shimoda
shimoda (üye)
Sakarya / Meraklı

Teleobjektifler

fotograf makinama ek 2x teleobjektif takmak istiyorum. Ancak makinaya alacağım lensi daha sonra başka bi makina ile de kullanmak istersem bu mümkün olur mu?
internetten bakmıştım bulduğum lensle birlikte 5 farklı çapta adaptör halkası da veriliyor du asıl ondan aklıma geldi bu soru.
Birde bu lensler gerçekten mevcut zoom kapasitemi ikiye katlayacak mı?
herkese selamlar

Tarih: 27 Ocak 2006, 23:32 - İp: yok
ozzyalp
ozzyalp (üye)
İzmir / Amatör

Öncelikle makinenizin modelini ve bulduğunuz convertor'ı yazmadığınız için biraz afaki olacak ama yardımı olur sanırım. Birçok makinede uygun adaptör halkası ile kullanabilirsiniz convertorları ama yeni makine almadan önce uygunluğunu test etmeniz faydalı olacaktır.
Diğer sorunuzun cevabı ise convertorlar optik zoom mesafesini arttırırlar.(2x-2kat demek biliyorsunuzdur sanırım.) Ancak görüntüde convertor'ın kalitesi ile de ilişkili olmakla beraber deformasyon yaşarsınız. Özellikle vigneting/vignetting denen deformasyon fotoğrafın kenarında siyah (çerçeve benzeri) bir bozulmaya yol açar. Ayrıca tele-convertor'ların birçoğu makinenin sahip olduğu çözünürlük üzerinde azaltıcı bir rol oynarlar. Örneğin ben Olympus 8080 kullanıyorum. 8mp bir Dslr-Like. Raynox 2,2x tele-convertor eklendiğinde SHQ çekimlerde bile etkin mp'in 4'e düşmesi söz konusu.
Umarım yardımı dokunmuştur. Sevgiler...

Tarih: 28 Ocak 2006, 12:01 - İp: 82.***.**4.88
shimoda
shimoda (üye)
Sakarya / Meraklı

İlginize teşekkür ederim demekki benim 505 e tele ekleyince 5 mplik makinanın çekimlerinde ciddi bi kayıp olacak o zaman.
benim de düşündüğüm raynox hd 2200 idi sanrım sipariş etmeden biraz daha düşünmem gerekecek
selamlar

Tarih: 28 Ocak 2006, 15:47 - İp: 85.***.**6.46
ozzyalp
ozzyalp (üye)
İzmir / Amatör

mp bazında azalmayı kafana takmanı önermem. Ben Ben sadece bilgin olsun diye yazdım. Yoksa çok büyük baskılar almadığın sürece çektiğin resimlerden, bir problem yok.

Tarih: 28 Ocak 2006, 15:58 - İp: 82.***.**4.28
pazarbey
pazarbey (Avukat)
Kütahya / Amatör

Benim s2 için kullandığım var.Ama kenarlarda azda olsa bozulma yapıyor.1.5x olduğu için bozulma daha az.Ama 2 ve üzeri daha çok bozuyormuş.BEn tavsiye etmem.

Tarih: 28 Ocak 2006, 16:53 - İp: 85.***.**4.250
droral
droral (üye)
Ankara / Amatör

Merhaba ozzyalp, "Ayrıca tele-convertor'ların birçoğu makinenin sahip olduğu çözünürlük üzerinde azaltıcı bir rol oynarlar. Örneğin ben Olympus 8080 kullanıyorum. 8mp bir Dslr-Like. Raynox 2,2x tele-convertor eklendiğinde SHQ çekimlerde bile etkin mp'in 4'e düşmesi söz konusu" cümlesini biraz açabilir misin acaba? Teleconverter makinenin etkin mp'ini nasıl düşürüyor, izah edebilirsen sevinirim.....

Tarih: 28 Ocak 2006, 17:09 - İp: 85.***.**1.174
shimoda
shimoda (üye)
Sakarya / Meraklı

E şimdi ben 5x olan zoom imkanımı 10 a çıkarıcam diye sanırım tele almama gerek yok.Dahili olarak 10-12 zoom yapabilen bi makinam olsa belki daha iyi olacaktı yani ya da alacağım lens o zaman daha faydalı olurdu demek ki.
Ama ben zoom konusuna çok düşkünüm şimdi gidip yeni makina mı alıcaam.
Bi de ben converter'i(hd 2200) türkiyede nerde bulabilirim hiç bi yerde yok belki ben bulamadım. Arkadaşım japonyadan dönüşte getirecek alıp almama konusunda fikir istiyorum.
Tabii ki yanlış yönlendirmek istemeyen arkadaşlar olabilir ama yine de önerilere ihtiyacım var yoksa satıp başka bi makina alacağım

Tarih: 28 Ocak 2006, 20:51 - İp: 85.***.**6.46
ozzyalp
ozzyalp (üye)
İzmir / Amatör

Sevgili droral,
Sorduğun hadise benim söylediğim, yarattığım birşey değil.
BURAYA tıklarsan okuyabilirsin. Sevgiler...

Tarih: 28 Ocak 2006, 21:10 - İp: 82.***.**4.89
pazarbey
pazarbey (Avukat)
Kütahya / Amatör

Sevgili droral:
Bunu kendi tecrübelerime göre yazmıştım ben zaten.Sanırım telekonverter ile 5 mp nin 3 mp lik alanı kullanılabilir oluyor.KAlan kısımlar ise yeterli kalitade olmuyor.
Arkadaşın kastettiğide bu olmalı.

Tarih: 28 Ocak 2006, 22:44 - İp: 85.***.**4.250
droral
droral (üye)
Ankara / Amatör

Sevgili ozzyalp ve pazarbey ikinize de teşekkürler.
Ozzyalp verdiğin linki okudum, ama hala anlamakta zorluk çekiyorum. Açıklayan biri olursa çok sevineceğim ...
Panasonic FZ30, denileni, yani mp'den feragat ederek daha yüksek tele kazancını aşağıdaki resimdeki gibi sağlıyor ve 8mp'de X12 olan zoom değerini 5mp'de X15 olarak alabiliyorsun.

Burada makine bunu, fokal uzaklığı değiştiremediği için sensör ebadını küçülterek yapıyor.
Ancak biz objektifin önüne ön ve arka çapları yeteli genişlikte olan bir tele taktığımızda, fokal uzaklığı değiştirdiğimiz için, sensörün tamamını kullanmamız gerekmiyor mu?
Ayrıca yine buradan yola çıkarak bulandığım bir konu da; bu durum compact makineler gibi DSLR'ler için de geçerli mi, yani atıyorum, 10 mp bir DSLR'ye 600mm tele taktığınızda da 5-6mp'lik bir çıktı mı alıyorsunuz?

Tarih: 29 Ocak 2006, 01:30 - İp: 85.***.**1.174
  • 1