arifarif
arifarif (üye)
Adana / Amatör

Dosya Boyutu Ve Kalite

Arkadaşlar Merhaba

Samsung Digamax A55 W makinemle 1600x1200 pixel çektiim JPG fotoların her biri normalde ortalama 1 MB civarında.Fakat bunları paint veya ofis picture manager ile açıp FARKLI BİR İSİMLE kaydedersem(yine JPG olarak) boyutları ortalama 300 KB ye düşüyor.Pixel değerleri değişmiyor(1600x1200) kalitede görünür ve fark edilir bir fark yok
Bunun sebebi ne olabilir neden düşüyo dosyaların boyutu?? Acaba Kalite de düşüyormu??

Fakat sonra şunu farkettim ki:

Windows resim ve fax göstericisi yada benzer programla dosyayı açıp digital zoom yatığımda (+ ile)
resimlerin her ikisininde aynı noktada bozulmaya başladıklarını mesela 15 tıklama sonunda her iki resminde aynı şekilde bozulduğnu ve işlem sonunda aynı göründüğünü farkettim.bu demek oluyo ki 1MB lık resim ile 300 kb lik resim aynı dijital kalitede.

Acaba fot mak. kaydederken dosyayı çok büyük mü gösteriyo??

Tarih: 20 Ekim 2006, 01:03 - İp: 81.***.**0.133
blackrock
blackrock (üye)
İstanbul / Doğa Fotoğrafçısı

İşe temelinden başlamak gerekirse, JPEG denilen format Joint Experts Photo Group adlı kuruluşun ortaya koymuş olduğu bir imaj sıkıştırma formatı, diğer kuruluşlar (yazılım ve donanım üreticileri) bu kuruluştan izin alarak kendi algoritmalarını da geliştirebilir. (Ya da doğrudan kullanır). Buna bağlı olarak farklı firmaların piyasaya sürdüğü değişik sıkıştırma formatları ortaya çıkar ama bunların hepsi JPEG formatı dahilindedir. (Nadir de olsa bazen uyumsuz ara JPEG formatları da çıkabilir gerçe CMYK-JPEG gibi)...

Şimdi asıl soruya verilecek cevaba gelirsek, bir fotoğraf makinesi kullandığı JPEG algoritması ile örneğin Photoshop'a göre aynı kalite için sıkıştırma da zayıf kalabilir. PS ya da bazı özel image optimizer programlar aynı kalitede (görsel) ama daha az yer kaplayan dosyalar oluşturabiliyorlar. Mesela PS'de Save for web ile kaliteden taviz vermesine karşın kabul edilebilir düzeyde GIF/JPEG dosyaları oluşturabilmekteler. Bir de bir imaj dosyası sadece imaj verisi ve onun sıkıştırma algoritma tablosundan ibaret değildir, preview gibi ya da interlaced gibi özellikler dosya boyutunu arttırırlar.

Birçok normal göz PS'i baz alırsak Maximum JPEG kalitesi ile (12) Medium (5) arasındaki farkı göremez. Bir grafiker, bir imajın neresine bakması gerektiğine aşinadır ve onun farkı farketmesi daha kolaydır. Mesela Paint imaj kalitesini JPEG için ciddi boyutta düşürür. (PNG'de sonuç daha iyi, tavsiye ederim.) Dijital fotoğraf makinelerinin yüksek sıkıştırma yapmadan büyük dosya boyutlarında imaj oluşturması bazen normal kabul edilebilir. Bahsettiğiniz cihazı kullanmadım ve o yüzden net birşey söyleyemiyorum ama bir HP modelinin 1024x768 için 5MB dosya oluşturduğunu gördüm ve PS'de 500K ancak edecek bir kalitedeydi...

Umarım sorunuza yanıt olmuştur.
Saygılar,

Fatih

Tarih: 20 Ekim 2006, 03:08 - İp: 85.***.**6.181
arifarif
arifarif (üye)
Adana / Amatör

Çok teknik oldu ama tşk
sorunun cewabını aldım.

Tarih: 20 Ekim 2006, 03:42 - İp: 81.***.**0.133
  • 1