vice
vice (üye)
İstanbul / Amatör

Canon S2 Fotograflarda Yamulma

Arkadaşlar, Canon S2 IS kullanıyorum. Çektiğim fotograflarda sağa doğru yatıklık söz konusu.

Mesela işte bir Cami'nin minaresini çekiyorum ve minare sağa doğru yamuk çıkıyor. Hatta minareyi çekmeden önce makineyi düz tuttugum halde minareyi LCD'de yamuk olarak (sağa pizza kulesi gibi yatmış) şekilde görüyorum.

Haliyle fotoğraf da öyle çıkıyor tabi.

Yana doğru yatıklık ise rahatsızlık verecek düzeyde.
Rahat 1 cm kadar yatıklık var.

Bu saçmalık sizce nereden kaynaklanıyor olabilir?
Makine de bir bozukluk mu söz konusu?

Ben makineyi düzgün tutuyorum ama mesela makineyi sola doğru 1 cm eğik tutarsam yamuklugun LCD'de düzeldigini görüyorum. Fotoğraf da yamuk çıkmıyor...

Çok saçma bir durum...

Bu konuda görüş belirtebilirseniz çok sevinirim.
Ne yapmalıyım?

#vice' tarafından 05.07.2006 20:04:36 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 5 Temmuz 2006, 19:55 - İp: 85.***.**1.198
gucsav
gucsav (üye)
Ankara / Profesyonel Fotoğrafçı

geniş açılarda distorsiyon olabilir s2is 35 mm formatta 36 mm geniş açıdan başlıyor ama o mercek üzerindede yazdığı gibi 6 mm ve distorsiyon olabilir özellikle kenarlarda bu etki daha fazla hissedilir.aynı cismi (minareyi) kenarlardan uzaklaştırırsanız distorsiyonun azaldığını göreceksiniz. mümkün olduğu kadar geniş açı çekerek böylece nesneyi kenardan kurtarırsınız yamulmayı engellemiş olursunuz.

Tarih: 5 Temmuz 2006, 20:13 - İp: 212.***.**6.82
melyaturi
melyaturi (üye)
Sakarya / Amatör

Merhaba;

Merhaba vice. Bu durum objektifin aldığı açının genişlemesiyle, merkezdeki görüntünün büyütme oranıyla kenarlara doğru olan büyütmenin oranının birbirine olan dengesizliğinden dolayı ortaya çıkıyor. Örneğin minareyi merkeze getirirsen düzgün kenarlara doğru yaklaştığında distorsiyondan dolayı eğilmeye başlar. İki çeşit distorsiyon vardır barrel ve pincushion. Aşagıda linke tıklarsan örnekleri görebilirsin.

http://www.vanwalree.com/optics/distortion.html

Tarih: 5 Temmuz 2006, 21:09 - İp: 85.***.**1.84
legionella
legionella (üye)
Malatya / Amatör

Bence distorsiyon değil, S2'de pek distorsiyon olmaz zaten. Sensör yamuk olabilir belki (atıyorum tabii), servise göstermekte fayda var, üretim hatası olabilir..

Tarih: 6 Temmuz 2006, 11:54 - İp: 81.***.**7.114
akaybey
akaybey (üye)
İstanbul / Amatör

Legionella ya katılıyorum. bence de bu kadar abartılı bozulma olamaz. bende de s2 var ve böyle bariz bir bozulma ile karşılaşmadım. tahminim; servise gösterilecek bir durum söz konusu maalesef.
bir şeyi açığa çıkaralım. acaba bütün resimlerinde oluşan bir hata mı yoksa sadece geniş açı çekimlerde mi? Her resimde bu durum oluşuyorsa sensörün yerinden oynaması söz konusu olabilir.

Tarih: 6 Temmuz 2006, 12:41 - İp: 194.***.**2.31
melyaturi
melyaturi (üye)
Sakarya / Amatör

S2 ile çektiğim bir fotoğraf
- %7 civarında distorsiyon
- Alan eğriliği; merkez va marjinal noktalar aynı netlikte değil.
- Renklenme kusuru; marjinal noktalardaki nesnelerin kenarlarında tayf oluşuyor.

Tarih: 6 Temmuz 2006, 19:02 - İp: 85.***.**0.66
murgur
murgur (üye)
İstanbul / Amatör

S2 kullanıyorum ve hiç böyle bir sorun yaşamadım. servislik bir durum söz konusu.

Tarih: 8 Temmuz 2006, 16:43 - İp: 85.***.**6.130
pazarbey
pazarbey (Avukat)
Kütahya / Amatör

Bu son drece normal bir durum. Asıl 28 mm kullanda o zaman bak asıl eğelme nasıl olurmuş. Bence hiç korkma.

Tarih: 9 Temmuz 2006, 00:21 - İp: 85.***.**1.50
vice_
vice_ (üye)
İstanbul / Amatör

Tekrar selamlar cevaplarınız için çok teşekkür ederim. Size çektiğim bir fotoğrafı göstermek istiyorum.

http://img397.imageshack.us/img397/3631/2342349kv.jpg

Bu fotoğrafın Exif bilgileri yerinde duruyor mu bilemiyorum. Çünkü bunu MS Paint ile crop ettim. %99 kaybolmuştur...

Bu fotoğrafdan daha yamuk fotoğraflar da çektim.
Bu fotoğraf, 0 Zoom ile çekildi. En geniş açıda çekildi. Minare fotoğrafın ortasında durmadığı için mi distorsiyona uğrayarak eğilmiş? Yoksa cidden bu makinenin CCD'si yamuk mu?

Bu fotoğrafa bakarak anlaşabilir belki...

Bunun dışında bana bunun sadece geniş açıda mı, yoksa dar açıda da olduğu mu sorulmuş. Evet Zoom yaptığım fotoğraflar da bu şekilde yamuk çıkıyor.

Genelde eğrilik hep sola doğru. Ben makineyi düzgün tutuyorum ama sonuç bu şekilde oluyor.

Makineyi tripod gibi bir şeye sabitleyeceğim ve buna benzer bir minareyi tekrar çekeceğim. Bakalım durum ne olacak?

Ama bu fotoğraftan da herhalde bir şeyler anlaşılır.

Yardımlarınız için teşekkürler.

Saygılar...

#vice_' tarafyndan 13.07.2006 02:32:26 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 13 Temmuz 2006, 02:29 - İp: 85.***.**5.219
akaybey
akaybey (üye)
İstanbul / Amatör

sevgili vice,
bu resme bakarak makinede hiç bir sorun olmadığını söyleyebilirim.
gayet normal bir resim.herhangi bir makine de bu görüntüyü aynı şekilde resmeder ( hatta eğim daha fazla da olabilir).senin kafana takılan nokta minarenin diğer cisimlere göre eğimli gözükmesi.. bu sorun slr makinelerde kullanılan tilt-shift türü merceklerle çözülür. yani minare dimdik-dik açılı- resmedilir ama fazla belirgin olmasa bile bu sefer de yatay duran cisimlerde bir bozulma-genişleme- gerçekleşir.
sonuç; makinede sorun yok, resimde de sorun yok. gayet güzel çekmişsin.
kolay gelsin

Tarih: 17 Temmuz 2006, 13:14 - İp: 194.***.**2.31
  • 1