Fotoğrafçılık Forumları
Cırcular Polarıze Fıltre Kullanımı?
Merhaba arkadaslar
En sonunda Cir.Polarize filtresine kavustum. Benim, sizlerden ögrenmek istedigim konu bu filtre nasil kullanilir?Neye veya nelere dikkat etmem gerekiyor. Formdaki yazilanlardan filtreyi saga yada sola cevrilmesinin gerekli oldugunu okudum.Filtre saga yada sola cevrilince bakactan bakildiginda parlak yüzeyden kaynaklanan parlamanin kayboldugunu görebiliyormuyuz .Yoksa nasil bilebiliriz veya emin olabiliriz filtrenin görevini yaptigini .Belki sormum bazilariniz icin garip ve komik gelebilir ama gercekten ögrenmek ve dogru ve güzel fotograflar cekmek istiyorum.
Simdiden yardimlariniz icin cok cok tesekkür ederim.
Saygilarimla...
bu filtre
1- dış mekan manzara çekimlerine kullanılır
2- camın ardındaki veya canım ardından ve cam nesneler çekmek için kullanılır
Bir ekleme yapmak istedim.
Genel kullanımını sadece dış mekan olarak bilsekte aslında polarize filtre iç mekanda da kullanılabilir. Teknik olarak kısaca durum şu. Işık kaynağından hem yatay hemde dikey fazda her türlü ışık gelir. Polarize filtre sadece tek polarizasyondaki ışığı geçirirken ona 90 derece yani dik fazlı olan ışığı filtreler. (İki polarize filtreyi arka arkaya koyup ışığa bakarsan belirli bir açıda ışığı hiç göremediğini farkedeceksin.)
Pratik kullanımı ise şöyle. Filtresiz olarak örneğin en bildik örnek olan denize baktığımızda göze iki farklı ışık gelir. Birincisi su yüzeyinden yansıyan ve polarizasyonu değişen ışık, diğeri ise suyun içerisindeki nesnelerden yansıyan ışık. Büyük olasılıkla da tabiki yatay açıya bağlı olarak yüzeyden yansıyan parlak ışık derinden gelen nesnelerin ışığına baskın çıkar ve denizin içi görünmez. Polarize filtre ile baktığımızda hiçbir zaman gözün gördüğü görüntüyü görmeyiz. Polarize filtrenin açısına bağlı olarak ya yüzeyden yansıyan ışığı filtreleriz yada denizin içinden gelen ışığı filtreleriz. Tabiki ara açılarla bunun arasındaki bir değer de elde edilebilir. Bunu deneyerek rahatça anlayabilirsin.
Bir diğer kullanım alanı ise camın arkasındaki nesnelerin fotograflanması. Aynı mantıkla ya camdan yansıyan ışığı yada camın arkasından gelen ışığı filtreleyebiliriz.
Başlarda iç mekan demiştim. Bunun en basit örneğide mesela bir cam çerçeveli bir resiminde dahil olduğu bir kompozisyonda, eğer duvardaki resimde ışık kaynağından gelen rahatsız edici bir parlama varsa, bunu da kolaylıkla filtreleyebilirsin.
Son olarak dikkat edilmesi gerektiğini düşündüğüm iki noktadan birincisi bu tarz filtrenin yaklaşık 2 stop kaybettirmesi. Çünkü sonuçta birbirne dik olan fazlardan birini filtreliyoruz ve objektifine giren ışık azalıyor.
İkincisi ise focus sırasında filtre ucu dönen objektiflerde kullanırken biraz çaba gerekiyor. Focus değiştiğinde polarize filtrenin açısı değişmiş oluyor ve polarize filtrenin açısını ayarlarken az da olsa focusu bozabiliyor insan.
İyi çalışmalar.
filtren hayirli olsun.
filtreden maksimum performansi almak icin isik kaynaginin sag veya sol omuzundan gelmesi cok onemli.. isik eger arkadan veya yanlardan geldigi durumda (mesela gunes isigi) polarize filtrenin etkisi azalicaktir.
ringi cevirerek filtrenin yansimayi azalttigini goruceksindir zaten en uygun pozisyona getirip fotografi cekebilirsin.. fakat her farkli cekimde ringi kontrol etmen gerekir..
aslinda bu filtre baska amaclar icinde kullanilabilir..
gok yuzunun kontrastini arttirmakta.. renk ve ton doygunlugu saglamakta ..
kotu yani ise poz olcumunde ve auto focusta makineyi bazen yaniltmasi (linear tipi filtreler ozellikle)
filtreyi taktiginda pozu 1+ 1.5+ stop arttirmayida unutma cunku polarize filtre ayni zamanda bi nd filtre etkisi yaratir.
- 1