Fotoğrafçılık Forumları
Canonlarda ’’ıs’’ Kaliteye Etkirmi?
Ya arkadaşlar bu sitenin sevmediğim bi yönü var...Forumda konu açarken başlık yazmak için çok az sayıda harf kullanabiliyorsunuz..Dolayısıyla yazmak istediğinizi tam olraka yazamıyorsunuz..Sormak istediğim soru şu:Canon lenslerde görüntü sabitleyici kaliteye direkt olarak etki eder mi?Mesela Canon EF 70-200mm f/4 USM L ile Canon EF 70-200mm f/4 USM L IS arasında sadece ''IS'' farkı mı var?Optik kalitelerinde ve de dolayısıyla görüntü kaliteleri arasında bir fark var mıdır?Şimdiden teşekkürler..
tabıkı is fotograf kalıtesınde etkılıdır..image stabılızer demek zaten resim sabıtleme gıbı bır anlam ıcerır ki buda ozellıkle elde cekımler ıcın cok faydalıdır..tıtremeden kaynaklanan goruntu bulanıklıgını onler..ama buda kosarken bıle cekım yap genede net cıkar anlamına gelmez tabıkı. ama normal lens ile is li lens arasındada cıddı fıyat farkı var gecenlerde ben lens alacaktım benım 70-200usm lens 1000ytl ydi yenısı ama 70-200usm is olanına 1650ytl dedıler.ustelık bunlar spot fıyatlar..ıstedıgın lensın modelini yazıp ara ve test cekımlerıne bak daha net karar vereceksın..
Bencede etkili oluyordur en azından internette ki testlerde öyle diyor.
http://photozone.de/8Reviews/index.html
Bakın dah iyi görünecek
İyi günler
Arkadaşın "kalite" kelimesinden kastını ben farklı anlıyorum. Fotoğrafın bulanık çıkmasını engellemek kaliteli olmak demek değildir diye düşünüyorum.
Benim anladığım:
Titreşimi önlemek uğruna, IS ile çekilen fotoğraflar IS olmadan çekinlenlere göre renk tonları, keskinlik veya herhangi bir konuda kayıba uğrarlar mı?
"Eğer ihtiyacınız yoksa IS olmadan çekin..." deniliyor mesela ama bunun sebebi ne?
Sayın Radayhan; öncelikle teşekkür ederim. ''IS'' nin image stabilizer, yani görüntü sabitleme anlamına geldiğini ve de yerine göre faydalı olabileceğini ben de biliyorum da sormak istediğim bu değildi.Daha doğrusu sanırım sormak istediğimi yanlış anladınız..Benim sormak istediğimi sayın fotoguy isimli arkadaşın bahsettiği konu..şuan hatırlayamıyorum ama bu sitede bir başlık altında profesyonellerin mümkün olfuğunca görüntü sabitleyicili objektifleri tercih etmedikleri, keskinlik kontrast gibi değerlerden aynı objektifin görüntü sabitleyicili olmayanına göre biraz kayıp verdiğini okumuştum..işte bu doğru mu diye soruyorum?sayın fotoguy, sormak istediğimi net bir şekilde anlayıp dile getirdiğiniz için size de teşekkürler...
Aeron,
görüntü sabitlryici merceklerin içinde aynayan gruplar olduğu için diğerleri kadar iyi olamyacakları iddia ediliyordu. Ama mesela canon 70-200 f4 is ve is olmayan,
nikon 70-200 vr ve 80-200 (vr'sız eski) merceklerin mukayeselerine bak. IS/VR olanlar daha keskin.
Boş ver, kulak asma, teknoloji ilerliyor, yeni lensler canavar.
Aslında cevabınız tam hedefi tutmanı.
IS özelliğine sahip bir objektif IS olmayana göre daha kesin vs. diyorsunuz, tamam.
Ama soru şu:
IS özelliğine sahip bir objektif ile çekim yaparken
IS On
IS Off
konumlarında çekilen fotoların kalite farkı var mıdır? AYnı mıdır, nedir?
Bir kere aynı lensin IS ve IS olmayanı aynı olmaz, zira lensler aynı değil. IS li lens olunca sadece ıs aksamı olmuyor, lens adet ve gruplarıda farklı.
Yani 70-200 f4 ile 70-200 f4 IS dış görünüş aynı olmakla birlikte aslında epey farklı lensler.
Şimid diyeceksinki IS kapalı ve açık olunca aynı lenste keskilik filan farklı olurmu. Tahminim IS kapalıyken biraz daha iyi olabileceğidir. Ama anlamak herhalde epey zor olur.
Merhaba,
IS özelliği olan lensler elde çekim konusunda yardımcı oluyorlar. Yani yoğunlukla 3pot kullanıyorsak, aynı lensin IS olmayanı aynı kaliteyi verir diye düşünüyorum. Yorumlarınız nedir arkadaşlar?
Teoride:
Hareket eden bir mercek oyle yada boyle objektif ekseninin simetrisini bozuyor demektir, nihai resimde mutlaka bir yerleri azicikda olsa bulandiracak veya yamultacaktir. Burasi kesin.
Pratikte :
1.Elde cekimde: Lens ekseninde olusacak 1-2 derecelik sapma, stabilizasyonun getirecegi keskinligin yaninda zerrece onemsiz olacaktir.
2. Tripodlu cekimde: IS'yi kapattiginda lens ekseni sifirlanacagi icin bir fark olmamasi gerekir, tabii ayni optik bilesenleri kullandilarsa. Mercege stabilizasyon hareketini vermek cok daha karmasik ve agir parcalar kullanmak gerekiyorsa, bu durumda biraz kalite kaybi olabilir. Hani lensler arasinda "iyi kopya, kotu kopya" ayrimi varya o en en cok IS/VR lensler icin gecerli oluyormus.
Sonuc olarak:
Gercek hayatta resimlerin cogunun tripodsuz cekildigi dusunulurse IS/VR lens daha avantajli.
"Optik (IS/VR/OIS) stabilizasyon mu yoksa sensorden (AS/SSS) mi daha iyidir ?" soruna da pesin pesin cevap vereyim:
Pratikte bir fark yok. Bende Panasonic FZ5 kompakt var, optik stabilizasyonlu, bir de Konica Minolta 5D DSLR var, sensorden (govdeden) stabilizasyonlu, her ikisi de ise yariyor. Optik stabilizasyonun vizordeki goruntuyu de sabitleyebilme yetenegine karsilik, govdeden stabilizasyonun govdeye takilan butun lenslerle calismasi gibi ciddi bir ekonomik avantaji var.
@fotoguy "IS özelliğine sahip bir objektif ile çekim yaparken
IS On
IS Off
konumlarında çekilen fotoların kalite farkı var mıdır? AYnı mıdır, nedir?"
önemli bir konuyu soruyor.
Tripodlu çekimlerde is nin kapalı olması özellikle tavsiye ediliyor. Tabii, yeni teknoloji ürünü lensler bu problemi çözmüş.
Canon EF 70-200 is ve 70-300 is lenslere "tripodda olduğunu algılayıp is i kendiliğinden kapatan" özellikle donatılmışlar.
is in gereksiz çalışması ses sistemlerinin aşırı hassas olduklarında kendi sesini tekrar eden bir çınlama hatasına benzer "rezonans" nedeniyle kısmen netlik bozuklukları riski taşımaktadır.
- 1
İlgili olabilecek konular
-
Sabit Diyafram Değerinin Kaliteye Etkisi
28 Oca. 2012, 10:31 honour51
1270601 Şub. 2012, 16:02
bulo -