Fotoğrafçılık Forumları
Objektifin Üzerindeki F Değeri Ne?
Objektiflerin üzerlerinde çeşitli f değerleri görürüz. Bunlar neyi ifade eder?
Örn. f 1:3. 8-5.6
Bu değerlerin büyük olması mı yoksa küçük olması mı görüntü kalitesini arttırır?
http://www.kameraarkasi.org/objektifler/objektifler.html
Amatör olduğumdan pek bişey anlamadım ama çözmeye çalışacağım.
Bu arada diğer arkadaşlar da ğer açıklayıcı bilgi verebilirse sevinirim...
http://www.melihozbek.com/fotograf/icerik.asp?f=kullanirkenb1.htm&m=fotomenu.htm&b=F+O+T+O+%26%23286%3B+R+A+F
Diyafram (aperture)
Yukarıdaki hortum örneğine daha dikkatli bakarsak eğer, kovanın suyla dolma süresini uzatacak ya da kısaltacak başka bir etken olduğunu görürsünüz. O da hortumun kalınlığıdır. Farzedin, su o kadar bol olsun ki, hortum 2cm çapında da olsa 15cm çapında da olsa aynı tazyikle aksın (su=fotoğraf makinası için ışık).. O yuzden 2cm lik hortumda parmağınızı çekince kova 40 saniyede doluyorsa 4 cm çapında bir hortumla 20 saniyede dolacaktır (havuz problemlerini hatırlayan var mı?) .. İşte objektifin diyaframı da aynı hortumun kalınlığı gibi görev yapar. Yani içeri giren ışığın minik bir delikten mi, yoksa geniş bir aralıktan mı sensör üzerine düşeceğini belirler. Yani siz kovayı doldururken hortum kalınlığını istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz (tam istediğiniz gibi olmasa da belli sınırlar içinde)..Tüm objektifler belli sınırlar içinde diyafram açıklıklarını değiştirebilirler.. Yani eğer siz isterseniz bir fotoğrafı çekerken çok açılırlar, öteki fotoğrafı çekerken de diyaframlarını iğne deliği kadar küçültebilirler. Objektiflerin amaçları ve kalitelerine göre en büyük ve en küçük diyafram açıklıkları da değişim gösterebilir. Yeni başlayanların sıkça düştüğü yanılgı "bir objektifin bir tek açıklığı olur" şeklindedir. Halbuki objektifin deliği büyüyüp küçülebilir.
Objektiflerde diyafram açıklığı kavramı ortaya çıkınca buna bir standart getirilme ihtiyacı doğmuştur, tıpkı "bu hortumun çapı 4 cm dir" diyince herkesin ne kadar olduğunu bilmesi gibi "diyafram açıklığı"nın da bir rakamla ifade edilebilmesi için çalışılmıştır. Sonunda "objektifin odak uzaklığının diyafram açıklığının çapına bölümü" diye bir kural çıkarmışlar, buna da "diyafram değeri"("aperture value") demişlerdir. Ama işin matematik yönüne çok girmeyeceğiz..Buradan çıkaracağımız en önemli özellik, diyafram açıklığının çapı ne kadar büyük olursa, yani açıklık ne kadar geniş olursa, yani içeri ne kadar çok ışığın girmesine izin verirse, diyaframın değeri o kadar küçük olacaktır. Yani f2.8 değerindeki bir diyafram f8 den daha fazla ışık girmesine izin verir. Diyafram değeri küçüldükçe objektifin ışık geçirgenliği de azalır. Örneğin f91 gibi bir değer verip objektife karşıdan baksanız iğne ucu kadar bir açıklık görürsünüz. Kural olarak, eğer objektif bir f değerinde içeri belli bir miktar ışığın girmesine izin veriyorsa, o f değerini kare kök iki ile çarparsanız (yani 1.414) içeri giren ışık miktarı yarıya düşer. Yani f2 de içeri giren ışık miktarı f2.8 değerinde içeri giren ışık miktarının tam 2 katıdır. F4 ise f2.8in yarısı kadar ışık geçirir. Biraz karışık gibi görünüyor ama aslında çok basit.. Çok fazla f değeri olmadığı için zaten fotoğraf çektikçe bu değerlerin fiziksel anlamları kafanızda iyice canlanmaya başlar, oturup çarpma bölme yapmazsınız yani
Efkan,
Arkadaşlarımızın verdiği adreslerde geniş bilgi bulacaksın. Ayrıca bu konuyu sitede tarayabilirsin.
Kısaca: Fotoğraf makinası ışığı tesbit eder.
İki şekilde ışık kontrol edilir:
1- ışığın geçtiği süre: 1/saniye
2- ışığın geçtiği delik genişliği: 1/f değeri
Bütün ölçümler ışığın miktarını ayarlamakla ilgilidir.
Kolaylıklar dilerim.
#merson' tarafından 23.11.2006 16:34:50 tarihinde düzenlendi.
Efkan selamlar,
Cok sade bir dille;
Diyafram f sayısı ile ölçülür, diyaframda objektiften gecen isigin alan miktaridir.
Insan gozundeki gozbebeginin isleviyle fotograf makinasında diyaframın islevi aynıdır.ortam cok ısıklı oldugunda kısılır yani diyaframın olusturdugu acıklık azalır, ortam az ısıklı ise vice versa yani tersi
#Feyzaa' tarafından 24.11.2006 10:29:09 tarihinde düzenlendi.
Arkadaşlar değerli cevaplarınız ve ilginiz için teşekkürler.
Peki F Değeri fotoğrafın kalitesini (Netlik, görüntü kalitesi vs.) etkiler mi?
Efkan merhaba,
Çok ışıklı bir ortamda göz bebeğini sonuna kadar açsaydın veya tam tersini düşün karanlık bir ortamda göz bebeğini kıssaydın ne görebilirdin? Beyaz ve siyah bir görüntü.
Diyafram değeri (f) küçük olan objektifler (2.8, 2.0, 1.4 vb.) pahalı ve değerli objektfilerdir. Işığı film veya lcd ekran üzerine daha kaliteli merceklerle geçirirler. geniş açıları, zoomlarını 3 katını geçmez. (16-35, 70-200) gibi. Bu da onları kaliteli yapar.
- 1
İlgili olabilecek konular
-
Yurt Dışı Çıkış Harcı Yatırma Vakıfbank Mobil
21 Ara. 2024, 20:42 prodersler
04221 Ara. 2024, 20:42
prodersler -
Caz'ın Kadrajı'nın Bu Haftaki Konuğu Cenk Mirat Pekcanattı
15 Kas. 2024, 13:35 miratcenk
135710 Ara. 2024, 15:18
miratcenk -
-
Microsoft Word Kenar Boşluklarını Düzenleme Değiştirme
24 Eki. 2024, 20:20 prodersler
014524 Eki. 2024, 20:20
prodersler -
Gmail Hesabı Açma Android Telefona Mail Hesabı Oluşturma
21 Eki. 2024, 20:38 prodersler
023721 Eki. 2024, 20:39
prodersler -
Usb'ye Müzik Kopyalama Araba İçin Flash Bellek Yapma
13 Eki. 2024, 15:47 prodersler
023313 Eki. 2024, 15:48
prodersler -