edemirci1
edemirci1 (üye)
İstanbul / Amatör

Gece Çekimi

Merhaba,

Elimde Canon EOS 400D fotoğraf makinası var. Makina ile beraber kit lens verildi. Yılların tecrübeli uzman lens ve fotoğraf makinası üreticisi Canon bize 18-55 kit lensi uygun görmüş. Büyük bir olasılıkla daha kötü bir lens üretemezlerdi. Bunada pazarlama stratejisi olarak bakıyorum. Canon başka türlü bana Flash ve lens nasıl satabilir ?

1- Düşük enstantaneden dolayı elimin titremesinden kaynaklı fotoğrafta bulanıklık oluşuyor. Kısaca gece elde çekimler tam bir işkence oluyor.

2- İç mekan çekimlerinde arka planın tamamen bulanık olmasını istiyorum. Örneğin

Bana önereceğiniz lens marka ve modeli ne olabilir ?
Fazla para vermek istemiyorum. Şöyle ucuz yollu 200 YTL'ye kadar olur. Neden fazla para vermek istemediğimide açıklamak istiyorum.

Bu makina beni fotoğraftan soğuttuğu için görmek bile istemiyorum. Görmemek için bir arkadaşımdan diğer arkadaşıma veriyorum. Lense bir dünya para vermek yerine elimdekini satıp üstüne 5-10 koyduktan sonra istediğimi yapacak bir DSL-R alırım. Ama bu asla Canon DSL-R olmaz artık. Helede üstün özellikler koyuyorlar ki benim aldığım 400D de sensör temizleme özelliği var. Çok güzel çalıştığı için servise ccd temizliğine gitti çok şükür 30 iş günü dolmadan Erkayalar ccd'yi temizleyip geri verdiler. Yoksa ccd temizliğinden değişen ilk makina ünvanını alacaktı. Ayrıca 10 Mega Piksel böylece berbat lensi ile çektiğiniz fotoğrafları daha yüksek çözünürlükte görebiliyor hatta bastırabiliyorsunuz. 2 Mega Piksel eksik olsaydı, CCD temizlemeseydi ben temizleme kiti satın alırdım ama keşke adam gibi lensi olsaydı. Ama hakkını vermek lazım Canon Compact makinaları güzel ablama bir Canon IXUS 950 alacağım. Ayrıca bende Canon'un MVX 300 kamerasıda var. Oda kalitesinden dolayı arkadaşlarımda duruyor. Demek ki kameramanlar boşuna Sony kullanmıyorlarmış, millette boşuna sony almıyormuş. Tabi 10 modelden 1 tane iyi çıkartmayı başarıyorlar. İlerde 10 modelden 2 tane iyi çıkartacak kadar uzmanlaşacaklarını düşünüyorum.

Ben şu sonuca vardım. Canon DSL-R makina ve kameraları güzel değil. Compact makinaları güzel.

Eğer söylediğim fiyata önerebileceğiniz bir lens varsa elimdeki 18-55 kit lensi Canon firmasının merkezine postalayacağım. Samimi söylüyorum. Üstündede "benim işime yaramadı belki sizin yarar" notu olacak. Ben Japonların şerefleri için harakiri yaptıklarını sanıyordum. Sanırım Canon'da artık Japonlar çalışmıyor. Umarım bir lens öneriniz olur. Bende size hayır dua eder, Canon harika derim.

Saygılar

Not: Canon'cu arkadaşlar bana kızmasınlar lütfen. Mercedes firması S500'e tofaş motoru koysa sizde kızardınız. Ayrıca ben yarı profesyonel makina alıyorsam onun hakkını vermeli yoksa amatör OLYMPUS C 500'de işimi görür.

#edemirci1' tarafından 14.02.2008 06:04:16 tarihinde düzenlendi.

#edemirci1' tarafından 14.02.2008 06:06:36 tarihinde düzenlendi.

#edemirci1' tarafından 14.02.2008 06:49:49 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 14 Şubat 2008, 05:57 - İp: 85.***.**7.246
buffalo
buffalo (üye)
Ankara / Amatör

50mm f1.8 alın, makinenizi sevmeye başlayacaksınız. 120 dolar.

18-55 evet tüm kit lensler gibi kötüydü , hatta en kötüsü ve çok eleştirildi canon bu nedenle . ama yenilediler bu lensi, 18-55 IS var artık ve 150 dolar olmalı fiyatı da. Piyasadaki en iyi kit lenslerden birisi gibi duruyor şu anda.

Tarih: 15 Şubat 2008, 00:26 - İp: 88.***.**9.121
edemirci1
edemirci1 (üye)
İstanbul / Amatör

Merhaba buffalo,

mkb1907 nickli arkadaşta 50mm f/1.8 önerdi. Portre ve yakın plan çekimlerde oldukça işime yarar gibi görünsede yadigar Zenit'in objektifindeki alan derinliği hesabını kullandığımda 10 metre uzaktaki bir kişiyi f/2.8 diyafram ile çekmek istediğimde 8-9 metre ile 12-13 metre arası net çıkacak gibi görünüyor. Şöylede çizimle gösterebilirim.
o kamera
= mesafe
I 10 mt mesafede duran kişi
* net çıkıcak alan

o=====8mt*****I*****12mt======================

Sallama gibi olacak ama f/1.2 diyafram aralığında çeksem 9-9,5 metre ile 11-11,5 metre arası net çıkar gibi. Fotoğraf makinası arkadaşımda olduğu için 18-55mm lens için diyafram aralıklarına bakamıyorum mm arttıkça diyaframda küçülüyor. . Ama teorik olarak düşündüğümde alan derinliğinde 50mm f/1.8'i geçemez. Bu durumda 18-55 IS benim karanlık kameram olur. Yalnız 18-55 kit lense sadece IS eklememiş mercek bazındada bir değişiklik yapmışlardır umarım.

50mm f/1.8 lensin 50mm f/1.8 II olmayanı daha iyi değil mi ?
18-55 IS ile 18-55 kit lensi fotoğraf makinasının aynı ayarları kullanılarak test edildiğinde resim kalitesi farkı var mı ?

Saygılar

#edemirci1' tarafından 15.02.2008 12:06:39 tarihinde düzenlendi.

#edemirci1' tarafından 15.02.2008 12:08:53 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 15 Şubat 2008, 03:22 - İp: 85.***.**7.246
y.k.y
y.k.y (üye)
Kayseri / Reklam Fotoğrafçısı

ilk öncelikle merhaba dogru bir tespit yapmışın canon un digital fotograf makineleri önceki filimli makinelerdeki gibi sonuçlar vermiyo ksacası canon un digital fotograf makineleri hiç hoşuma gitmez kaldır çöpe atsert bir eleştiri oldugunu biliyorum ama gerçek kullanacaksanız fuji deneyin s3 veya s2 veya s5 gece çekimlerindede tripot kullanman gerekiyo yoksa her zaman netsiz olur ikinci soruna gelince 100-300 veya 100-200 lens kullanman gerekiyo şimdiden kolay gelsin

Tarih: 15 Şubat 2008, 13:49 - İp: 88.***.**2.162
mkb1907
mkb1907 (üye)
İstanbul / Amatör

y.k.y
aksam aksam guldurdun benı tesekkurler

Tarih: 15 Şubat 2008, 15:40 - İp: 85.***.**3.123
edemirci1
edemirci1 (üye)
İstanbul / Amatör

Merhaba y.k.y,

Tripod benim çekimlerime uygun düşmüyor. Elde çekim yapmam gerekiyor. Demek ki Fuji s3-s2-s5 modelleri üzerinde gelen lens gece çekimi için uygun değil. Yine lens almam gerekecektir.

100 ve üstü lensler telefoto lensler olduğu için genelde doğa amaçlıdır. Örneğin doğada tavşan çekeceksin 50mm lensle çekmek istersen hayvana 1 metre yaklaşman lazım korkar hayvancık kaçar. Tabi tavşan, yaprak vs.. çektiğine göre insanda, manzarada, objede çeker.

Daha önce yazdığım fiyata yakın tavsiye edeceğiniz 100-200 veya 100-300 lensler varsa alırım.

Saygılar

Tarih: 15 Şubat 2008, 16:34 - İp: 85.***.**7.246
fdemirhan
fdemirhan (üye)
İstanbul / Amatör

Öncelikle, Cüneyt bey'in yazdıklarını dikkate alın.
Portre moduna alınca, ne objektif veya diyafram kullanırsanız kullanın, aklınızdan geçen portenin makineden çıkmasını beklemeyin.
İç mekanda 24mm ile İnsan yüzü çekerken, aynı diyafram değerinde, gerçekten 18-55 ile 17-40L, veya 24mm prime L lensin farkını kesinlikle anlayabilecekmisiniz ? Ben anlayamam doğrusu, ancak dış mekanda fringing veya distorsion'dan anlama şansım var. Zira renk tonları yakın, ve yüksek diyaframda keskinlikleri benzer.
Alan derinliğinin tek belirleyicisi diyafram açıklığı değil.Odak uzaklığı ve nesnenin arka plandan uzaklığı da önemli, ama hepsi bu değil.
İç mekanda,10 m uzaktan 50mm ile insan fotografı çekecekseniz, arka planı net görmemek için ne kadar mesafe kalması gerektiğini hesaplayın. Olmuyorsa, portre moduna alın, istediğiniz gibi değilse, lensi veya makineyi suçlayın olsun bitsin.
İç mekanda böyle isterim diye örnek vermişsiniz. Verdiğinz örnek dış mekanda çekilmiş. fotografta exif yok ama çocuğun giyimi, yüzünün soğuktan kızarmış olması, arka plan vs.. bunu anlatıyor. Kaç mm ile çekilmiş bir bakın.
Alan derinliği konusunda öğrenilecek çok şey var.

Tarih: 15 Şubat 2008, 16:42 - İp: 88.***.**9.159
mkb1907
mkb1907 (üye)
İstanbul / Amatör

arkadaslar Canon EF 200mm f/2.8L II USM bu lensı bi arastırın

ben almayı dusunuyordum baya bı arastırdım sonuç olarak
: kompakttır, hızlı sessiz, keskin, L serisi renkleri, muhteşem bir bokeh.

tabı fiyat olarak 700$ cıvarında

Tarih: 15 Şubat 2008, 16:50 - İp: 85.***.**3.123
edemirci1
edemirci1 (üye)
İstanbul / Amatör

Merhaba fdemirhan,

18-55 kit, 17-40L, 24mm prime lensler demek ki bana uygun lensler değil. İhtiyacıma uygun bir lensse 18-55 kit lensten çok daha iyi fotoğraf çekerim. Yani tekrar yazmam gerekir ise "KESİNLİKLE EVET". 1 sitede karşılaştırma buldum. Gerçi mi değil mi bilmiyorum herkesin takdirine bırakıyorum. Şahsi fikrim 1.000 YTL üzerinde olan bir lensin 100 YTL'lik 18-55 kit lensten daha iyi bir fotoğraf performansı vereceği yönünde. 10 katı verdiğimde 5 kat performans beklemek benim hakkım. Tabi paayı yoldan toplayan varsa o başka.
http://www.fountainphoto.com/2004/05/10/canon-ef-17-40l-vs-ef-s-18-55

10 m uzaktan 50mm ile ilgili olarak buffalo nickli arkadaşa verdiğim cevaba bakabilirsiniz. Verdiğim gerçe yakın bir rakamdır. İsterseniz http://www.dofmaster.com/dofjs.html adresinden kontrol edebilirsiniz.

Verdiğim yavrucak örneğini sitenin galerisinde buldum. Arka planın uçması tam benim istediğim gibi olduğu için verdim.

Ben sürekli aynı yazıları yazıyorum. İstediğim aslında sizler için çok basittir.

Canon EOS 400D Kit 18-55 Kit lens gece çekimlerinde ve diyafram açıklığının az olması nedeni ile işimi görmüyor.
Elimdekini satarak istediğimi yapacak bir makina tavsiyesi veya ucuz yollu işimi görecek bir olmadı ucuz yollu iki lens. Aklına başka çözüm gelen arkadaşlar varsa o çözümlerede açığım.

Saygılar

Tarih: 15 Şubat 2008, 19:00 - İp: 85.***.**7.246
edemirci1
edemirci1 (üye)
İstanbul / Amatör

Merhaba mkb1907,

arkadaslar Canon EF 200mm f/2.8L II USM bu lensı bi arastırın

ben almayı dusunuyordum baya bı arastırdım sonuç olarak
: kompakttır, hızlı sessiz, keskin, L serisi renkleri, muhteşem bir bokeh.

tabı fiyat olarak 700$ cıvarında

Evet bende nette 1.200 YTL gördüm. Pazarlıkla 200 YTL'ye bırakırlar mı acaba ? Olmadı elimdeki Canon EOS 400D yi satarım üstüne para koyar alırım.

Saygılar

#edemirci1' tarafından 15.02.2008 19:18:08 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 15 Şubat 2008, 19:10 - İp: 85.***.**7.246
fdemirhan
fdemirhan (üye)
İstanbul / Amatör

Melih Özbek'in sitesinden bir alan derinliği programı indirin.
odaklayacağınız mesafeyi ve istediğiniz alan derinliğini sağlayacak odak uzaklığını belirleyin. Tahminim 135 mm civarıdır.
Bu iş için cok para harcamanız gerekli değil.
Gidin hayyam çarşısından 135mm m42 vidalı bir mercek alın. 100 lira civarında bulunabilir. Gittigidiyor sitesinden bir m42-eos dönüştürücüsü alın. Fiyatı 35 lira filan olmalı.
Odaklamayı elle yapacaksınız, ama sanırım istediğinizi verir.
.

Tarih: 15 Şubat 2008, 19:20 - İp: 88.***.**9.159