tatarbey
tatarbey (üye)
Ankara / Meraklı

Deli Topiği

Şöyle 4/4 lük bir polemik bulsam

Milleti birbirine kırdırsam

Canım sıkılıyor…

Tarih: 7 Haziran 2007, 14:16 - İp: 213.***.**2.98
tatarbey
tatarbey (üye)
Ankara / Meraklı

Hacı bu lakerdayı evde yapamazmıyız biz.

illa şarküterinin birisi tarafından yolunmamız mı lazım bu lezzet için?

 

Tarih: 10 Ocak 2008, 16:15 - İp: 213.***.**2.98
berilyum
berilyum (üye)
İzmir / Amatör

evde yapılır tabee yafuuu..ben yapıyorummm

 

Tarih: 10 Ocak 2008, 16:16 - İp: 78.***.**6.229
atakan
atakan (Objektif)
Bursa / Amatör

BUYRUN YAPIN

Gereçler:
1 ad. torik tuz

Yapılışı:
Toriği balıkçınıza ayıklatıp alın. Sırt ve yan yüzgrçlerini kesin. Balığın baş tarafını yan yüzgeçler hizasından, kuyruk tarafınıda kuyruğun başladığı yerden 4 ila 5 santim yukardan kesip ayırın. Kalan kısımları yaklaşık 3 parmak kalınlığında halka takozlar

tarzında doğrayın. Lakerda yapmaya uygun kısımlarda kalan bağırsakları iyice temizleyin. Balığı soğuk suda 15-20 dakika bekletin ve suyunu değiştirin. Bu işlemi 5 sefer yapın. Murdar iliğin içindeki pıhtılaşmış kanı bir tel veya çöp yardımıyla iyice temizleyin. Balıkta hiçbir şekilde kan veya kan pıhtısı kalmamalıdır. Bu işlemleri yaptıktan sonra tekrar yıkayıp kevgire alın ve 4 saat bekletin. Temin ettiğiniz bir tenekenin dibine bir parmak kalınlıkta tuz serpiniz. Balıkların her tatafını tuzlayıp tenekeye istif rediniz ve üzerini tuzla örtünüz. Üzerine bir tahta veya tabak koyup onun üstüne bir ağırlık yerleştiriniz (temiz bir taş olabilir).

Servis yapmadan önce lakerdaları yıkayın bir süre elma sirkesinde bekletin. Derisini ve siyah etlerini keskin bir bıçakla ayırdıktan sonra dilimleyin. Üzerine zeytinyağı ve limon sıkın.

Püf Noktaları (İnce Ayrıntılar):
. Sofra tuzu yerine iri çekilmiş sanayi tuzu kullanılması tavsiye olunur.

. Tuzlama 15 günden fazla saklanacaksa salamurasını 15 günde bir yenilemek gerekir.

. Ege?de ?tombik? adında palamutu andırn bir balık satılmaktadır. Bu balık sırtının alacalı olması ve kuyruk tarafındaki üç siyah

nokta ile tanınır. Lakerdası kesinlikle yapılmamalıdır.

Bu yemeğe uygun diğer balıklar: Palamut (ama torik gibi olmaz)

 

Tarih: 10 Ocak 2008, 16:16 - İp: 81.***.**3.185
nehirden
nehirden (üye)
İstanbul / Amatör

ben yaptım geçen yıl tatarbey..süpper olduuuuuuuuuuuuuuuuu...

internetten aldım tarif...

e gidecem yahu...a a ittirmeyin

 

Tarih: 10 Ocak 2008, 16:17 - İp: 85.***.**5.153
nehirden
nehirden (üye)
İstanbul / Amatör

sirkede bekletmeyin..tadını bozuyorrr..benden söylemesi [>:D

 

Tarih: 10 Ocak 2008, 16:19 - İp: 85.***.**5.153
tatarbey
tatarbey (üye)
Ankara / Meraklı

ağzım sulandı beaa

 

Tarih: 10 Ocak 2008, 16:19 - İp: 213.***.**2.98
nehirden
nehirden (üye)
İstanbul / Amatör

su da iyidir..yarasın..ben kaçtım..baaaaaaaaaaayyyyyyyyy

 

Tarih: 10 Ocak 2008, 16:20 - İp: 85.***.**5.153
tatarbey
tatarbey (üye)
Ankara / Meraklı

 

Tarih: 10 Ocak 2008, 16:22 - İp: 213.***.**2.98
atakan
atakan (Objektif)
Bursa / Amatör

deniz mahsülü yemiyorum
gerçi rakıya ayıp oluyor ama
geçen biraz konuştuk bana da hak verdi...

 

Tarih: 10 Ocak 2008, 16:22 - İp: 81.***.**3.185
tatarbey
tatarbey (üye)
Ankara / Meraklı

Aydın Boysan'ın şahane bir lakerda hikayesi vardır. Aydın Ağabey bunu daha sonra İstanbul'un Kuytu Köşeleri adlı kitabında da yazmıştı. Çocukluğunun Samatya'sını anlatır: "Merdivenlerin yanında, lakerdacı Tekfur Usta yer alırdı. Camekanın üstünde, çıplak ampuller ışıldardı. En sevimli Samatya olaylarından biridir, anlatılır. Bir gün Tekfur Usta'ya iri kıyım bir adam yaklaşıyor. Nefis torik lakerdalarını seyrettiken sonra 'Bana bundan, iki kilo tartın!' diyor. Tekfur ise 100 gramlık bir ufak sararak veriyor ve diyor ki, 'hele sen bunun tadına bir bak! Haftaya daha iyisi gelecek, şimdi al.' Müşteri gittikten sonra soruyorlar: 'Hazır müşteri çıkmışken niye vermedin?' Tekfur açıklıyor: 'Bu ayı, iki kilo lakerdayı alır evine götürür, tavasını-ızgarasını yapmaya çalışır. Ziyan eder malı, vermem.'

 

Tarih: 10 Ocak 2008, 16:23 - İp: 213.***.**2.98