gorkemkgo
gorkemkgo (üye)
Bursa / Meraklı

Mtf Chart

Arkadaşlar MTF(Modulation transfer function) chart konusunda bilgisi olan var mı

Kafama takılan noktalar:

Sagittal ve meridional çizgilerin ların yerleşimi.
Contrast ve sharpness'ın neden mm'de 10 çizgi ve mm'de 30 çizgiye göre belirlendiği.
MTF charttan spatial frekansın nasıl belirlendiği
kontrastın ya da keskinliğin 1 olmasının neyi ifade ettiği
ve son olarak imaj yüksekliğinden kasıt

Link filan varsa yollayabilir misiniz?

Teşekkürler...


Tarih: 7 Kasım 2005, 21:24 - İp: yok
kobra
kobra (üye)
Sakarya / Meraklı

http://www.luminous-landscape.com/tutorials/understanding-series/understanding-mtf.shtml

 

Tarih: 8 Kasım 2005, 03:31 - İp: yok
gorkemkgo
gorkemkgo (üye)
Bursa / Meraklı

Teşekkürler Kobra. Konu linkte çok iyi anlatılmış...

 

Tarih: 8 Kasım 2005, 21:12 - İp: yok
onuraltan
onuraltan (üye)
Trabzon / Amatör

Sorularınıza bazı kısa cevaplar verebilirim.

Teorik olarak anlamak Eğitim alt yapısına bağlı(çok iyi mataematik bilgisi olmalı. Optik, elektronik,fizik, jeofizik , Astronomi,.. eğitimi yapmış olmak işi kolaylaştırır) . Bence işin teorisinden çok , global yorum yapılması yeterli olacaktır.

1)Sagittal ve meridional kayramları da düşünmek ve anlamak açısından biraz zor olabilir. Ancak mercek MTF(diğer bir deyişle, point spread function)eğrilerinde, bu iki durum(sagittal ve meridional) genellikle kesikli ve sürekli çizgiler şeklinde gösterilmektedir. İyi merceklerde, bu iki duruma ilişkin eğrilerin biri birine yakın olması gerekir. Bununla beraber,ideal mercek üretilemiyceğinden, grafiklerde eğrilerin tamamıyle üst üste binmeleri olanaksızdır. Hatta oldukca uyumsuz değişim gösterebilirler.

2-3)Mercekte elektriksel bir işaret durumu söz konusu olmadığından, keskin işaret geçişleri siyah- beyaz geçişli resim paternlerinden oluşturulur(milimetre de yer alan siyah beyaz pijama sayısı). Bu çizgi sayısı uzaysal frekans olarak adlandırılmaktadır. Siyah beyaz çizgi sayısında olacak artışlar, çekilen fotoğrafa ayırt edilebilecek biçimde yansıyabiliyorsa, bu iyi demektir. Dolayısı ile, 30 çizgi(pijama) için verilen sonuçlar, 10 çizgi için verilecek sonuçlardan kalite belirleme açısından daha anlamlı olacaktır.

Zorunlu olmamakla beraber, firmalar mercek MTF karekteristiklerini 10 ve 30 siyah beyaz çizgi durumuna göre vermektedirler. Eğrilere bakarken merceğin diyafram açıklığını da bilmek gerekir. Firmalar eğrilerini diyafram tam açık ve f/8'e göre verebilirler.

4) En iyi durumda(ideal mercekte, teorik mercek) MTF eğrisi düz ve 1 olması gerekir. Yani, bu 1 değerinde kontrast yüzde yüz demektir(en iyi maksimum durum). MTF eğrileri iki eksenden oluşur, düşey eksen MTF değerini yüzde olarak(normalize olarak)verir. Yatay eksen ise, görüntünün merceğin merkezinden kenarlara doğru milimetre olarak uzaklığını verir. Merkezden uzaklaştıkca, görüntü kontrast bozukluğuna uğrar. Üretilen merceklerin çoğunda, kenarlara gidildikce, MTF eğrisi bir olan ideal değerin çok altına düşmeye başlar. Bu düşüm az ise, mercek ideale çok yakın demektir.

Genellikle 10 çizgi durumu ele alınarak yapılan youmlarda, MTF eğrisi 0.8 değerinin üzerinde ise,
mercek çok iyi kabul edilir. Diğer taraftan, MTF değeri, 0.6 ile 0.8 arasında olursa, mecek yeterli olarak kabul edilir.

Optik eksen üzerinde yer alan noktaların , odak noktaları film düzlemine düşer. Ancak, optik eksenden yanlara değişik açılardan gidildikce, odak noktası filim düzleminin önüne veya arkasına düşer. Bu da görüntünün dağılmasına neden olur. Özetle MTF eğrileri, bu odak kayıklığını karekterize eden bilgileri, yani kontrast bilgilerini bize verir(Astigmatizm).

Unutulmamalıdır ki, MTF eğrileri tek başına mercek kalitesini belirlemek için yeterli değildir. Buna ilaveten renk bilgileri de çok önemlidir. MTF bize renk bilgileri vermez.

Örneğin düşük hızlı(yüksek çözünürlüklü) siyah beyaz film kullanarak Leica mercek ile fotoğraf(test paterninden) çekip, mikroskop ile incelerseniz, siyah beyaz geçişlerinin çok keskin olduğunu görebilirsiniz. Yani Leica mercek keskin sonuç verir. Ancak renkli fotoğraf durumunda iş değişebilir. Örneğin rekli fotoğraf durumunda, Mamiya ve Canon merceklerde bu kez renk detayı arttığı iddia edilmektedir. Tercih kişinin beğenisi.

Bu konuyu daha uzatmak mümkün.

Umarım yararlı oldum.

Hoşca kalın

#onuraltan' tarafından 22.01.2008 07:54:28 tarihinde düzenlendi.


#onuraltan' tarafından 22.01.2008 14:47:39 tarihinde düzenlendi.


#onuraltan' tarafından 23.01.2008 07:23:30 tarihinde düzenlendi.


#onuraltan' tarafından 23.01.2008 08:31:19 tarihinde düzenlendi.


#onuraltan' tarafından 23.01.2008 10:27:12 tarihinde düzenlendi.


#onuraltan' tarafından 23.01.2008 10:28:53 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 21 Ocak 2008, 19:51 - İp: 193.***.**8.96
fm19
fm19 (üye)
Samsun / Meraklı

Bende de bu link var;
http://www.reproset.com.tr/sigma/lensler/index_mtf.htm
Onur Bey buradaki karmaşık rakamların tamamını anlamak ilk başta zor tabi. Ama keskinlik arıyorsak neye dikkat etmeli vaya başk apüf noktalar neler o konuda bilgi verirseniz memnun olacağım.



#fm19' tarafından 24.01.2008 15:53:02 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 24 Ocak 2008, 15:50 - İp: 193.***.**8.132
  • 1