cemkap
cemkap (üye)
Trabzon / Doğa Fotoğrafçısı

Nikon-d70 *canon 300d

NİKON-D70 *CANON 300D Bu iki makina arasında kararsız kalmış durumdayım.Birde MACRO konusunda yardıma ihtiyacım var.Objeye fazla yaklaşmadan (1-1,5 m.) mesafeden Örneğin bir kelebeğin fotoğrafını çekebilmek için hangi objektifi önerirsiniz.Teşekkürler.

Tarih: 20 Mayıs 2005, 16:05 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

ben olsam nikon D70'i secerdim.. ama eger ki 350D deseydin, o zaman, hersey tamamen ortada olacakti.. ben 350D kullaniyorum.. ben de satin alirken D70 ile arasinda secim zorlugu yasamistim.. bazilari D70 derken bazilari 350D diyor.. gercek olan bir sey var ki, o da, her ikisi de iyi makine; birbirlerine gore artilari eksileri var.. bu konuyu daha once konusmustuk forumda, arayip okuyabilirsin..
DSLR sistem kurarken onemli olan olgulardan en onemlisi Lens secenegidir.. DSLR demek lens degistirebilme ozgurlugu demektir.. o yuzden aslinda bir DSLR alirken kullanacagin lensleri dusunmen gerekir.. fotograf makineleri her sene yenileniyor, seneye bir yenisi cikinca, sendeki itibarini yitirecek.. fiyati dusecek.. daha fazla islevi olan yeni modelini isteyeceksin.. oysaki lensde olay farkli, bir alacaksin, hep kullanacaksin..
lens zaten fotograf kalitesini belirleyen en onemli olgulardan birisi DSLR'larda..
Canon'un lens yelpazesi nikon'a gore cok daha fazla.. ben 350D alirken 18-55mm lensi ile birlikte almistim.. kalitesi fena degil, ama, ta ki..... 70-200 f/4 L lensini alana dek.. L serisi lenslerinin ne o kadar pahaliya satildigini anlamak zor degil birkac fotograf cekince.. inanilmaz bir kalite..
diyecegim su; nikon'da mesela oyle bir lens yok.. var da, o da f/2.8 modeli ve fiyati bendeki lense gore 3 kat daha pahali..
diger yandan sigmanin lensini kullanma sansin da var tabii, her iki sistemle beraber.. ama su ana kadar benim yaptigim arastirmalar sonucunda ogrendim ki, nikon'un lensi kendi makinesinde daha basarili veya canon'unki kensi makinesinde.. sigma ve tamron gibi herkes icin lens ureten firmalar canon veya nikon kadar basarili olamiyorlar.. tabii bir noktayi da belirtmek gerekir; sigmanin 70-200 f/2.8 lensi cok ama cok basarili bir lens.. ayni sekilde 105mm macro lensi de cok basarili.. tamron'un 28-75mm f/2.8 macro zoom lensi ve 90mm f/2.8 macrosu da cok basarili.. listede birkac lens daha var... bilemiyorum.. canon her sene yeni modellerle dunyayi salliyor, ilklere damgasini vuruyor.. nikon ise D70'i surdu piyasaya simdi de D70s'i suruyor.. bildigin gibi nikon, sony'nin yapmis oldugu sensoru kullaniyor.. bu gibi ayrimlardan dolayi ben canon'u sectim..
gecen gun bir karsilastirma yazisini okudum bir fotografcilik dergisinde.. degerlendirmelerine guvenirim, bircok profesyonel fotografci calisiyor dergide..
degerlendirmede nikon D70 modeli %89 oraninda basarili olurken 350D %87'de kaldi.. cok farkli sonuclar elde etmediler aslinda.. ama yine de nikon kazandi.. diger makinelerden pentax ist ds %82, olympus e300 ise %83 sigma sd10 de yine yaklasik bir sonuc almisti.. ilginctir aslinda derginin kapaginda 350D'nin buyuk fotografini koymuslar test kosesinde.. fakat d70 kazandi..
sonucta hangi sistem olacagina sen karar vereceksin, hangisinin elinde rahat durduguna bak bir dukkanda.. 350D eline ufak gelebilir ama inan birkac gunden sonra tamamen normalmis gibi hissediyorsun..

...

fotograf karesini kelebekle doldurayim dersen 300mm zoom macroya ihtiyacin olacaktir.. ama 100mm de isini gorecektir.. zoom miktari arttikca daha iyi olur tabii, ama fiyat da artar.. sigmanin 105mm macrosu cok iyiymis.. sanirim 2x extender'i ile de kullanabilirsin lensi.. ama bir kere daha kontrol etmek gerekir..
ne kadar butce ayiriyorsun lens icin baslangic olarak? iyinin de iyisi var, ama fiyat da daha bir artiyor..

Tarih: 20 Mayıs 2005, 18:13 - İp: yok
karbey
karbey (üye)
Ankara / Amatör

Sevgili kardeşim dadanagast ;

Senin gibi şu forumda bir kaç kişi olsa varya sırtı asla yere gelmez buranın... Senin kadar insanlara yardım adına uzuuun uzuuun detaylı yazılar yazanı nadir gördüm Tebrik ediyorum kardeşim seni. Allah razı olsun işte budur paylaşmak işte budur yardımcı olmak işte budur forum anlayışı...

Kendine çook iyi bak hoşçakal.

Tarih: 20 Mayıs 2005, 18:57 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

iltifatin icin cok tesekkur ederim karbey..

Tarih: 20 Mayıs 2005, 20:27 - İp: yok
çotanak
çotanak (üye)
Giresun / Amatör

dadanagast abicim gerçekten sana sonsuz teşekkürler çok güzel annatmişsın herşey gönlünce olsun

Tarih: 20 Mayıs 2005, 22:22 - İp: yok
cemkap
cemkap (üye)
Trabzon / Doğa Fotoğrafçısı

DADANAGAST vermiş olduğun bilgiler için çok teşekkür ederim.Oldukça aydınlatıcı olmuş.İlk makinem Pentax idi.(Halen kullanıyorum makine 25 yaşında oldu)Sonra Nikon aldım sonra Canon aldım ama bu dijital olayı çıkınca bu güne kadar direndim.Ancak baktımki olacak gibi değil.Teknolojiye uymak lazım.Gerçi benim 25 yaşındaki pentax ile çektiğim fotoğraflardaki lezzeti hiç bir dijital makinanın vermeyeceğinide biliyorum ama .......Sonuç olarak seninde vermiş olduğun bilgiler ışığında artık fiat/karşılaştırma safhasına geçebilirim sanıyorum.Tekrar teşekkür ederim.

Tarih: 21 Mayıs 2005, 10:34 - İp: yok
adopro
adopro (üye)
İstanbul / Profesyonel Fotoğrafçı

aekadaşım bence de nikon d 70 ama d100 de olabilir .
dandana gastta teşekkür ederim güzel bir açıklama araştırmacı aynı zamanda
saygılar.

Tarih: 21 Mayıs 2005, 14:11 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

selamlar..

aslinda dijital ile film makineler arasinda bircok farkliliklar var, birbirlerine gore artilari ve eksileri var.. nedir bunlar?
dijitalin artilari:
LCD ekrani ve histogram yardimiyla cekilen fotografin exposure, isik ve kompozisyon ayarlarinin aninda kontrol edilebilmesi.. film grenlerinin olusmamasindan oturu daha gercekci (gercek hayatta gordugumuz gibi cikmasi) ve puruzsuz fotograflarin alinmasi.. dijital sensorler fotografdaki contrast degisim ayrintilarini film makinelerine gore daha iyi kaydederler.. photoshop gibi yazilimlar sayesinde (artik, cs2 versiyonu ile tamamen gercek oldu) dynamic range (golge ve isikli alanlar arasindaki tonal farkliligin miktari.. yuksek miktarda dynamic range ile daha fazla ayrinti elde edilir..) insan gozunun yakaladigi ayrintiya daha cok yakin olur.. (sanirim cok dusuk bir cumle oldu..) renk ve contrast kontrolu sayesinde orijinal goruntuye daha cok yaklasilabilir film makineye gore.. (bu da dusuk oldu..) uzun exposures, exposure veya renk duzeltme gerektirmiyor.. yazilimlar sayesinde, fiziki filtreyi kullanmadan bile istenen olcunun yakalanabilme kolayligi.. film degistirme gerekmemesi; bir kart ile yuzlerce fotograf cekinebilir..

dezavantajlari ise; DSLR ile yapilan cekimlerden sonra bilgisayar karsisina gecip fotograflarla oynamak gerekir.. tabii bu kimyasallarla oynamaktan cok daha temiz ve zevkli.. iyi bir bilgisayara ve monitore sahip olmak gerekir ki fotograflari oldugu gibi gorup hizlica isleyebilelim.. dijital gurultu (noise) yuksek isolarda beliriyor, ama yine de film makinelerin greni ile karsilastirildiginda sorun degil.. makineye has bazi problemler; chromatic aberration (kullanilan lense bagli olarak beliren, fotografin insan gozune gorundugunden daha farkli gorunmesi; genellikle renk degisikligi..) , zayif renkler, banding (mesela gokyuzunun cizgi cizgi gorunmesi, puruzsuz gorunmesi gerekirken..) problemi ve fotografdaki uzak cisimlerde yetersiz ayrinti gorunmesi.. aslinda bu sorunlar hep vardi, dijital sayesinde, artik zoom yapilabilip, fotograf bilgisayarda, daha detaylica incelenebilir..
photoshop gibi bir yazilim ogrenme zorunlulugu..
...

bu ayrintilardan sonra dijital kesinlikle on plana cikiyor benim icin..

....

yukarida soyledigim cumleleri Guy Edwardes soyluyor bir dergideki yazisinda.. ben onun yalancisiyim.. 2 seneden bu yana dijital makineleri kullaniyormus (1Ds Mark II ve 500mm IS lensi kullaniyor mesela.. o kadar da farkli degil hani D70'den 350D'den..), bir daha da arkasina bakmayacakmis..

Tarih: 21 Mayıs 2005, 18:13 - İp: yok
adopro
adopro (üye)
İstanbul / Profesyonel Fotoğrafçı

sözleri başka birinden aldığın belli oluyor zaten ama yinede teşekkürler aydınlatıyorsun önemli olan bu
saygılar

Tarih: 24 Mayıs 2005, 18:15 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

tesekkurler adopro..

Tarih: 28 Mayıs 2005, 20:41 - İp: yok
marlboro
marlboro (üye)
İstanbul / Meraklı

Bence D70s mi yoksa 350D mi sorusu daha mantıklı olur.
350D TR ye geldi D70s de 5-10 gun icinde gelecek.
eskiler ve yeniler arasında cok bir fiyat farkı yok o nedenden yenileri tavsiye ederim. Ama D70s mi yoksa 350D mi bilmiyorum acıkcası.

Tarih: 29 Mayıs 2005, 22:19 - İp: yok
  • 1