sahinhasbi
sahinhasbi (üye)
Kastamonu / Amatör

Polarize Filtreler

Bir fotoğrafçılık ekipmanı olarak polarize filtreler, kimileri için hayati öneme sahipken kimileri içinse olsa da olur olmasa da olur niteliğinde bir ekipman. Bu sitede zaman zaman tavsiyelerini yayınlayacağımız, fotoğraf ve photoshop üstadı Scott Kelby'e göreyse fotoğrafçılık ekipmanları arasında önemli, muhtemelen de en önemli yere sahip ekipman. Polarize filtrenin fotoğrafınıza kattığı iki önemli etkenden bahsedeceğiz:

1) Su, kaya gibi yansıtıcı yüzeylerde oluşan yansımayı minimum seviyeye düşürmesi

2) Kontrastı (doygunluk) artırarak, daha çok gökyüzü olmakla birlikte fotoğrafınızdaki objelerin daha canlı ve doygun görünmesini sağlam

Circular Polarize Filtre
Gelelim polarize filtre kullanımına; polarize filtreler öyle makineye tak sonra fotoğrafı çek şeklinde kullanılacak bir ekipman değildir. Objektife vidalı geçme şeklinde monte olup çevirilerek sıkıştırılır. Sonrasında makine gökyüzüne doğrultulur ve filtre ayar halkasından sağa sola çevrilir. Gökyüzünün doygun renge ulaştığı görüldüğünde o ayarda bırakılır. Burada dikkat edilmesi gereken husus, güneşin tam önümüze veya tam arkamıza düşmemesi hususudur. Bu durumda polarize filtre etkisini göstermeyecektir. En iyi etkiyi güneş ile 90 derece pozisyonda bulunurken çekeceğiniz fotoğraflarda göreceksiniz.


Polarize filtreler ikiye ayrılıyor: Linear ve Circular. Piyasada önerilen cinsi ise Circular filtreler. Sebebiyse otomatik odaklama ile daha uyumlu çalışıyor olması. Peki bu filtrelere çok para vermemiz gerekir mi, en iyi markalar hangisidir diye soracak olursanız: eğer çok profosyonel düşünüyorsanız kaliteli alın derim. Mesala BW, Heliopan iyi markalardır ve fiyatları 200-500 TL arası değişir. Ama ben o kadar profosyenel değilim orta seviye bişey yeter derseniz o zaman da size Hoya, Tiffen gibi markaları önerebilirim. Bunların fiyatları da 70-150 TL arası değişiyor. Bu arada size tavsiye; e-bay gibi yurtdışı alışveriş sitelerinden aynı marka aynı kalitede daha ucuza filtre bulabilirsiniz. Şahsen ben Türkiye'de 100 TL olan Hoya 58mm CIR-PL slim filtreyi e-bay da Hongkonglu bir firmadan 50 TL ye aldım, 17 güne de geldi Şunu da ekleyelim; filtreyi alırken objektifinize uygun çapta filtre almanız önem arz ediyor. Bunu da objektifinizin teknik özelliklerinden görebilirsiniz. Mesela Canon 18-55 kit lens için filtre çapı 58 mm'dir, bilginize.

İpeksi akışları olan şelale fotoğrafı için illa ND filtre edinmenize gerek olmadığı kanaatindeyiz. Polarize filtreler de ışığı 2 stop düşürdüğü için, gündüz vakti de (hava kapalysa daha iyi olur) bu filtreler ile ipeksi görünümler elde edebilirsiniz. Mesela aşağıdaki fotoğraf gündüz vakti polarize filtre ile çektiğim bir fotoğraftır. Tabi dış mekan çekimden sonra kapalı alana girip iç mekan çekim yapacaksanız filtrenizi çıkarmanızda fayda var. Sonra ne bu enstantane değerleri diyebilirsiniz.

Antalya Kurşunlu Şelalesi
Son olarak yine Scott abimizin ikazı ile şunu da es geçmeyelim: polarize filtreler süper geniş açılı objektifleri pek sevmiyorlarmış, nedeniyse görüş alanı çok geniş olduğundan dolayı gökyüzünün düzgün olmayan mavi tonlar alması imiş. Ayrıca fotoğrafınızın köşelerinin kararmasını istemiyorsanız slim filtre almanızda yarar var.

Kaynak: http://drfotograf.blogspot.com.tr/2015/03/polarize-filtre.html

Tarih: 3 Nisan 2015, 12:08 - İp: 212.***.**0.66