manatba
manatba (üye)
Bursa / Amatör

450d İçin Canon Ef 28 135 Lens

Değerli Üstatlar ;

Canon Eos 450d bir makinem ve 18 55 IS kit lensim var. Ağırlıklı olarak doğa fotoğrafları çekiyorum ve henüz amatör denebilecek bir seviyedeyim.
Uygun fiyatlı 28 135 IS bir lens buldum. Bu lensin optik ve fotoğraf kalitesi 18 55 lensten daha iyidir ve daha kaliteli fotoğraflar üretir diyebilirmiyiz. (18mm ile 28mm arasındaki geniş açı farkı benim için çok önemli değil) Amacım
18 55 den daha kaliteli fotoğraf çeken bir lens almak. Bunun için sizlerin önereceği başka bir lens olabilir mi ? Dediğim gibi objektifin geniş açı veya tele olmasından ziyade fotoğraf kalitesinin iyi olması ve fiyatının makul olması çok önemli çünkü max 700 - 800 ytl bütçem var.

selamlar
metin

Tarih: 19 Nisan 2009, 08:19 - İp: 94.***.**8.93
ousahin
ousahin (üye)
Yurtdışı / Amatör

Açıkçası Türkiye'deki lens fiyatlarını çok iyi bilmiyorum ama 28-135'in 18-55 IS'ten çok çok daha iyi görüntü kalitesi vereceğini sanmıyorum. Ayrıca zoom aralığı da crop factor'lü makineler için çok verimsiz bence.

Tek kriteriniz görüntü kalitesinin iyi olmasıysa (bence doğru bir yaklaşım değil ama) 50 mm gibi uygun bir prime lens almanız daha iyi. 18-55 IS kit lens olmasının yanında görüntü kalitesi de iyi olan bir lens. Sıkıntısı, diyafram açıklığının yeteri kadar olmaması (55mm'de f/5.6'dan fazla açılmıyor) ve malzeme kalitesinin iyi olmaması. Onun dışında hem bu eksikleri olmayıp hem de onun kadar iyi çeken bir zoom lens için bütçeniz yetmeyebilir maalesef. Ben görmedim, kullanmadım ama Tamron 17-50'yi övüyor bir yığın kişi. Bütçeniz ona yeterse tercih edebilirsiniz. Ama şu andaki lensinizde olan ve çok yararlı olan IS özelliği yok onda..

Bütçeniz yeterse Canon 70-200 f/4 L IS veya Canon 70-300 (DO olan değil) iyi görüntü kalitesi veriyor. Bende 70-200 var ve mükemmel. Eğer geniş açı veya genel kullanım içinse Canon 17-55 f/2.8 IS almayacaksanız bence 18-55 IS idare eder sizi. Farklı tarzda bir lens almak daha mantıklı. Prime veya makro veya tele gibi..

Tarih: 20 Nisan 2009, 12:24 - İp: 192.***.**0.229
akhisarli
akhisarli (üye)
Yurtdışı / Amatör

ousahin merhaba,
konu ile direk ilgisi olmayabilir ama bir konuda görüşlerini alabilir miyim.
Bir örnek vermek gerekirse 28-75 ile 28-200 lensler kıyaslandığında;
28-200 satın aldığımızda,aralıklar dikkate alındığında otomatikman 28-75 i de satın almış oluruz.Herhalde bu ifade yanlış olmaz.
Ama acaba 28-75 lensin işlevini tam olarak 28-200 ün 28-75 aralığında da alabilir miyiz?
Ben tabii kabaca düşündüğümde;bu sorumun cevabı evet olsa o zaman 28-75 diye bir lens neden üretilir ki sorusu açıkta kalır diye düşünüyorum.
Bilmiyorum sen ne düşünüyorsun.
Slm,

Tarih: 23 Nisan 2009, 00:15 - İp: 92.***.**4.174
sereze
sereze (üye)
Karabük / Meraklı

Aralık ne kadar azalırsa görüntü kalitesi o kadar artar. 28 mm : süper görüntü kalitesi 28-75 : güzel görüntü kalitesi ve zoom özelliği, 28-200 : hem 28 hem 200 kullanabilme ama görüntü kalitesinde düşüş. Tabi lensin fiyatı ve teknolojisi de önemli. Ucuza çok iyi görüntü kalitesi için sabit odaklı lens mesela : 28 mm. Aslında daha basit olarak:
28-75 'in görüntü kalitesini 28-200'ün 28-75 aralığında alamayız. Hatta biraz daha derine inersek , kaba bi tahminle 28-75'in de en iyi görüntü veren aralığı 35-55 olabilir.
Sonuçta şu soru çok önemli : Aradığımız görüntü kalitesi nedir? Reklam fotoğrafçısı mıyız, hobi fotoğrafçısı mıyız? Büyük boyutta baskı alcaz mı? Mali durumumuz nedir?

Tarih: 23 Nisan 2009, 18:49 - İp: 88.***.**9.50
akhisarli
akhisarli (üye)
Yurtdışı / Amatör

Tamam sereze,
Anladım.Açıklamaların için çok teşekkürler,
Slm,

Tarih: 23 Nisan 2009, 23:40 - İp: 92.***.**4.174
ousahin
ousahin (üye)
Yurtdışı / Amatör

selamlar akhisarlı,
yeni görebildim mesajını.

açıkçası sereze'nin de söylediği gibi genel olarak zoom aralığı genişledikçe optik kalitede düşmeler başlıyor (geniş açıda barrel distortion, vignetting, vs). Zoom aralığı çok geniş olup çok keskin olan lens de yok gibi nerdeyse..

ama bunu her durumda geçerli kesin bir kural gibi düşünmemek lazım. kimi geniş aralıklı zoomlar var ki dar aralıklıdan daha iyi sonuç veriyor. ihtiyacınıza göre karar vermeniz en iyisi. "photozone.de" ve "http://www.the-digital-picture.com/" sitelerinde güzel lens testleri var onları incelerseniz fikriniz olur.

tercihinizi görüntü kalitesinden yana mı kullacaksınız yoksa kullanım kolaylığından mı, o sizin tercihiniz.

selamlar,

Tarih: 25 Nisan 2009, 12:10 - İp: 192.***.**0.229
akhisarli
akhisarli (üye)
Yurtdışı / Amatör

ousahin,
çok teşekkür ederim.
bahsettiğin testleri inceleyeceğim.
benim için elbette önemli olan görüntü kalitesi.
zaten 55-250 lensi aldım.
bir de geniş açı için
tamron 17-50,
sigma 10-20,
ve canon 10-22 arasında bir tercih yapacağım.
aralarında kaydadeğer fiyat farkı var biliyorum ama almışken de en geniş açıyı alsam diye düşünüyorum.Yoksa tercihim tamron 17-50.sadece 17 mm ile 10 mm arasındaki açı kaybı ne kadar önemli onu netleştirmem lazım.Benim için en önemli olanı doğa fotoğrafları çekmek.Bu nedenle yanlış bir tercih yapmak istemiyorum.Acelem de yok zaten.
Bu konuda da görüşlerini paylaşırsan beni mutlu edersin.
Slm,

Tarih: 25 Nisan 2009, 13:29 - İp: 92.***.**4.174
ousahin
ousahin (üye)
Yurtdışı / Amatör

akhisarlı, aslında bahsettiğin lenslerden ikisi "çok geniş açı" (ultra-wide angle), diğeri de geniş açı, veya genel kullanım lensi diyebiliriz. 450D'ye taktığında Tamron 17-50, 27-80 gibi bir görüş açısına sahip olacak, ki bu tam standart kullanım aralığı. Ama Sigma 10-20 ve Canon 10-22 lensleri ultra-wide lensler. Yani özel olarak çok geniş açı çalışacak insanlara hitap ediyor. Eğer standart kullanmak üzere düşünüyorsan bence çokgeniş açı lenslerini tercih etmemen gerek. Günlük kullanımda ihtiyacını gidermeyebilir.

10 ile 17 arasındaki açı farkı bir hayli fazla olur, bunu bahsettiğim sitelere girip örnek fotoğraflara bakarsan görebilirsin.

sevgiler

Tarih: 25 Nisan 2009, 18:18 - İp: 192.***.**0.229
akhisarli
akhisarli (üye)
Yurtdışı / Amatör

ousahin,
Değerli katkıların için öncelikle teşekkür ederim.
Bugün 18-55 kitt ile epeyce deneme çekimleri yaptım ve bilgisayarda izledim.
Senin bahsettiğin sitelerdeki,ilgilendiğim lenslere ait fotoğrafları da inceledim.
Makinamın da ff olmadığını düşünürsek tamron 17-50 nin bana yeterli olmayacağını düşünmeye başladım.
Ben daha önce de belirttiğim gibi dağ,bayır gezip hem doğanın tadını çıkarmayı hem de doğa manzaraları çekmeyi planlıyorum,öncelikli olarak.Elbette diğer kategoriler de ilgi alanımda,ayrı mesele.
Elimde 18-55 varken-kitt mitt ama hiç de fena değil-,55-250 yi de satın almışken,yeni bir geniş açı alacaksam bu 10-20 veya 10-22 olmalı diye düşünüyorum.Benim bu işten keyif almam için böyle yapmam gerekecek gibi.
Bakalım değerlendireceğim elbette daha.
Katkıların için yeniden teşekkür ederim.
Slm ve sevgiler,

Tarih: 25 Nisan 2009, 23:25 - İp: 92.***.**4.174
sereze
sereze (üye)
Karabük / Meraklı

sonradan full frame geçmeyecekseniz 10-20 gerekli olduğu durumlar oluyor. Kesinlikle sahip olmak istediğim bi aralık 10-20 .

Tarih: 26 Nisan 2009, 02:00 - İp: 88.***.**9.50
ocant35
ocant35 (üye)
İzmir / Amatör

Değerli Arkadaşlar,
28-135 Canonun ünlü ve ff bir lensidir.
Eski filmli makineler zamanında en öndeydi.
is olması ve 5x zoom aralığı ile croplu makinelerde bile "Normal- Orta Tele" arasında fiyat -Performans oranı en iyi lenstir.
Elinizde olan 18-55 ten gövde ve optik yapısıyla çok üstündür.
Yanlız olarak düşünmemeniz 28 in altı için 18-55 i düşünüp elden çıkarmamanız gerekir.
Bir gezide çoğu ihtiyacınızı karşılayacak tek lens olarak kullanabilirsiniz.
Ben 24-105 L sahibiyken bile 28-135 imi satmayı düşünmüyorum.
Methedilen başka lens duyarsanız test edip fark görmeden lütfen karar vermeyin.
Herkes elindeki lensi metheder, Amatöre çok uygun, orta kalite güzel bir lenstir.
Stüdyo şartlarında da oldukça başarılı sonuçlar verir. ff olarak 5D ile 6 aydan fazla da kullandım.
Türkiyede 450-550 TL aralığında görerek çok güzel örnekleri alınabiliyor.
Turşu gibi kötü kullanılmışına da 200 lira çoktur. İnternette ancak bu kadar anlatabiliyoruz.

Akhisarlı, Merhaba. (Ben de Akhisarlıyım) (Tokuç) Selamlar.

Tarih: 26 Nisan 2009, 16:14 - İp: 88.***.**6.156