Fotoğrafçılık Forumları
Pentax 50mm Prime.
Selamlar.
Bir süredir pentax k 100d super kullanıyorum ve kit lensten sıkılmış durumdayım.
portre ve yakın cekimler ilgimi cekiyor bu sebepten dolayı da manuel pentax 50 mm 1.4 veya 1.2 almayı düsünüyorum (buyuk ihtimalle 1.2). Bu lenslerin smc-m ve smc-a olanları var m olanları kullanmanın cok zor olduğu ama optik kalitesinin daha yuksek oldugu söyleniyor. Sizce hangisini tercih edeyim?
Bu lenslerin ortalam fiyatı nekadardır?
Ayrıca bu lenslerden birini almakla doğru bir tercih yapmış olur muyum?
Teşekkür ederim.
Merhaba,
Yaklaşık 2 yıldır K100D kullanıyorum. Benzer durumları ben de geçirdiğim için fikrimi söylemek istedim. Pentax'ın en güzel taraflarından biri en eski lensleri ile bile uyumlu çalışabilmesi. Sadece bayonet uygunluğundan bahsetmiyorum. 30-40 senelik lensleri (kısıtlarını bilerek) yeni dijital makinenizle çok iyi bir performansla kullanabiliyorsunuz. Üstüne üstlük gövdede bulunan titreşim önleme sistemi sayesinde bu eski objektiflerde titreşim önleme bile sorunsuz çalışıyor.
Ben makinem ile birlikte yaklaşık 40 yıllık Pentaflex 50mm f:2.8 vidalı (M42) objektifi adaptör ile kullanıyorum. Keskinliği ve verdiği renkler kit lensten çok daha iyi (kit lensten de memnunum ayrıca).
Sorunuza gelirsek, M olan lensler benim kullandığım lensteki gibi manuel diyafram ve manuel focus olarak çalışır. (Makineyi AV konumuna alarak diyaframı lensten, enstantaneyi gövdeden ayarlayabilirsiniz) Alıştıktan sonra sıkıntı olmuyor. Benim durumumda daha da zor aslında. Lens vidalı olduğundan ve vidalılarda diyaframı çalıştıran iğnenin karşılığı dijital makinede olmadığından o iğneyi sabitleyerek kullanıyorum. Önce tam açık diyaframda focus yapip, sonra diyaframı değiştirerek çekim yapıyorum. Ama dediğim gibi alıştığınızda sorun olmuyor.
"A" olanların avantajı ise diyafram halkasını A konumuna alınca istediğiniz diyafram değerini gövde üzerinden ayarlayabiliyorsunuz. Bu sayede sadece manuel focusu lens üzerinden yaparak zaman kazanabilirsiniz. Elbette elle diyafram halkası çevirmek yerine makine üzerinde tuşlarla ayar yapacağınızdan çok da büyük bir zaman kazancı yok aslında. Alışkanlık meselesi.
Ama henüz M ya da A serisi prime bir lensi makinemde kullanmadım. Kullanan arkadaşlar varsa daha faydalı bilgiler vereceklerdir. Ama en büyük avantaj büyük diyafram açıklıkları sayesinde bu prime lensler az ışıklı ortamlarda bile kit lense göre en az 3-4 stop kazandırarak flaşsız çekimi olanaklı kılıyorlar.
Son bir önerim olacak. Aşağıdaki linkteki sitede kullandığınız makine ve tercih edebileceğiniz lenslerle çekilmiş fotoğrafları inceleyerek önemli fikirler elde edebilirsiniz.
www.pixel-peeper.com
Fiyatlar ise mekana göre çok değişecektir. İstanbul'da 100-200 TL arasına kalitesine ve temizliğine göre bulmak mümkün. ebay'den alış veriş olanağınız varsa çok daha uygun fiyatlarla çok daha fazla çeşit bulunuyor. Manisada nerede kaça bulunur hiç bir fikrim yok.
Kolay gelsin..
Verdiginiz bilgiler icin cok tesekkur ederim.
Buyuk ihtimalle 50mm 1.2 M olanını alıcam. Hem optik kalitesi sebebiyle hemde elle lens uzerinden diyafram ayarlamak daha zevkli olur gibi geliyor.
Tr de fiyatları hic bilmiyorum ben suan İngiltere'deyim burada sanırım daha uygun.
e-bay dan da arastırıyorum. Bos yere cok para vermis olmak istemiyorum.
Aklıma gelmişken bir ekleme yapayım. M lensler ile çekim öncesinde diyaframı ayarlasanız bile maksimum açıklıkta dururlar. Bu durumda ölçüm alınamaz ve bütün çekimler tam açık diyaframda olur. Çözümü basit. Makine Av modunda, netlemeyi yapıyorsunuz. Diyaframı istediğiniz değere getiriyorsunuz. Bu durumda iken Ae-L tuşuna bastığınızda diyafram istediğiniz değere geliyor ve makine buna karşılık bir enstantane değeri belirliyor. Artık çekimi tamamlayabilirsiniz..
Not: ebay'dan 29,99$'a SMC-A 50mm f:2 lens siparişi verdim bekliyorum..
1.7 ve hele 1.2'ler orada bile pahalı ve az bulunuyor..
50 mm f:1,2 bulmak çok zor..
İyi fiyat A için Hayırlı osun!.
1.2 Bulmak çok zor. birtane var 500 lira onu düşünüyorum ama fiyat yüksek.
Birde biyerde 1.4 var şaşılacak kadar temiz. ama 250 lira diyor.
Arada kaldım. 1.2 istememin sebebi DOF.
Geçenlerde pazarda gezerken birine rastladım kullanılmış kamera ve lens satıyor.
1.7 vardı elinde 20 pound dedi 50 lira . Yarın yine gidicem 1.2 ve 1.4 sormaya
aslında 1.7 i de alabilrim.
Selamlar..
Dün itibarı ile SMC-A 50mm f/2.0 lensim geldi. İlk izlenim süper. Tavsiye: Bulduğunuz yerde alın derim. 1.2 ve 1.7 gibi lensler de mutlaka mükemmeldir ama, 30-40 dolara alınabilecek 2.0 da hiç aşağı kalmıyor. Özellikle sürekli düşük ışık çekimleri yapılmayacaksa kesinlikle tavsiye ederim.
Not: Düşük ışık denemelerimde de oldukça verim aldığımı söyleyebilirim. Titreşim önleme sistemi sayesinde 200 ISO, f:2.0 ve 1/8'de çok keskin fotolar alabildim.
- 1
İlgili olabilecek konular
-
Yongnuo Yn 50mm F/1. 8 Iı + Canon Ef 50mm F/1. 8
21 Ara. 2021, 17:19 dimitraki
0190821 Ara. 2021, 17:20
dimitraki -
3 Lens Nikon 50mm F/1. 8 Nikon 85mm F/1. 8 Sigma 50mm F/1. 4
08 Şub. 2021, 14:03 hknbjk
2267711 Şub. 2021, 13:15
hknbjk -
-
-
50mm 1. 8 & 55-250 Hangisini Önerirsiniz
25 Mar. 2017, 23:21 dursun_celep
3416718 Kas. 2017, 11:52
hural -
Nikon D90 +17-50mm F2. 8+55-250 Set Kullanan Varmi?
07 Kas. 2017, 11:33 a.unay
4369410 Kas. 2017, 18:59
a.unay -
-
Analog Pentax Makinemde Yıllar Önce Kullandığım Le
22 May. 2017, 05:03 muglali
2458527 May. 2017, 16:34
papriko -
Ankara'da Pentax Makinemi Kime Yaptırabilirim?
21 May. 2017, 09:25 teray
1406022 May. 2017, 06:11
ercan43 -