yardbird
yardbird (üye)
Denizli / Amatör

Objektifler ,temel Bilgi Talebi

Değerli Arkadaşlar,
Nikon d 80 makinem var.Üzerinde 18-135 lik kit lens takılı.
Ben bu makinam ile uyumlu olan objektifler hakkında genel bir bilgi almak istiyorum.
Forumları karıştırdığım zaman objektifleri bilen insanların yazışmaları ile karşılaştım.Çeşitli kısaltmalar ve özel bir dil ile yazdıkları için (ve bende bilgi eksikliği olduğu için) işin içinden çıkamıyorum.
17-50,105 mm,makro çekim,f değerleri vb ortalık karman çorman.
Ben bu işi kısaca özetleyecek arkadaşlara şimdiden teşekkür ediyorum.
Örneğin kafamı karıştıran şeylerden örnek vereyim:
1)D 80 üstünde kit olarak takılı olan 18-135 mmlik lens var.Peki insanlar neden tamronun 17-50 mmlik lensini almaya çalışıyor.Sonuçta kit lens bu lensi kapsamıyor mu?
2)105 mmlik makro lensten bahsediliyor.Aynı şekilde 105 mm kit lenste var.(105 mm 18 ile 135 arasında işte)Bu lensi makro yapan başka özelliiklerimi?
3)F saysı nedir?Onjektif hakkında bize hangi bilgiyi verir?Bunun anlamı nedir?
gibi...

Cevap yazanlar teşekkür ile ödüllendirilecek..

Tarih: 7 Mayıs 2008, 14:18 - İp: 88.***.**0.104
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

Kısaca,

1) Aralarında kalite farkı var.

2) Evet.

Uzunca,

3) http://www.uruninceleme.com/makaledetay.aspx?Id=8

Tarih: 7 Mayıs 2008, 14:38 - İp: 85.***.**6.133
yardbird
yardbird (üye)
Denizli / Amatör

Teşekkürler hemen okudum.
İlk hatam diaframı makinenin içinde sanmamdan kaynaklanıyormuş.Meğer objektifin içindeymiş.

İkinci hatam f değeri ile odak uzaklığı arasında bağlantı kurmamdan kaynaklanıyormuş.Fizik derslerinde f değeri hep odak uzaklığını gösterirdi.Oysa fotoğrafçılıkta diafram değeri imiş.

18-135 milimetrelik nikon lensin (kit) en düşük f değeri 3.5 mi olabiliyor?Manuel programda bundan daha düşük hale getiremiyorum.

Tarih: 7 Mayıs 2008, 15:32 - İp: 88.***.**0.104
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

İkinci hatam f değeri ile odak uzaklığı arasında bağlantı kurmamdan kaynaklanıyormuş.Fizik derslerinde f değeri hep odak uzaklığını gösterirdi.

Hata değil. f=focal length. Ama iş diyaframa gelince örneğin 11 diyaframdam söz ediliyorsa, f/11 olur, yani lensin odak ozaklığı 11'e bölünerek diyaframın çapı bulunur. Buradan da odak uzaklıkları farklı olan lenslerdeki 11 diyaframın çaplarının aynı olmadığını gerçeği ortaya çıkar.

18-135 milimetrelik nikon lensin (kit) en düşük f değeri 3.5 mi olabiliyor?Manuel programda bundan daha düşük hale getiremiyorum.

Lensin en fazla açabileceği diyafram değer(ler)i lensin üzerinde yazar. O lens ile fazlası açılmaz. Kaldı ki sabit diyaframlı olmayan değişken odak uzaklıklı lenslerde odak uzaklığı arttıkça o en fazla açılabilen diyafram değeri de düşer. Örneğin, 18mm'de f/3.5 açabilirken, 50mm'de en fazla f/4.5 açabilir. (verdiğim değerler örnektir, lensten lense değişebilir).

Tarih: 7 Mayıs 2008, 16:03 - İp: 85.***.**6.133
yardbird
yardbird (üye)
Denizli / Amatör

Buda benim maxiumum zoom ile çektiğim fotoğraflarda neden noise yada bulanıklık olduğunu açıklıyor.
1.Titriyor ister istemez.
2.Odak uzaklığı arttığı için diyafram çok açılmıyor.Bunu makine enstantaneyi uzatarak telafi ediyor.
Sonuç bulanııklık

Tarih: 7 Mayıs 2008, 16:41 - İp: 83.***.**2.2
  • 1