Fotoğrafçılık Forumları
Bana Yardımcı Olurmusunuz??
herkese merhabalar.
Sizlerden bilgisi olan arkadaslardan yardım istiyorum.
sorularım:
1:Bir makinada pozlama değerleri ne olmalı?Pozlama hakkında bilgi verirmisiniz?
2:Bi makinada beyaz ayar değerleri ve netleme değerleri ne olmalı ?
3.CCD sensörün büyük veya küçük oldugunu ve kaliteli olup olmadığını nasıl
biliriz?
4:Geniş açılı bir objektifin ölçüleri nedir?
5:Vizör nedir?Makinada nasıl bir vizör önerirsiniz?
6:Seri çekim sayısı bir makinada ne olmalı?
Akadaslar 300-400 milyon arası dijital fotograf makinası almayı düşünüyorum
Baya bi arastırdım özellikler hakıkında Yukarıdaki sorularımın cevabını bulamadım.Onların cevabınıda bilgisi olan arkadaslara sorayım dedim.Cevablarsanız sevinirim.
Bazı arkadaslar Panasonic dmc l32,olympus c500,samsung digimaxv5, canon a510,sony dsc600,dscw40,canon a420 yi önerdiler.
Sizlerinde tavsiyelerini bekliyorum
TEŞEKKÜRLER ŞİMDİDEN.
Turkuaz merhaba.Bu saydığın özellikleri öğrenmek istemen güzel ancak bu özellikleri umarım alacağın makinada aramıyorsundur.Çünkü bu özellikler genelde pahalı makinalarda kıstastır.
Şimdi bilgim dahilinde sorularını cevaplayacak olursam;
1.Pozlama:Makinanın enstantane hızıdır.Yani çekim hızıdır.
Örneğin sen 1/2000 sn yada 1/125 sn veya 2sn gibi rakamlar görmüşsündür.İşte bunlar pozlama süreleridir.Uzun pozlama demek makinanın istediğin görüntüyü uzun sürede çekmesi demektir.Bazı makinalar bir fotoğrafı 30 saniyede çekerler.Bu bir uzun pozlamadır.Hareketli bir cismi duruyormuş gibi fotoğraflamak istersen(Bir su damlası gibi),o takdirde düşük pozlama uygularsın.1/1000 saniye gibi yani saniyenin binde biri gibi çok kısa bir sürede makina ile görüntüyü çekersin.
Pozlama değeri şu olmalıdır diye bir şey söyleyemeyiz.Çünkü pozlama süresi çekmek istediğin duruma göre değişir.Karanlık bir ortamı çekmek istediğinde,eğer flaş kullanmassan uzun pozlama yapman lazım.Mesela 15 saniye boyunca makina çekim yapar durumda kalır.Bunun anlamı makina bu uzun süre boyunca karanlık ortamdaki ışığı toplar ve fotoğrafın aydınlık ve anlaşılır çıkmasını sağlar.
Keza aydınlık bir yerde bu işi uygularsan sana sadece parlak bir ışık demeti sunacaktır.Yani ışık patlaması olacaktır.Bu yüzden aydınlık ortamlarda saliseler ile ölçülebilecek sürelerde çekim tamamlanır.
2.Beyaz ayarı,adı üzerinde beyazın ayarlandığı aynı zamanda bu ayar neticesinde diğer renklerinde değiştirildiği bir renk durumu.Yanlışımda olabilir.
Şimdi netlemeye gelirsek;netleme yine adı üzerinde çekilmek istenen objenin net bir şekilde çekime hazır hale getirilmesidir.Focuslama olarak da geçer.Şimdi bu netleme ile ilgili bir değer yoktur.Netlemeyi ya otomatik yapar makina(ki bunun için deklanşör'e yani fotoğraf çekmek için tam basılması gereken yere yarım basarız ve makina netleme yapar.Tam basdığımızda ise fotoğrafı çeker.) ya da ileri düzeydeki makinalarda ise manuel yani el ile makinanın objektifi üzerinden ring(yüzük) ile yaparız.
3.CCD sensörünün büyük olup olmadığı makinanın teknik özellikleri bölümünde yazmaktadır.Mesela 2/3 yada 1/1.8 inch gibi ibareler,sensör boyutunu ifade eder.Sensörlerin genelde kalitesi belli değildir.Yani bir Carl Zeiss yada Leica mercekli objektifler gibi kaliteyi belli edici bir marka olayı yoktur.Ha nasıl olur aynı objektifi kullanan farklı sensörlere sahip makinalarda bu belli olabilir.Ancak genelde sensörün kalitesinden değil,boyutundan bahsedilir.Büyük boyutlu sensörün yüzey alanıda büyük olacaktır.Fotoğraf üzerinde en büyük etkisi olan ışık ile doğrudan bağlantısı olan sensörün alanı büyüdükçe,üzerine daha fazla ışık düşecektir.Ve üzerine fazla ışık düşen sensörün her bir pixel'ine de daha düzgün ve doğru biçimde ışık etki edecek bu da fotoğrafın kalitesini arttıracaktır.
Mesela 4/3 inch,2/3 inch sensörden yaklaşık 4 kat daha büyüktür.Birisi DSLR makinalarda sıkça rastlanılan bir sensör boyutudur ve diğer küçük olan sensör ise DSLR-Like(DSLR benzeri) olan bir makinaya aittir.
Küçük sensör fotoğrafta kirlenmeyi daha fazla gösterecektir.
4.Geniş açı genel olarak 35mm den küçük olan açılar için geçerlidir.
Panasonic FZ30= 35-420mm gibi bir yakınlaştırma aralığına sahiptir.Bu demek olurki makina 35mm gibi en geniş açıklıktan 420 mm gibi en dar açıklığa kadar yakınlaştırma oranı sunabilmektedir.
35mm dar açı olarak,420mm ise ultra tele açı(çok yakınlaştırması olan) olarak geçmektedir.
Fuji S9500= 28-300mm gibi bir yakınlaştırma aralığı sunar.
28mm genel olarak geniş açı özelliği ile tabir edilir.300mm ise tele açı olarak kabul görür.
Sony R1 de 24-120mm gibi bir aralık sunar.
24mm de geniş açıdır ve 28mm de.Birbirleri ile karşılaştırıldıklarında tabiki 24mm daha geniş açılıdır.Aynı mesafeden aynı fotoğrafı çektiklerinde 24mm olan daha fazla alanı kapsayabilirken 28mm ile çekilen bir fotoğraf daha dar bir alanı kapsayabilir.
5.Vizör;gözümüzü dayayıp,fotoğraf çekmek için baktığımız küçük izleme ekranıdır.EVF(Elect
Arkadas verdiğin cevaplar için en içten teşekkürlerimi sunarım.
Benim sorularımı ceplayıp aydınlattığın için.
Saygı ve selamlar.
- 1
İlgili olabilecek konular
-
Canopus Nhx-e2 Drivers Lazım Yardımcı Olurmusunuz Arkadaşlar
09 Kas. 2022, 11:18 yavuzkayseri
0139709 Kas. 2022, 11:19
yavuzkayseri -
Bunu Nasıl Yapabliirm Yardımcı Olurmusunuz
15 Haz. 2021, 18:47 xpia
1146316 Tem. 2021, 13:09
kayahanakcay -
Kamera Seçmemde Yardımcı Olabilir Misiniz?
17 Haz. 2021, 12:58 dndraleyna
0216417 Haz. 2021, 12:59
dndraleyna -
-
Makinem Eskisi Gibi Çekmiyor, Yardımcı Olur Musunuz :)
11 Ara. 2020, 14:22 tfg16
0185011 Ara. 2020, 14:22
tfg16 -
Analog Makinede Ayna Sorunu Yardımcı Olur Musunuz
19 Eyl. 2020, 11:49 caylakbiri
1191001 Eki. 2020, 10:01
bila -
Bana Yardımcı Olabilirmisiniz
24 Nis. 2017, 11:39 burcupekce
2240207 Tem. 2018, 01:41
mustafa_ozdag -
Fontun İsmi Ne Yardımcı Olur Musunuz ?