clark
clark (üye)
İstanbul / Amatör

Filtreyi Nereye Takacağım

arkadaşlar merhaba

makinem canon eos 350 d ve objektifim ise sigma 70-300 mm APO DG. Elimde bir UV filtre var hama marka . Bu filtreyi nasıl takacağım. yardımcı olursanız sevinirim.

Tarih: 18 Temmuz 2006, 12:32 - İp: 132.***.**4.108
spectra78
spectra78 (üye)
İstanbul / Meraklı

objektifin önüne yerleştirip döndüreceksin. Yani objektifi makineye nasıl takıyorsan, filtreyi de objektife öle takacaksın. Bilmiyorum yardımcı olabildim mi?

Tarih: 18 Temmuz 2006, 13:32 - İp: 85.***.**7.216
clark
clark (üye)
İstanbul / Amatör

eyvallah spectra78 yardımın için sagol...

Tarih: 18 Temmuz 2006, 22:27 - İp: 132.***.**4.108
spectra78
spectra78 (üye)
İstanbul / Meraklı

Rica ederim. Şimdi de üstadlara benim bir sorum olacak. Umarım burada görülür...
Okuduğum forumlarda özellikle objektifi koruma amacıyla UV filtrenin her daim üzerinde takılı kalması gerektiğini öğrendim. Ayrıca polarize filtrenin de bir çok çekim için çok faydalı olduğunu. Peki ben bu iki filtreyi üstüste mi kullanacağım? Cevap evet ise objektife takılma sırası var mı yoksa son derece önemsiz bir ayrıntı mı bu?

Tarih: 18 Temmuz 2006, 23:11 - İp: 85.***.**9.83
eserburak
eserburak (üye)
Yurtdışı / Meraklı

Merhaba spectra78

UV filtreyi objektifin üzerinde sürekli takılı bırakın önerisi; UV filtrelerin ucuz ve herhangi bir çarpma, çizilme durumunda objektif merceğinin değilde UV filtrenin zarar görmesinin daha az maliyet ortaya çıkarması nedeniiyle tavsiye edilir. Yani eğer objektifini bir yere çarparsan objektif merceğin çizilmez UV filtre çizilir ya da kırılır... Bu da demektiir ki 20 YTL lik UV yi feda edip, 800 YTL lik objektifini kurtardın...

Bir diğer nedense temizlik, UV filtreler çabuk çizilen filtreler değildir, objektif merceği ise zor temizlenir ve daha maliyetlidir, UV filtreyi statik gözlük bezi ile biraz hohlayarak silebilirsin...

Gelelim diğer soruna! Polarize filtre ile UV filtrenin aynı anda takılmasının hiçbir espirisi yok, polarize filtreler daha canlı gökyüzü ve yansımalardan korunmak için daha avantajlıdır. UV ye göre daha çabuk çizilir ve daha hassastırlar... Üst üste takıp kullanan görmedim bugüne dek

Üstüste takılıp takılmadığı sorusunun yanına bir de şunu ekle! Polarize yada UV filtremin önünde başka bir filtre takmamı sağlayacak dönel dişler var mı?

Tarih: 19 Temmuz 2006, 07:18 - İp: 85.***.**1.131
fdemirhan
fdemirhan (üye)
İstanbul / Amatör

üst üste filtre takılabilir. İnce kenarlı filtreler hariç, diğer filtrelerin dış kenarıda yivlidir.
Dikkat edilmesi gereken konu ise görüntü kenarlarında oluşabilecek kararmalardır. açı genişledikçe bu bir problem olur, daraldıkça olmaz.
Renk ve karartma filtrelerini üstüste kullanmak yaygındır. ama en altta uv, üstte polarize çok anlam ifade etmez.
Polarize filtreyi kullandıktan sonra çıkarmak, ve tekrar uv takmak daha anlamlı.

Tarih: 19 Temmuz 2006, 20:29 - İp: 85.***.**8.153
ozcanikli
ozcanikli (üye)
Ankara / Doğa Fotoğrafçısı

eyvah hemen birak

Tarih: 21 Temmuz 2006, 02:11 - İp: 88.***.**7.216
rokomet
rokomet (üye)
Ankara / Amatör

Burada bilgim dahilinde bir düzeltme yapmak isterim.
Eserburak umarım yanlış anlamazsın..
UV ve polarize filtrelerin işlevleri çok farklı olduğundan üst üste kullanılabilir.. Kulanan var.. ben gördüm.. hatta uzun süre kendimde kullandım.
UV konusunda tamam doğrusunuz.
Ama polarize filtrelerin bir başka ana işlevi vardır. Kırılan yada yansıyan ışığı azaltır yada yok eder. Bir örnek vereyim.. Dış mekanda bir araba fotosu çekiyorsunuz. Camdaki ışık yansımadan dolayı arabanın içi görünmüyor. Polarize filtrenin döner halkasını doğru pozisyona getirdiğinizde arabanın içini görürsünüz. yada yansımayı azaltırsınız.Bu gibi örnekler çoğaltılabilir. Parlayan mavi bir metalin bembeyaz görünmesini engellemek gibi.
Benim kullandığım sıralama
Lens-polarize-UV (yada A1) - Güneşlik..

Güneşlik en sonda dışa doğru açılan sert yada yumuşak çember.. teknik bir adı varsa onuda sizden öğrenebilirim. Ama lensi koruma anlamında çok faydalı bir parça..

#rokomet' tarafyndan 22.07.2006 18:13:28 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 22 Temmuz 2006, 18:11 - İp: 85.***.**5.232
  • 1