Fotoğrafçılık Forumları
Canon 17-85 Yerine Sigma 17-70 Almakla..
5 ay önce Canon 500 D makine aldım Hayyam'dan, daha önce DSLR kullanmamıştım, kit lens kullanıyordum başta. Ama kalite olarak daha önce kullandığım SLR like makineden bir farkını göremiyordum. Kit lensin yerini dolduracak bir lens aramaya başladım. Canon 17-85 alacaktım, fotoğrafçının tavsiyesiyle yerine Sigma 17-70 aldım, acaba Canon objektifi mi alsaydım. Çünkü Canon objektifle yaptığım deneme çekiminde bazı fotoğraflarda istediğim sonucu almıştım. Sigma objektif de iyi çekiyor ama bazen kit lensten bir farkını göremiyorum. Belki ayarları bilmediğimdendir.
Sizce hangisi daha iyi objektif ve kit lensle kıyaslandığında hangisini tercih etmeli?
" .....kalite olarak daha önce kullandığım SLR like makineden bir farkını göremiyordum. ..... Sigma objektif de iyi çekiyor ama bazen kit lensten bir farkını göremiyorum....."
Aslında cevabı kendiniz vermişsiniz - "Belki ayarları bilmediğimdendir. " diyerek .
Bir DSLR, her halikarda - üzerindeki kit lens ile bile - bir DSLRlike'dan kat kat iyi görüntü kaltesi sunar . Aradaki farkı göremediyseniz, DSLR'nin hakkını veremediniz demektir.
Alınmayın ama boşuna kit lensi satıp farklı lens almışsınız ; fotoğraf çekim tekniklerine sahip olmadığınız sürece $2000'lık lens taksanız da sonuç değişmez .
Açtığım konunun başlığı "Canon 17-85 Yerine Sigma 17-70 Almakla iyi mi ettim?" olacaktı, ama karakter sınırlaması olduğu için yazamadım. Amacım da bu sorunun cevabını almaktı. Yani iki lensin kıyaslamasıydı.
Sonuçta objektifler konusunda bilgisi olmayan, yeni başlamış ve zaten fotoğrafçılığı profesyonel iş olarak yapmayan, amatör olarak hobi amaçlı biri, fotoğraf sitelerinde forumlarda danışma alamazsa nereden alacak? Benim etrafımda fotoğrafçılıktan anlayan tanıdığım hiç kimse yok ki? Mecburen forumda soruyorum.
Ben "fotoğraf çekim teniklerine" nasıl sahip olacağım elimde ekipman olmazsa? Elbette doğru ekipman konusunda fikir danışmalıyım. 2000 dolarlık objektifi alacak maddi durumum olsaydı zaten bu forumda başlık açmama gerek kalmazdı, 2000 dolarlık objektifimle mutlu mesut gezerdim.
Ben kit lensimi satmadım bu arada kit lensim duruyor ama yenisini boşuna aldığımı düşünmüyorum, birçok açıdan kit lensten daha tatmin edici, ama acaba Canan 17-85 alsam daha mı iyiydi diye bir soru sormak istedim.
Kit lensimden memnun kalmadım keskinlik sorunu vardı, ayrıca blog yazarı bir insanım, bloglar için düzenlenen etkinliklere ürün tanıtımlarına gidiyorum, blogum için fotoğraflar çekiyorum ve çektiğim fotoğraflardan olumlu izlenim alamadım. (Diğer blog yazarı arkadaşların çektikleri fotoğraflarla kıyaslayınca, ki genelde hemen hepimiz ya Canan 500D ya da Canon 550D kullanıyoruz ama objektifler farklı.) Ben de daha kaliteli bir lens istedim. Bir blog yazarı arkadaşta Canon 18-85 vardı, onu alayım dedim ama dükkanda bana Sigma'yı tavsiye ettiler. İki lens arasında kararsız kaldım.
Fotoğraf çekim tekniklerine de İnşallah bir gün sahip olurum.
Verdiğim yanıt alakasız değil ; sorunuzu cevaplamış oluyorum - sizin durumunuzda lens farketmez diyerek.
Kit lensler , beraber satıldıkları makinanın ihtiyacını karşılayacak şekilde üretilirler . Özellikle keskinlik konusunda , pro lenslerden geri kalmazlar. Aynı makinaya sahip arkadaşlarınızın fotoğraflarının daha iyi olması da lens farkına değil yine çekene bağlıdır .
İyidir/kötüdür - bakar değerlendirirsiniz . Tüm fotoğraflarım kit lens ile çekilmiştir - sitedeki çoğu fotoğrafçınınkiler gibi.
Aşağıdaki lens kıyaslamaları cevabımı destekliyor (testler aynı sensöre sahip Canon 7D üzerinde yapılmış ). Genel değerlendirme veya keskinlik/resolution değerlerine bakarsanız , 18-55mm lensin ( kit lensinizin o olduğunu tahmin ediyorum ) diğer ikisi ile ya aynı , ya daha iyi olduğunu görürsünüz .
Aldığınız Sigma lens de , acaba mı dediğiniz Canon 17-85'den çok daha iyi gözüküyor ( 18-55mm'den daha iyi olmasa da )
onların fotoğrafının kaliteli olması neden çekene bağlı olsun, aynı odak uzaklığından aynı diyagramla aynı enstantaneyle fotoğraf çekiyoruz, onlarınki başkaysa benim de onalrın objektifinden almamdan daha doğal ne olabilir ki? kit lensi beğenmeyen çok kişi var, şu anda kaç tane profesyonel fotoğrafçı kit lens ile fotoğraf çekiyor? Örneğin o moda çekimleri kit lensle mi yapılıyor? Benim de daha kaliteli bir objektife geçmek en doğal hakkım. Ben alt tarafı iki objektif arasında kıyaslama istedim (kit lensi karıştırmadan) benim fotoğraf çekemediğim iddia ediliyor hem de fotoğraflarımı yayınlamadığım bir sitede fotoğraflarımı görmeyen biri tarafından.
bu soruya başka cevap verebilecek işinin ehli kimse yok mu? yoksa adminler konuyu kapatsın rica ediyorum sinirlenmeye başladım. alt tarafı iki onjektif arasında kıyaslama rica ettim, ama burada doğru düzgün cevap alana kadar internette araştırma yaptım zaten. forumda soranda kabahat, kaç fotoğraf sitesinde adamakıllı bilgi almaya çalışan amatörlere hakaretler yağdırıldığını gördüm zaten.
Paperman'ın koyduğu tabloyu inandırıcı bulmadınız mı?
sorun sizde dendigi için neden sinirlendiniz anlamadım, kimse anasından babasından fotografcı dogmuyor..
kendiniz zaten
Belki ayarları bilmediğimdendir. demişsiniz,
ve gorunene gore sorunun kaynagı da bu. hem kendiniz boyle bir olasılık ortaya atıp hem evet neden budur denince asabileşiyorsunuz.
neyin kompleksidir anlamadım?
aynı makineyi, benzer lensleri kullananlar daha iyi fotograf cekiyorsa bu cekenden kaynaklıdır demiş adam neden cekenden kaynaklı olsun demişsiniz. aynı makineyi kullanan adam daha iyi fotograf cekiyorsa makineden kaynaklı olması mumkun mudur?
cok daha alt seviye makinelerle ust seviye makinelerle cekilenden cok daha iyi fotograflar da cekilebilir. bu da cekene baglıdır.
aldıgınız lensin kit lensten farkını goremiyorsanız kit lensten ahım şahım bir farkı olmadıgı içindir. istediginiz gibi fotograf cekemiyorsanız da cekemediginiz içindir. bu kadar basit.
OCCAM'IN USTURASI: bilimsel bi prensip, karsi karsiya oldugunuz bi problemde hersey esitse, "en basit aciklamanin" dogru oldugu varsayilir.
bir dslr-like ortalama 600 lira fiyata sahiptir aldıgınız lensler 1000 liralık lensler. kit lens tek basına 200-250 liralık bir lens. arada fark goremiyorum diyorsanız satın ekipmanı dslr-like ile devam edin. yaptıgınızın mantıgı burada çöküyor.
gelelim elinizdeki lense. sigma 2.8 diyaframdan baslayan bir lens.
eger os versiyonu ise canon lensin ekstrası usm motorlu olması.
ki sabit nesneler cektiginizi varsayıyorum bu da buyuk bir artı degil bu durumda. yani canonu da alsanız degişen pek bir şey olmayacaktı. elinizdeki gayet iyi bir lens. makinenizi tanıdıkca elinizdeki lensin dogru ısıkta dogru ayarlarla verebildigi sonucları zamanla gorunce fikriniz degişecektir.
- 1
İlgili olabilecek konular
-
Canon 600d Görüntü Görüntülenemiyor, Bilgisayarda Yeşil
16 Ara. 2024, 08:32 alarissa
135625 Ara. 2024, 13:11
mete007 -
-
Canon Eos 1d Mark İv İş Görecek Seviyedemi ??
30 Eki. 2022, 00:48 thief_88
082630 Eki. 2022, 00:48
thief_88 -
Nikon D5000 Yerine Nikon D3200 D7000, Canon 600d, Sony A58
27 Oca. 2022, 20:01 muharremuzun
1218719 Eki. 2022, 18:24
fedayi_86 -
Davinci Resolve 17 Kurulumu [ücretsiz Video Düzenl
11 Nis. 2022, 00:08 prodersler
0131411 Nis. 2022, 00:08
prodersler -