lazut
lazut (Objektif)
Sinop / Amatör

En İyi Hangi Lens

Arkadaşlar digital dünyanın vazgeçilmez kriterlerinden biri olan lensler hakkında tartışabilir miyiz? D makine alırken lenslere ne kadar dikkat etmeliyiz?. Tercihlerimiz ne olmalı? Lensleri iyi ve kötü yapan unsurlar nelerdir? Görüş ve önerileriniz bekliyorum..

Tarih: 13 Ocak 2006, 14:39 - İp: yok
afrikalı
afrikalı (üye)
Yurtdışı / Amatör

Sn. Hemşehrum, merhabalar; Bu konu objektifler bölümünde zaman-zaman tartışıldı, yazıldı çizildi. Lens konusunda bilgili arkadaşalarımız mevcut. Amatörce cevap yazarsam: Distagon, Elmarit, Angeniux, Nikon, Canon layer, Pentax, Olympus, Minolta, zaiss, gibi mercekleri sayarız ama bunların da vasat ve özel üretimleri olduğunu unutmayalım.Tamron, Sigma, Tokina, vivitar,Soligor gibi üreticilerin de çok kaliteli lensleri var. Örneğin Tamron sp 90 mm macro ilk çıktığında ortalığı kasıp kavurmuştu. Ben markalar bazında söyledim ama üretim bazında açmak lazım olayı. Elmarit ve Distagon veya Canon Layer lensler marka olduğu için pahalı değiller; üretimleri çok özel oldukları için pahalılar. Bu özellere girersem hem bilmece gibi olur, hem de doğru anlatamamış olurum ki, bunları akıcı bir uslupla optikci bir arkadaşıma havale ediyorum.
kalın sağlıcakla hocam...

Tarih: 13 Ocak 2006, 15:50 - İp: 195.***.**2.86
lazut
lazut (Objektif)
Sinop / Amatör

afrikalı hemşehri olduğumuza sevindim..evet ben de kenyalıyım) lensler bence makinenin fiyatını 1/3 kadar etkiliyor..yanılıyorsam düzeltin lütfen..ama şunu anlamıyorum..lens dediğimiz sonuçta camdan yapılan bir parça.kötü lensler naylondan mı yapılıyor.bir de markalar sıraladınız..ben çoğunu duymadım..her ne kadar amatör de olsam benim bildiği en iyi lens üretici firması carl-zeiss..ve tür mercekleri de sony kullanıyor.peki başka?

Tarih: 13 Ocak 2006, 19:32 - İp: 85.***.**1.10
omerbey
omerbey (üye)
İstanbul / Profesyonel Fotoğrafçı

bu çok uzun bir hikaye
ama şunu söyleyeyim camdan (kristalden diyelim) yapılmayan lens sayısı çok çok fazla. tabi bu kesinlikle kötüdür diyemeyiz.

ayrıca sanırım siz, kompakt makinelerden bahsediyorsunuz...

Tarih: 14 Ocak 2006, 13:55 - İp: 85.***.**4.113
afrikalı
afrikalı (üye)
Yurtdışı / Amatör

Sn.lazut61, Ben Etyopya'lıyım ya neyse ... Lenslerin ham maddeleri farklılık arzediyor. En iyi mercek reçineden yapıldığını konunun uzmanları bilmekte ve yazmaktalar. Ancak, bu işlem deniz altında kurulmuş basınçlı odalarda 20-30 yıl bekletilen malzemelerin daha sonra yontulup, kaplamaları yapılması ile gerçekleşmekte. Cam bazlı olanlar da çok uzun yıllar bekletilmekte imiş. Şu vasat lensler ise piyasa rekabeti için yapılmışlardır. Objektifin önemi, bütün renk spektrumlarını aynı noktaya düşürebilme yeteneğidir. Ayrı noktalara düşen renklerden oluşan fotoğraflardaki farkı, aynı şartlarda ayrı ayrı objektifle çekilmiş test sitelerinde görebilirsiniz. Çok bariz farkları görmek mümkün. Kalın sağlıcakla..

Tarih: 14 Ocak 2006, 15:27 - İp: 195.***.**2.86
lazut
lazut (Objektif)
Sinop / Amatör

AFRİKALI teşekkür ediyorum..bir lensin az çok hangi şartlar altında üretildiğini öğremniş olduk..Acaba şu meşhur lensler de böyle mi üretiliyor.eğer öyle ise pahalı olmaları son derece doğal..

Tarih: 15 Ocak 2006, 02:17 - İp: 85.***.**3.161
okyara
okyara (üye)
İzmir / Amatör

en iyi lens gözdür. lenslerin hepsi cam ve camın hammaddeside silisyom yani bildiğimiz kumdur.tıpkı elektronikte olduğu gibi. lensi kaliteli yapan imalat esnasında soğurma işlemidir. bu işlem uzun yıllar alarak yapılıyordu yaklaşık 10 yıl gibi. ancak daha sonra geliştirilen cam üzeri kaplama yöntemleri hem süreyi kısalttı hem de lensleri ucuzlattı. çok pratik olarak bir obj de ne kadar az mercek parçası olursa daha çok ışık ve detay alırsınız. bunu için hiçbir zoom sabit focal length obj kalitesine ucuz fiyatta erişemez.

Tarih: 10 Mart 2006, 11:05 - İp: 217.***.**8.193
deck
deck (üye)
Kocaeli / Amatör

http://youtube.com/watch?v=X7_wL0ZZi6k&mode=related&search= lens imalatı ile ilgili bir video

Tarih: 7 Temmuz 2007, 18:16 - İp: 88.***.**3.4
ruhiodev
ruhiodev (üye)
İzmir / Amatör

Sefer Bey,
Bizlerin tartışması gereken konu; lens imalatı ile ilgili bilgiler değil, Dslr alırken hangi lensler bize gereklidir ? Hangi lensler daha kaliteli fotoğraf veririr olmalıdır diye düşünüyorum.
Tabii ki , bu da çok geniş bir konu...
En uygun olanı, gövde markası verip buna uygun lenslerin hangilerinin satın alınması gerektiği sorgulanmalıdır.
Yoksa genel bir başlık ile konu çok dağılır ve bir yere varılamaz.
Sevgiler....

Tarih: 9 Temmuz 2007, 14:29 - İp: 85.***.**9.173
ruhiodev
ruhiodev (üye)
İzmir / Amatör

Başlığın tarihine bakınca uyandım... Hakikaten de hiçbiryere varılmadan tartışma kesilmiş...

Tarih: 9 Temmuz 2007, 14:31 - İp: 85.***.**9.173
  • 1