Fotoğrafçılık Forumları
Lens Filtresi Alırken ?
Nikon d90 18-105mm kit almaya karar verdim. Ancak lens filtresi olarak nasıl bir tercih yapmam gerekir ? En az makine seçiminde olduğu kadar fazla seçenek lens filtrelerinde de mevcut. Polarize filtre Uv haze filtre Circular filtre vs. gibi birçok seçenek var. Benim makinem ve lensim için nasıl bir seçim yapmalıyım yardımcı olurmusunuz ?
Filtreyi ne amaçla almak istiyorsunuz ? Beklentiniz nedir ?
filtreyi almadaki amacım güneşim resimlerdeki parlatıcı ve kontrast düşürücü etkisini yok etmek ve yansımalardan kurtulmak. Ancak bu bahsettiğim sorunlar polarize filtreyle çözülüyo bildiğim kadarıyla. Polarize filtre sürekli kullanıma uygunmudur ? Uv filtre fotoğralara ne artı katar ?
UV filtre digital fotograflarda pek bir işe yaramaz, kimileri lensi korumak için takıyor ama fotograf kalitesine faydası olmaz, zararı olabilir.
Polarize filtre sürekli değil gerektiği zaman kullanılır, ışığın belli açılarda geldiği zamanlarda iş görür, 2 stop ışık kaybettirir.
Filtre iyi değilse fotografta keskinlik kaybettirir, renkleri bozar.
hiç filtre almamanız daha iyi, boşa para harcamayın bence
lensi koruması için bende filtre aldım
her fotoğrafta köşelerde hafif karartı var
makro çekerken karartı büyüyor
bazan çöpe atmayı düşünüyorum
Filtrelerin kenar yükseklikleri o kararmalara neden oluyor.
Özellikle geniş açı lenslerde daha da bariz olan bu durumu azaltmak için ince kenarlı (slim tabir edilen) filtreleri almak lazım.
UV filtre zaten digital fotograflarda hiç bir işe yaramıyor, sadece tozlu, fırtınalı, yağmurlu vs havalarda lensi korur. Normal şartlarda çıkarmakta fayda var, görünü kalitesinde kayıp yapıyor (kaliyeli filtrelerde az).
Polarize filtre, yarı geçirgen ND ve ND filtreler halen işe yaramaktalar.
Özel efekt filtreleri ise benim ilgi alanım dışında.
- 1
İlgili olabilecek konular
-
Sony Zve-10 İçin Lens Önerisi
27 May. 2024, 10:30 zeynelvardar
0113027 May. 2024, 10:30
zeynelvardar -
-
Podcast - Ordu Cephede, Zelenskiler Nerede???
17 Ağu. 2022, 09:14 miratcenk
098117 Ağu. 2022, 09:15
miratcenk -
Sıradışı Makroculuk: Ters Lens
20 Oca. 2009, 11:47 taneryildirim
293260626 Ara. 2021, 05:16
ertugrulkoca -
Camera Raw Filtresi Presetsleri Photoshop'a Nasıl
01 Mar. 2021, 11:55 prodersler
0346601 Mar. 2021, 11:56
prodersler -