kontrast
kontrast (üye)
İstanbul / Meraklı

125 Bin Dolarlık Lens :)

Bu fiyata satılan objektifler goruyroum internette.. Bu obejektifler hakkında bilgisi olan varmı acaba. Hani alcagımdan değil ama merak ettim. Yani diğer lenslerden ne özelliği fazla..Kimler kullanır birde..
500 dolarlık lensle 10 bin dolarlık lens arasında 20 kat kalite farkı varmıdır misal..

#kontrast' tarafından 15.04.2006 16:24:35 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 15 Nisan 2006, 14:13 - İp: yok
guneyt
guneyt (üye)
Ankara / Amatör

Selam,

Bu kadar yüksek fiyatlı lensler genellikle süper telephoto diye adlandırılan 400-800mm arası lensler oluyor. Fiyatlarının pahalı olmasına gelince birden fazla etken var burada. Ilk olrak optiklerinin çok kaliteli olması diyebiliriz. Ama burada şunu diyebilirsin mesela Canon 70-200 f/4L gibi gerçekten çok kaliteli optiği olan bir lens 600 dolar nasıl oluyor peki ?
Burada ise 2nci etken devreye giriyor. Bu lens 200mm de minimum 4 aperture değerine sahip. Mesela bunun iki misli fiyatına aynı lensin 2.8 apertute olanı var. Gördüğün gibi daha geniş (daha hızlı) olmasından dolayı fiyatı ciddi oranda artıyor. Ayrıca lenslerin fiziksel boyutlarında da ciddi artış oluyor. f/2.8 bir lens f/4 e göre daha büyük ve ağır oluyor yani kısaca malzeme miktarı daha fazla.

Şimdi birde national geo. veya futbol müsabakalarındanki fotucuları düşün. 70-200mm gibi bir değer yada F/4 değeri onlara az gelecektir. Minumum 400mm ve f/2.8 gibi bir lense ihtiyaçları olacaktır ve bunların gerek ebatları gerekse fiyatları acayip büyük oluyor. Yani kısaca mm değerini büyütmek ama f değerini küçük tutmak fiyatı artıran asıl şey oluyor.

Son olarak böyle lenslere titresim onleyici, hızlı ve sessiz focus motoru vs vs gibi bir dünya şey eklenince fiyat oluyo 10bin dolar.

Tarih: 15 Nisan 2006, 14:46 - İp: 85.***.**1.45
burkay
burkay (bilir kişi)
Ankara / Firma

Sevgili Güneyin anlattıklarına ilaveten benim de yetkili servisi olduğum Sigma lar ile ilgili http://www.reproset.com.tr/sigma/10_20_4_56.htm sayfayı ziyaret ederek daha ileri seviye bilgi edinebilirsin...

Tarih: 15 Nisan 2006, 14:53 - İp: 85.***.**9.166
kontrast
kontrast (üye)
İstanbul / Meraklı

tesekkurler guneyt

anladıgım kadarıyla benim 10 bin dolarlık bir lense ihtiyacım yok.
mm degeri ve diyafram degerinin fiyata yansıması birde tabi kaliteli optik..
peki nedir kaliteli optik. Hammadesi nedir. Hepsinin hammadesi aynıysa fark yaratan nedir??

Tarih: 15 Nisan 2006, 14:56 - İp: 85.***.**8.34
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

herhalde vardir ki fiyat o denli artabiliyor kontrast..
10bini birak 100bin euro'ya (sanirim o kadardi.. birazdan bakarim yine fiyatina.) bile lens var.. mesela canon 1200mm objektif.. sadece ozel olarak yaptirilabiliyor..

aralarinda 200 kat kalite farki olmaz buyuk ihtimalle..
.......
ama zaten kalite farkliligi 200 kat olacagi icin bu fiyatlar verilmiyor.. aralarindaki milimetrik farkliliklar fiyatin oynamasina neden oluyor..
mesela, iki tane arabayi ele alalim.. birincisi 3.5 saniyede 0-60 mph'e cikiyor.. digeri ise 3.4 saniyede.. iste o onda bir saniye farkliligi fiyatta cok olabiliyor..

..............................

Tarih: 15 Nisan 2006, 15:01 - İp: 62.***.**2.10
kontrast
kontrast (üye)
İstanbul / Meraklı

cok az farklılıklar icin bence cok uçuk rakamlar. Sizcede pahalı değilmi. Yani pahalılığın kişsel gorecelliğini bir tarafa bırakalım. Yada bu bir taktik mi. Yuksek modelide var dusuk modelide.
Mesela nikon d200. acaba nikon bu makinayı kaça malediyordur. Şu an 2400 dolar civarında satısı var. acaba ne kadar bindiriyor ustune.
Ayrıca herkse fiyatlara zaten razı gostermis durumda. Modeller birbiri arasında kıysalandıgında ucuz olanı mantıklı geliyor. Peki ikisininde pahalı olma ihtimalı yokmudur. Abartı yokmudur.

Tarih: 15 Nisan 2006, 15:14 - İp: 85.***.**8.34
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

http://www.expandore.com/product/Canon/SLR_Lens/SLR_Lens_Pricelist.htm adresindeki fiyatlara bakacak olursan, bir tek 1200mm'nin fiyati 6 haneli..
...............

bu arada cuneyt'in mesajini gormemistim.. cuneyt guzel bir sekilde anlatmis neden oldugunu..
ben de cuneyt'e bir soru sorayim..
neden peki 1200mm'nin fiyati 600mm'nin fiyatinin 10 misli?
tamam 1200mm lensinin boyu, bir 6 yasindaki cocuktan daha uzun ama 600mm objektif de ufak sayilmaz hani..

Tarih: 15 Nisan 2006, 15:14 - İp: 62.***.**2.10
kontrast
kontrast (üye)
İstanbul / Meraklı

konunun başlığını sanırım 111 bin dolarlık lens diye degiştirmeliyim ( eger arttıran olmassa tabi) .. Ama bu canonun fiyatı. Carl zeiss ve leica'nın fiyatını henuz öğrenmedik. Onları kaliteli lens ureten firmalar olarka biliyoruz. Onlarınki daha pahalı olsa gerek.

Optik kalitesini arttıran nedir diye sormustum henuz yanıt gelmedi. Yine gecmis forumlarda gozume ilişmisti.. mercekler biyerlerde bekletiliyodu şarap gibi. Çok bekletilenin kalitesi iyi oluyormus.. Nedir bunun mantıgı??

burukay ayrıca inceledim sigmaları. Ordada bir özelliğin değişkenliği var mesela. Onuda yeni gormüş oldum. Diyaframın yaprak adedi. yaprak adedi neden değişken. Çalışam şekline göre işlevselliğimi kolaylaştırıyor.

Tarih: 15 Nisan 2006, 15:23 - İp: 85.***.**8.34
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

ne kadara mal edildigini bilemiyorum kontrast.. cok uzun bir surecten gecerek, son kullanici fiyatlari belirleniyor.. mesela bir d200'u ele alalim.. oncelikle bu makinenin fikir asamasinda harcaniyor; tasarimi falan.. muhendisleri para kazaniyor nikondan.. diger calisanlar.. nikonun verdigi vergiler.. d200 icin kullanilacak parcalarin temini icin..nakliye masraflari.. stok.. birsuru harcamalar oluyor haliyle.. ve mutlaka ki, basite indirgersek, nikon bu makineyi yaparak cok paralar kazanmayi hedefliyor.. cok paralar kazanabilmek icin yeni makineler yapiyor..
eminim toplam maliyeti 1000 dolari bile bulmuyordur.. ama iste, belli bir kar saglanmasi gerekiyor..
ama bu bir soygunculuk diyebilirsin.. fakat o zaman da almama ozgurlugun var mali..
ama iste alacaksin.. cunku baska caremiz yok..

ayrica nikon ismi de buyuk bir ucreti ekliyor son fiyata..

.............
"Modeller birbiri arasında kıysalandıgında ucuz olanı mantıklı geliyor."

daha mantikli olma durumu kisiden kisiye gore degisecektir.. ben veya sen kalkip da 100 bin dolari bir lense harcamayiz.. o kadar para olsa, gider porsche falan aliriz.. veya bir ev daha alinir..
ama fotograflarinda, mukemmeli isteyenler icin o lens tek yol, tabii ki istenen fiyati odeyebildikleri surece..

.....................
bu aslinda suna da benziyor.. mesela bazi studyocular nikon d2x gibi kameralar kullanirlarken bazilari hasselblad h2d gibi digital orta format kameralardan kullaniyorlar.. biri 3000 pound digeri 20000 pound.. peki niye diye sorarsak kendimize sanirim cevabi bulabiliriz..

Tarih: 15 Nisan 2006, 15:44 - İp: 62.***.**2.10
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

kontrast 125 bine arttiriyorum..

http://www.mir.com.my/rb/photography/companies/nikon/nikkoresources/zoomsMF/12001700mm.htm

fiyatini ise,
su adresteki forum uyesi 125 bin dolar olarak vermis..

....
bir ev bir de araba alinacak para..

Tarih: 15 Nisan 2006, 15:56 - İp: 62.***.**2.10
kontrast
kontrast (üye)
İstanbul / Meraklı

"mesela bazi studyocular nikon d2x gibi kameralar kullanirlarken bazilari hasselblad h2d gibi digital orta format kameralardan kullaniyorlar"

Evet sanırım sen ingiltereye gore konusyorsun. Türkiyedeki studyolarda henuz d2x yerini almadı. Hasselbladı henuz gormedim. Alan varsada zaten gostermez Cogunda d70s ve d100 var burdaki studyolarda.
Yani bir anlamda şu sonuca varıyoruz. 100 bin dolarlık objektif özel bir lenstir ve buna ihtiyac duyanlarda vardır. Sanıyorumki 10 özel işte parasını hayli hayli çıkaracaktırki o kadar harcanıyor.
Ben öyle bir objektif alsam amorti etmem yaklaşık 7-8 yıl surecek.
Bence d200 ün fiyatı 1000 dolardan daha ucuzdur. Ama benimkisi sadece tahmin.
125 bin dolar bugun icin iyi bir rakam dadanagast. Yokmu arttıran.

Tarih: 15 Nisan 2006, 16:22 - İp: 85.***.**8.34