canayalp
canayalp (üye)
Balıkesir / Amatör

Makro Objektif

Merhaba
nikon d 700 ile kullanmak için makro objektif arıyorum. Sokak hayvanlarının fotoğraflarını çekiyorum. Nikon AF-S VR 105 mm F:2,8 Micro IF-ED ile Sigma 150 mm f2.8 macro arasında tereddütte kaldım. Kararımda yardımcı olacak ya da farklı bir alternatif gösterecek makro konusunda tecrübeli arkadaşlara ihtiyacım var

Tarih: 28 Aralık 2008, 11:52 - İp: 88.***.**4.172
cemipek
cemipek (üye)
İstanbul / Meraklı

Sokak hayvanlarıın fotoğraflarını çekmek için neden makro objektif kullanmayı düşünüyorsunuz?

Benim fikrimi sorarsanız;

Sokak hayvanlarını çekmek için telefoto aralığında zoom yapabilen ve hızlı netleme yapabilen bir objektife ihtiyacınız olacaktır. Makro objektif bu konular için pek uyugn değildir.

Örnek olarak 70-200mm aralğında f2.8 bir objektif kullanabilirsiniz. Eğer havyanların portlerini çekiyorsanız sizin için ideal seçim bu olacaktır. Hem havyanlara fazla yaklaşıp ürkütmezsiniz hem de telefoto ve açık diyafram sayesinde arka planı flulaştırıp konu için bir fon yaratırsınız.

Yada hayvanları bulundukları ortamda çekecem, daha genişaçı çalışma imkanım olsun derseniz 18-200mm gibi super-zoomda kullanabilirsiniz.

Tarih: 28 Aralık 2008, 17:33 - İp: 195.***.**4.105
canayalp
canayalp (üye)
Balıkesir / Amatör

Öncelikle teşekkürler; Sorunuzda haklısınız...
Önerdiğiniz objektiflere sahibim ancak bazı detaylar var ki makro gerektiriyor.
" örneğin gözler" sokaktaki hayvanların gözlerine dikkatlice bakarsanız acı , sevgi yalvarış, umut ... daha pek çok şey görebilirsiniz. (En azından ben ve birçok hyvansever görebiliyoruz)
Bu detay için makro arıyorum.
Makro öneriniz varsa paylaşırmısınız.

Tarih: 28 Aralık 2008, 17:40 - İp: 88.***.**4.172
cemipek
cemipek (üye)
İstanbul / Meraklı

Öncelikle bu projenizde size başarılar dilerim. Fakat makro objektiflerin netleme hızı diğer objektiflere göre daha düşük olduğundan sokak hayvanı gibi yerinde duramayan varlıklarla çalışırken çok uğraşacağınızı baştan söylemek isterim.

Eğer 1:1 makro sizin için çok önemliyse 150mm sigma alın derim. Odak uzaklığı (makinenizin full-frame olduğunu da düşürsek) sizin daha rahat çalışmanızı sağlar. Ama 1:1 çekmek istediğiniz zaman bile hayvanları oldukça rahatsız edecek bir mesafede çalışmak zorunda kalacaksınız.

Eğer 1:2 makro'da benim için yeterli derseniz sigma'nın 70-300 apo'su var. 200 - 300 mm aralığında 1:2 makro çekim yapar. Hem sizi mesafe olarak rahatlatır hem de zoom olduğu için daha esnek çalışma imkanı sunar. Tabi bu odak uzaklıklarında alacağınız diyafram f5 - f5.6 arasında değişeceğinden (ve odak uzaklığı artacağından) enstantene olarak f2.8'deki kadar rahat edemeyeceksiniz.

Umarım yardımcı olabilmişimdir.

Not: Keskinlik ve kontrast açısından yukarıdaki iki lensi karşılaştırırsak 150mm 70-300'ün çok çok ötesindedir.

Tarih: 28 Aralık 2008, 23:11 - İp: 195.***.**4.105
canayalp
canayalp (üye)
Balıkesir / Amatör

İlgilendiğiniz ve bilgilerinizi paylaştığınız için teşekkürler.
Düşündüğüm çekimlerin makro objektifle zor olacağı konsunda çok haklısınız. Zaten kafamın karışıklığı da bundan...
Sigma 70-300 daha iyi bir seçenek olabilir ama galiba en iyisi objektifi makinanın üzerinde deneyerek son kararı vermek olacak.
Tabii bu iş için bir İsanbul seyahati gerekecek
Tekrar teşekkürler.

Tarih: 29 Aralık 2008, 08:31 - İp: 88.***.**4.172
demirciler
demirciler (üye)
İstanbul / Amatör

Konuyu biraz geç gördüm o yüzden şimdi cevap yazıyorum elinizdeki D700 FF oldukça iyi bir body AF hızı ve netleme noktalarıda çok isabetli bence makinanızda Nikon 105 VR macro kullanabilir ve çok hızlı bir şekilde de netleme yaparsınız .
Düşündüğünüz Sigma 150mm macroda çok iyi birlens özellikle nikon gövdeler ile çok iyi çalışıyor ama 105mm ye göre biraz yavaş kalabilir birde sigma lenslerde sıklıkla kötü kopyalara rastlanabiliyor bu yüzden tercihinizi bu yönde kullanacaksanız test etmeden kesinlikle almamanızı öneririm.

Tarih: 12 Ocak 2009, 23:29 - İp: 78.***.**6.16
  • 1