Fotoğrafçılık Forumları
Filtreler Ve Kaliteleri
Merhaba Arkadaşlar.
Yakın zamanda bir adet Uv filtre aldım. Fakat filtrnin yüzeyinde herhangi optik kaplama olmadığı için yüzeyden aşırı bir yansıma var. Normalde ince film kaplamasız bir yüzeyin geçirgenliği en fazla %95 civarında, kaplamalı bir yüzeyin ise %99,6 civarına yükseldiği bilinmektedir. Yani sizin kazancınız 2 yüzeyden toplam yaklaşık olarak %9 civarında.
İkincisi ise yüzey uyum hatası (kalitesi) toleranslar dahilinde optik elemanların belli yüzey kalitesini geçemez hele ccd kullanan optik cihazlarda bu toleranslar dahada hassas olmalıdır. Aldığım filtrenin yüzeyini interferometre altında kontrol ettiğimde maşallah karşıma bir harita çıktı.
Üçüncü olarak uv filtrenin filtre ettiği dalgaboyu ve/veya aralığı. Bunu kontrol etmedim ama eminim istenilen aralıkta değildir.
Sonuç olarak piyasada uv filtre adı altında satılan ucuz ve kalitesiz filtreler bana göre optik camdan değil düz pencere camından kesilerek piyasaya sürülen camlar olduğunu düşünüyorum. Bundan dolayı kaliteden ve markalı ürünlerden şaşmamayı tavsiye ederim.
Bildiklerimi sizlerle paylaşmak istedim. Eğer sormak istedikleriniz (bildiğim kadarını) ve paylaşmak istedikleriniz varsa....
melyaturi selam,
Her ne kadar "fotoğrafa etkisi yoktur takın gitsin" diyenler çıksa da, ucuz UV filtrelerin alınmaması gerektiğini forumlarda ve incelemelerde sıklıkla okuyoruz.
Genellikle çoklu kaplamaya sahip filtrelerin alınması tavsiye ediliyor. (Tabi bunlar için fiyat olarak 50-60$'ı gözden çıkarmak gerekiyor) Lensin korunması için UV filtre bir gereklilik midir? Yoksa beraberinde gelen lens hood yeterli korumayı sağlar mı? (Sanırım bu da Nikon mu? yoksa Canon mu? gibi bir soru oldu, çok tartışılan bir konu olduğunu biliyorum)
İkinci olarak yabancı sitelerde genellikle çoklu kaplamalı B+W ve Hoya (temizlenmesinin biraz problemli olduğu söylenmekle beraber) UV filtreler tavsiye ediliyor. 67mm için tavsiye edebileceğiniz marka/model var mıdır? Ya da test fotolarını inceleyebileceğimiz bir kaynak biliyor musunuz?
Teşekkürler..
Merhaba gorkemkgo
Dijital makinelerde uv filtreler genelde dediğiniz gibi lensleri korumak için ve aynı zamanda hava ile temas eden optik yüzeylerin çizilme korozyona uğrama gibi fiziksel etkileri önlemek amacına daha uygun gibi.
Çok katlı kaplamalı filtreler avantajlı olduğu gibi dezavantajlarınıda beraberinde getirmektedir. Örneğin çok katlı kaplamalar ince film katmanlarının sayısının fazla olması nedeniyle katmanlar arasında oluşabilecek gerilimler ve ortam şartları zamanla kaplamanın zarar görmesine, yüzeyde lekeler olşmasına, dökülmesi gibi problemlere sebep olabilir, maliyet olarakta fiyatları yüksektir.
Bunun yerine yüzeyinde görünür bölge aralığında Anti-reflex kaplama olan fakat istenmeyen dalgaboyu aralığını bastıran filtre camlar uygun olacağını düşünüyorum. Çünkü istenilen bölgeyi bastırması camın kendi özelliği olması daha uygun.Bir diğer konuda yüzey kalitesi ve yüzey paralellikleri. Fotoğrafa filtrenin en az kaplaması kadar etki etmektedir. Kalitesiz yüzey işlemesi fotoğrafta optik hataları açığa çıkarır.
Bu da resimde dengeli olmayan netlik bozukluğu, renlenme v.s. etkiler oluşturabilir.
Fakat bu konuda piyasada hangi filtrelerin bu yapıda olduğunu araştırmadım. Piyasada varmıdır bilmiyorum Schott marka filtre yada schott camı kullanan filtreler uygun olabilir.
Umarım yazdıklarım size yardımcı olmuştur.......
Saygılarımla.
- 1
İlgili olabilecek konular
-
Biometrik Ve Vesikalık İçin Photoshop Filtre
25 Eki. 2022, 11:56 dyingsoul
0271125 Eki. 2022, 11:56
dyingsoul -
-
Camera Raw Filtresi Presetsleri Photoshop'a Nasıl
01 Mar. 2021, 11:55 prodersler
0360201 Mar. 2021, 11:56
prodersler -
Nd Filtre İçin Yardım İstiyorum
22 Mar. 2020, 00:46 mturkmen78
0161022 Mar. 2020, 00:46
mturkmen78 -
Bu Filtreler Hakkında Yorum İstiyorum
01 Tem. 2019, 16:31 mehmetcoban1
1190305 Ağu. 2019, 16:29
kaanphotograph -
Nd Filtre Nedir? Nerelerde Kullanılır?
10 Eki. 2018, 13:17 omaryayla
0224010 Eki. 2018, 13:17
omaryayla -
18-55 Lense Nd Filtre Almak Mantıklı Mı?
19 Mar. 2018, 10:28 kerimkahraman
5352121 Mar. 2018, 11:14
vforvendetta -