gatana
gatana (üye)
İstanbul / Meraklı

Arkadaşımla İddiaya Girdim!!yardım!

ucuz bi ORİTE foto. makinam var.
fotoğraf makinamın üstünde 5.0 mega pixels yazıyor.
ama bildiğim kadarıyla fotoğraf makinam 10.0 mp'ye kadar destekliomuş.
hatta menüsünde faln da yazıo.ama arkadaşımın inanmadığı nokta menüde mega pixels'in kısaltması ''mp'' yerine ''M'' yazması.onun mega pixels'i ifade etmediğini iddaa ediyor.

böyle bişi olması mümkünmü?yani bi fotoğraf makinası
5.0 mp iken,10.0 mp'yi desteklermi??
desteklerse bunun adı nedir?ucuz bi ORİTE foto. makinam var.ucuz bi ORİTE foto. makinam var.

Tarih: 21 Temmuz 2007, 00:28 - İp: 88.***.**4.173
mrtgkce
mrtgkce (üye)
Bursa / Amatör

Bir kere "desteklemek" deyimini kafanızdan atın. Her fotoğraf makinesinin bir tek etkin mega piksel değeri vardır. Sizin makineniz üzerinden konuşacak olursak; makinenizin etkin piksel değeri(gerçek mega piksel değeri) 5 mega piksel olsun, o sizin makinenizin menüsünde yazan 10M ibaresi(doğrudur M ya da mp mega pixel anlamına gelir) ibaresi sizin makinenizin gerçek etkin mega piksel değeri değildir. Makinenizin gerçek mega piksel değerinin "interpolasyon" ile 5mp den 10mp e çıkarılabilmesi demektir. Yani dijital olarak fotoğrafın boyutu büyütülüyor. O tarz ucuz makinelerde göz boyamak amaçlı kullanılan bir kandırmacadır. Makine gerçekten 10mp çekmedikten sonra(sadece 10mp çözünürlülüğün olması da tek başına birşey ifade etmez kalite için, işin içine sensör boyutu, objektif, işlemci..birsürü şey giriyor; bunlar detay tabi) "interpoasyon" ile byutunun arttırılmasının çekilen fotoğrafa hiçbir artı katkısı yoktur. Aksine kaliteyi düşürür bile denebilir sanırım. Ve ayrıca bu interpolasyon herhangi bir makineyle çekilmiş her fotoğrafa sonradan bilgisayarda da uygulanabilir.

Sonuç olarak o M ibaresi mega pikseldir ama sizin makinenizin gerçek değeri değildir. Sizin makineniz 5M fotoğraf boyutuna sahip.

 

Tarih: 21 Temmuz 2007, 01:09 - İp: 88.***.**8.142
gatana
gatana (üye)
İstanbul / Meraklı

yardımcı olduğnuz için çok teşekkür edrim.

 

Tarih: 21 Temmuz 2007, 11:01 - İp: 88.***.**6.49
  • 1