Fotoğrafçılık Forumları
Katalog İçin Hangi Makine Yeter?
Arkadaşlar.
Firma olarak kendi ürünlerimizin resimlerini çekip katalog yapmak istiyoruz. Sık sık yeni ürün çeşitleri çıkardığımız için her defasında ajastan arkadaş çağırmak istemiyoruz. Bir makine almak istedik ancak herkes ayrı telden çalıyor. Kimisi katalog için resim çekecek makinenin 7 megapikselden az olmaması gerekir derken kimisi 3 megapiksellik Casio sizin işinizi görür diyor. Patronumuzun aklına girip ona 2500 Euroluk Conica minolta satmak istemişler. Dedim yazık günah ne yapacağız o makineyi biz. Bu arada ajansımız Fuji Finepix 7000 kullanıyor ve resimlerinden gayet memnunuz. Fiyatı da 1000 YTL civarında.
Benim merak ettiğim daha ucuz bir makine ile de katalog için güzel resim çekilebilir mi. Mesela Nikkon Coolpix ile? Yada tavsiye edeceğiniz başka bir model var mı?
öncelikle Nikon coolpix'lerin sizin işinizi görecek kadar olanları s7000'den daha pahalı. Öncelikli tercihinizin daha ucuza bu işi yapabilecek bi fotoğrafçı ile anlaşıp ona çektirmeniz. anladığım kadarıyla ajansınız size baya tuzlu faturalar çıkarmaya başladı. Bunun dışında ise s7000 gibi bi makine size yeter. tabi ne çektiğinizde önemli. bana sorarsanız en iyisi fotoğrafçı bi arkadaşın çekmesi derim. çünkü bizler bu işten ekmek kazanıyoruz. herkes ben kendi ürünümü kendim çekecem derse biz aç kalırız
selamlar...kamerayı aldınız diyelim.ışık kaynağı ne olacak..ayrıca ne ebatda görsellerinizi katalogda kullanacaksınız?iyi günler dilerim....
Her şeyden önce çekilecek konu ve ne boyutta basılacağı önemli.
Örnek olarak, bir müzik method kitabında enstrumanları ve elilerin hareketlerini göstermek için 3.2MP'lik bir makina kullanmıştım ve yeterli olmuştu.
Ünlü ressamların büyük boy kataloğu için hem çözünürlüğün iyi olması hem de renk tonlarının orjinal resimleri olduğu gibi yansıtması gerekiyordu, bir çok makina denedikten sonra Minolta A200 ile en iyi sonuçları aldım.
Sizin nasıl bir şey istediğinize bağlı, amaca göre 3MP de yetebilir,
En az Makina kadar önemli bir diğer unsur da ışığın doğru ve etkin kullanılmasıdır. Makina nekdar mükemmel olsada, ışık doğru kullanılmassa fotoğraflar istenen etkiyi yaratmayacaktır. Bilen birisinden yardım almakta fayda var.
Kolay gelsin...
selamlar sanliizzet,
..ben sorunu tam olarak anlayabilmis degilim dogrusu, ajanstan birilerini cagirmakla zaten en dogru karari almis oluyorsunuz..
neden?
katalog yaptiginizda; ardindan bir yeni urun daha ciktiginda, o yeni urunu kataloga ekleyebilme sansiniz olacak mi? olmaz.. eger ki katalog derken sadece urunleri basitce gosteren bir fotograflar toplulugundan bahsediyorsaniz; o halde kataloga girecek urunlerin ne oldugu ve sizlerin bu urunleri ne kalitede gostermek isteyeceginiz onem kazanir.. ayrica bu urunleri yeri geldiginde ne boyutlarda buyuteceginiz de onemlidir; yani bazen bir urunun fotografini bir poster buyuklugune getirmek isteyecek misiniz mesela?
.. bir giyim firmasi misiniz? (sadece bir tahmin..)
eger oyleyseniz renkleri daha guzel dolgun cikarabilmek icin kaliteli bir makineye ihtiyaciniz olacaktir..megapixel fazlaligi o kadar da onemli olmaz ama yine de 4 megapixelden de az olmamasi gerekir diye dusunuyorum..
fotografcilikla ilgilenenler var mi aranizda? eger yoksa; bir ajansdan gelen birinin cektigi fotograflarin aynilarini bir anda cekmeyi beklemeyin.. bu is ayni zamanda tecrubedir de.. manuel ayarlari dogru sekilde yapma gerektirir..
..
eger ki bir otomativ parca ureten bir firmaysaniz (ki bence giyim firmasi..) o halde yuksek megapixel biraz daha onem kazanacaktir.. cunku fotografdaki ayrintilari on plana cikarabilmek icin..
..
fotograflarinizda dogru isik tekniklerini de kullanmaniz gerekir arkadaslarin da bahsettigi gibi.. ki en onemli husus.. yanlis yapilmis bir isiklandirma sayesinde hic de lezzeti olmayan fotograflar alirsiniz..
tabii bu noktada da katalogdan beklenti isin icine girer.. bu katalogu acaba halka dagitma amacli mi kullanacaksiniz? ...
....
bence; her ne kadar hicbir ayrintiyi bilemesem de; 4-5 megapixellik bir kamera ile baslamak dogru olacaktir.. her ne kadar bir arkadasinizin onerdigi 2500 euro'luk konica'yi fazla bulup; fuji s7000'in de yeterli oldugunu bildiginiz halde sizin de icinizden bir nikon coolpix gecmis..
..
eger yaptiginiz is hakkinda daha detayli bilgi verirseniz ve nerede kullanacaginizi; size daha kesin bir yardimda bulunabiliriz sanirim..
...
ayrica uzun vadede fotograf makinesi almanin saglayacagi kar ne kadar olacak? ajans, 3 ay icinde 2500 euro faturayla cikiyorsa karsiniza o halde 1000 -2000 euro'luk makine o kadar da fazla olmaz bana gore..
ayrica patron zengin mi degil mi? patronu hic olmayacak bir makine ile (fiyati ucuz diye alinmis) cok daha fazla uzersiniz.. almisken adam akilli bir tane alip uzun sure kullanmak daha mantiklidir.. ileride birsey yapmak gerektiginde: "aa, bu makinede yok ama" demektense "tabii ki o ozelligi de var" demek daha iyidir..
...
bana kalirsa saglam bir nikon 8800 gibi bir makine almak ilerisi acisindan daha mantikli olur... eminim patronunuz da bu makineyi isinde oldugu kadar evinde de kullanmaktan buyuk bir zevk alacaktir..
saygilar.
#dadanagast' tarafından 22.06.2005 21:20:25 tarihinde düzenlendi.
sevgili dadanagast
hiç üşenmeden bukadar yazıyı yazdın ya helel olsun sana
fotograf aşkı bu olsa gerek
- 1
İlgili olabilecek konular
-
Hangi Fotoğraf Makinesini Almalıyım?
06 Mar. 2023, 00:49 alperencnky
2189821 Şub. 2025, 11:34
emre11 -
Arabalar Hangi Ülkede Ve Hangi Şehirde Üretiliyor
01 Ara. 2024, 02:23 prodersler