afrikalı
afrikalı (üye)
Yurtdışı / Amatör

Objektifler Hakkında Kısa Bilgiler

Objektif üretimi ileri teknoloji ve muazzam bir araştırma geliştirmeden süzülerek üretilen mühendislik harikalarıdır. Optik dalı başlı başına bir bilim desek abartmış olur muyuz bilmiyorum. Bir SLR gövde ne kadar teknolojik donanımlı olursa olsun merceklerin vasıfları gereği istenilen fotoğrafı elde etmek için en kaliteli mercekler ve düzenekler gereklidir.

Lenseler genellikle en açık diyaframlarda en keskin değeri vermezler. Bir stop kadar kısıldıktan sonra en yüksek keskinliği verirler. Örneğin: f:1,4 Objektif F 1,8 değerinde keskinleşmektedir. Bu aralıklar bir stoptur ki lenslerde her belirtilen rakamsal aralıklar bir alt değerin iki katı olduğunu unutmamak lazım. Bu örnekteki diyaframlı lens, f 4,5- f11 aralığında en yüksek keskinlik yani en yüksek pixel okuma veya çizgi okuma yeteneğine ulaşırlar. Mm de 150 çizgi okuyan lens var mıdır bilmiyorum ama kayıtlardan sonra uğradıkları kayıpla 70-80 cizgi bile netlik olarak başarılı bulunuyor. Ben çizgi diye adlandırdım ama başka arkadaşımız teknik olarak baika bir isim koyabilir. F 11 den sonra ise pixel okuma oranı gittikçe düşer. Yani MTF değerleri lensin kalitesinde önemlidir. Modüler Transfer Formula. Optik sistemlerinin çözünürlük ve keskinlik testlerinde kullanılan ifade.

Bildiğiniz üzere lens üreticileri önce teorik olarak tasarımlarını yaparlar. Prototipini üretip, smülasyonlarla lensin başarı grafikleri test edilerek son hali verilir. Bazı firmalar satışa sundukları lenslerin başarım değerini yayımlamaktadırlar. MTF, bir nesnenin karşıtlığının (kontrast) ne kadarının lensten geçtikten sonra üretilen görüntüde mevcut olduğunu ölçer. Burada sensör boyutu da devreye giriyor elbette. ''Circle of Confusion (alan derinliğini belirleyen bir katsayı) ile saçılma yani sensördeki minik algılayıcıların -bir çeşit transistör- ısıları ile birbirlerini etkilemsi, (Diffraction) kaynaklı keskinlik kaybı' (CoC değeri)kavramları da konuya dahil oluyor. COC denilen değer diayfaramın çok kısıldığı anlarda meydana gelir. Işık dar bir kanalda hareket edeceği için ışık aralığı sıkışacak bu nednle de COC değeri düşecektir. Diyafram kısldığı için saçılma yani Difraction etkisi artacak ve fotograf bulanıklaşacaktır. Yani lensin pixel okuması düşecektir. Kısaca f 16 veya f22 gibi kısık diyaframlarda ışık yoluna engel koyduğunuz için ortaya çıkan durum budur. Bu demektir ki keskinlik 5,6 ile 11 diyafram aralığında en keskin anını yaşayacaktır.

Önemli bir ayrıntıyı daha paylaşmak isterim. COC değeri sensör boyutlarına göre değişmektedir. Kompakt makinelerde en kısık diyaframı f11 olarak sabit verme nedenlerinden birisi de budur. APSC yani Advances Photo System Type maximum f16 diyafram kullanabilirsiniz. Full Frame sensörlerde f22 kullanabilirsiniz. Elbette f 22 macro çekimlerde kullanabilirsiniz.

Peki lens satın alırken karasız olmamız neden? Elbette çok rekabetli üretimlerden. Parasına kıyan doğal bazlı yani florit, reçine bazlı camlardan üretilen Canon da L Diğerlerinde başka kodlarla belirtilmiş özel lensleri alıp arkasına bakmayacak. Kısıtlı bütçeyle de çok verimli fotoğraflar çekeceğim diyen yanılır. El övünür ama makine iş yapar. Önce bilgi, sonra ekipman sonra da emek vererek bıkmadan usanmadan konuya zaman ayırmak… Ancak tatmin edici değerli fotoğraflar sıradan lenslerle çekilmekte elbette. Benim kastım Profesyönel anlamda çalışmalardır.

#afrikalı' tarafından 09.02.2011 18:08:34 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 9 Şubat 2011, 11:04 - İp: 41.***.**1.1
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Afrikalı , çok yararlı bilgiler ama bir nefeste okunacak gibi değil . Kolay okunması ve anlaşılabilmesi için paragraflara bölmeni öneririm .

Diffraksiyon ve kaliteli olacağını sanarak küçük diyafram seçilmesi konusu , eleştirilerimde en çok üzerinde durduklarımdan .

Diffraksiyon konusu ile ilgili geçen yıl açtığım yazıdaki tabloyu ekliyorum - anlattıklarının daha kolay görülebilmesi için .

Kırmızı halka ile işaretlenmiş yerde seçilen diyaframlara eşdeğer Mpixel kaliteleri açıkça gözüküyor - çoğumuzdaki APS-C sensorlu makinalar için. İster 15Mp ister 25Mp'de çekilsin alınacak kalite 2-3 Mp'e düşüyor.

Uploaded with ImageShack.us[/IMG]

#paperman' tarafından 09.02.2011 17:54:42 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 9 Şubat 2011, 17:49 - İp: 96.***.**4.180
afrikalı
afrikalı (üye)
Yurtdışı / Amatör

Sayın paperman, normalde bu yazı paragraflar halindeydi ama yükelnince bu duruma geldi. İşte bir çekim hatası, pardon yükleme hatası. Yüklediğiniz tablo gerçekten çok yararlı.. Teşekkürler.

Tarih: 9 Şubat 2011, 18:05 - İp: 41.***.**1.1
  • 1