Fotoğrafçılık Forumları
Samyang 8mm Fisheye Denemelerim
Bir süreden beri Sony A580 gövdem için ultra geniş açı bir lens ihtiyacı duyuyordum. Özellikle manzara ve iç mekan çekimlerinde kullanmak için. Özellikle istediğim yeni çıkan Sigma 8-16 F4,5-5,6 idi. Fakat ikinci eli olmaması ve yüksek fiyatı yüzünden vaz geçtim. Sigma 10-20 F4,5-5,6 ise 550 liradan havada kapıldığı için almak için yetişemedim. Bir ara 1050 liraya Tokina 11-16 F2,8 çıktı ama benim istediğim kaliteden çok her şeyi sığdırabileceğim bir objektifti ve bir geniş açıya bu kadar bütçe ayırmak istemiyordum. Aramalarıma devam ederken Samyang 8mm fisheye dikkatimi çekti. Önceleri balıkgözü olması sebebiyle pek önemsememiştim. Fakat bu lensi netten araştırınca çok olumlu yorumlarla karşılaştım. Manzara çekimlerinde de kullanılabileceği söyleniyordu. Bir kaç arkadaşıma danıştıktan sonra denemeye karar verdim. Yaklaşık bir hafta önce bu lensi aldım. Şimdi deneyimlerimi sizinle paylaşmak istiyorum .
Lens öncelikle manuel. Hiç pini olmadığı için gövde ile bir bağlantısı yok. Bu yüzden makine lens yokmuş gibi algılıyor. Netliği ve diaframı lensin üzerindeki halkalardan ayarlıyorsunuz. Çekeceğiniz nesneye çok fazla yaklaşmadığınız sürece netlik ile fazla oynamıyorsunuz. Deklanşörü çalıştırmak için menüden aktifleştirmeniz gerekiyor. Bundan sonra lens olmasa da deklanşör çalışıyor ve çekim yapabiliyorsunuz. P,S,A,M istediğiniz moda çekim yapabilirsiniz. Ayarladığınız diafram değerine göre makine objektiften gelen ışığı ölçüp bir perde hızı değeri atıyor. İso ayarlarını da aynı şekilde gövde kendi belirleyebiliyor. Alışana kadar biraz zor olsa da bir süre sonra uyum sağlıyorsunuz. Hatta diaframı değiştirmek daha pratik hale geliyor. Sözü fazla uzatmadan birkaç örnek paylaşayım:
İç mekanlarda 180 derecelik görüş açısı ile odanın içinde ne var ne yoksa kadraja giriyor
Manzara çekimlerinde netlik çizgisini ufuk çizgisinin üzerine getirirseniz balık gözlerinde klasik olan eğrilik ortadan kalkıyor.
Nesneleri olağan üstü bir perspektif ve açıdan ve çok yakında çekebiliyorsunuz.
Her ne kadar makineninde katkısı olsada kotrast değerleri çok iyi. Renkler doygun ve canlı.
Gece çekimlerinde de başarılı buldum. Yalnız herşey kadraja girdiği için neyi çektiğinize dikkat etmeniz gerekiyor.
Mekanlar ve nesneler çok geniş bir açı ve perspektifte ortaya çıkıyor. Bence en güzel yanıda bu. Ultra geniş açı düşünenlere bu uygun fiyatlı balık gözünü de göz ardı etmemelerini öneririm.
Test amaçlı değil de görsel olarak güzel başka çekimler yaptıkça paylaşırım. Sizde lens hakkında yorumlarınızı belirtirseniz sevinirim.
renk doygunluğu oldukça güzel,keskinlik te iyi gibi.peki fiyatı nasıl?..
Fiyatı 776 lira fotoğraf dünyasında kdv dahil sıfırı, 650 lira ikinci el genel piyasa fiyatı ve bazen denk düşerse 550 liraya bile bulabilirsiniz.
1000 lira civarına başka alternatif varken 760 tl bana biraz pahalı gibi geldi, 500 lira civarına düşünülebilir çünki 200 tl daha ekleyince alternatifler artıyor...
1000 liranın altında başka muadili yok. Hatta 1000 liranın altında bundan başka bildiğim balıkgözü yok. İkinci el fiyatı zaten 550 liraya kadar düşüyor. Daha ne olsun.
Uzun bir süreden sonra biraz sonbahar kareleri. Picasa'da doygunluk, keskinlik ve kısmi derecelendirme uyguladım. Tabi ki hepsi Samyang 8mm ile çekildi.
Yeni Samyang 8mm fotoları. Bu sefer kapalı havada
Samyang 8mm fisheye ile devam sadece picasa'da renk doygunluğu yapılmıştır.
- 1
İlgili olabilecek konular
-
Sigma 8mm Hakkında Bilgi Almak İstiyorum
18 Eyl. 2017, 13:43 emrsekerci07
2338204 Eki. 2017, 23:33
mete007 -
-
Yeni Geniş Açı: Samyang 20mm F1. 8 Ed As Umc
09 Ağu. 2016, 13:40 yalcinabi
0206009 Ağu. 2016, 13:40
yalcinabi -