Fotoğrafçılık Forumları
7d Alma Macerası
Uzun süre Pentaks k10d kullandıktan sonra sistemimi canon 7d olarak yenilemek istiyorum..Bu vesile ile yapmış olduğum araştıramlarda bir çok fotoğrafa baktım.Ancak yine de son aşamda değerli üstatların tecrübeli arkdaşların bana bir iki dakikasını ayırmasını rica edeceğim
Portfolyomda da görüleceği üzeri genel amaçlı, manzara ve portre fotoğraflar çekiyorum.Fotoğraflarımda keskinlik, netlik ve renklerin canlı olmasını seviyorum.Üç yıl kadar Pentaks k10d kullandım.Canon 7d yi araştırırken ise nedense hep kuş fotoğraflarına rastladım.
1-Acaba 7d manzara çekmez mi? Özellikle canon 15-85 mm lens ile..Bu lens ile kullanmak istiyorum onu.Bu ikili nasıl olur?
2-İkinci olarak 7d nin eksikleri nelerdir diye sormak istiyorum? Mesela ISO 1600 fotoğrafları kullanılabilir mi? Veya toz ve su geçirmezliği gerçekten işe yarıyor mu? Zor doğa şartlarına dayanır mı? vs vs..
3-Nikon d300s ile 7d arasında gidip geliyorum.Ama nikonun lenslerinin pahalılığı beni korkutyor.O değil bir de günlük kullanım için uygun lens aralığı yok gibi..Hiç d300s kullandınız mı bilmiyorum ama 7d yi tercih ederken hiç bu ikisi arasında tereddüte düşeniniz oldu mu?? Düştüyseniz 7d veya d300s almanızı sağlayan faktör ne oldu?
4-Canona yabancı olduğum için soruyorum canon 15-85 (biraz da günlük kullanım için ısrarla bunu düşünüyorum.Çünkü gezmeyi çok seviyorum..ve o amaçla genel kullanımlık bir lens ararlığı gibi duruyor) iyi bir lens midir?.Özellikle de 7d ile uyumu açısından?.
5-Ve son olarak k10d ile sigma 17-70 i kullanmıştım ve çok çok memnundum.Acaba 7d ile yine sigma 17-70 (os lisi de çıkmış) mi alsam yoksa sizlerin tavsiye edeceğiniz başka bir lens veya makine var mı?
Hepinizin zamanınızı alıyorum ama görüşelirniz ve önerileriniz benim için yol gösterici olacaktır?
Şimdiden çok teşekkür ederim
#lazut' tarafından 03.07.2010 16:25:52 tarihinde düzenlendi.
baki kalan o kuplede emmi.
çok zor bir smiley.....galat-ı meşhur niyetine yazmıştım......sözlük-lügat karıştırmadan....
Mavi mavi çekiyorlar, başkalarının ellerinde makinalar obcektifler. Lazut ağlıyor anne benim niye yok, bana niye almıyorsunuz.
Emmiler Erzurumu doğu deyip ağlayanların olduğu bir Ülkede yaşuıyorum..
E tabi bir de elinde makine olup olmadığı bile belli olmayanların konuştuğu bir sitede yazıyorum..
Durmak yok konuşmaya devam..
........................................
Şaban emmi valla bak seni diğrelerinden ayırıyorum..Ama ne demek istediğini alamadım.:Foturaflar eyi değil mi....
Selam Herkese ...
Hoşgeldin eskidost.
Ahan da eskidost gelmiş..
Eski dostu en son gördüğümde elimde ka10de vardı..
..............................
Mehmet hocam nassın eyi misin?.Ama bak bi daha ki cevabın bundan bilmem kaç ay sora gelecekse hiç gelmesin daha eyi..
1- Aynı ebatlarda sensöre sahip D200 ve D300 diyelim mesela, aynı objektif , diyafram değeri ve ışık koşullarında D200 daha fazla ışık alır, daha keskin çeker , D300 için ise aynı koşullarda aynı enstantane hızına ulaşabilmek için daha yüksek iso kullanır, fotoğraf kalitesi CMOS kullandığı için ve ISO yu artırdığı için daha zayıftır.
2-CMOS sensör ün kullanılma sebebi daha ucuz olması, daha az enerji harcaması ve yüksek iso da (yani sensör kazancı arrtrıldığında) daha az noise üretmesidir ancak önceki madde de yazdığım gibi CCD aynı ortamda ve aynı iso değerinde daha hızlı enstantane değerlerine ulaşabilmekte ve daha başarılı sonuç vermektedir.
3-Daha az enerji kullanmasının iyi fotoğrafa hiçbir faydası bulunmamaktadır, daha ucuz olmasının da keza fotoğraf kalitesine olumlu bir katkısı yoktur.
4-CMOS un yüksek iso avantajının bazı durumlarda işe yaradığını bile düşünsek, uygun koşullarda CCD nin hep daha kaliteli, keskin ve doğal sonuçları çok daha faydalı özelliklerdir.
5- Düşük maliyetle yüksek mp CMOS sensör üretebilmek ve iso arttığında düşük noise yani firmaların marketing amçlı kullandıkları iki özellik ve ucuz maliyet , bizim için kandırmacadan mı ibaret?
6- Şöyle bir örnek te vermek istedim, tepe flaşı kullandığınızı düşünün yani yüksek iso ya ihtiyacınız olmayan bir ortamda CMOS sensör çok vasat CCD ise çok daha canlı ve keskin sonuçlar verir. Yani uygun ışığı bulursak ki zaten iyi fotoğrafın ön koşulu uygun ışıktır , CCD kalite , başarı ve huzur CMOS ise hayalkırıklığı yaratır. photoart hakan alkan
..............
Cüneyt bey, CCD sensörün daha iyi ışık aldığını düşünerek yazdım bunu , örneğin kompakt cihazlarda çok minik sensör kullanılır ; ışık hassasiyeti daha iyi olduğu ve kaliteli sonuç vermesi içinde CCD tercih edilir.photoart hakan alkan
.........................
Bence tam tersi bir durum sözkonusu yani CMOS sensörde kullanılan fotodiyotlar CCD sensördekilere göre ışığa daha az duyarlı.
Buradaki yanılgı da sensörün kazancını arrtırınca yani İSO değerini yükseltince CMOS un daha az noise üretmesi soncundan yola çıkıarak sanki ışığa daha duyarlıymış gibi bir sonuca varılması.
Pratik kullanımdaki etki ve faydalarından yola çıkarsak öneğin aynı ortam ve ışık koşullarında F 3, 5 1/400 değerlerine her iki tipte ve aynı boyutlarda sensör kullanan makineleri zorladığımız düşünelim. Makinelerin pozometresini kullanarak pozlama - veya + olmayacak tam ortada 0 değerinde olacak şekilde CMOS ve CCD için iso değerlerini ayarlayalım bence bu durumda CCD iso 200 de bu değerlere ulaşırken CMOS iso 800 ü bulabilir. Burdaki rakamlar sadece konuyu anlatmak için kullanılan değerler teknik ölçüm sonuçları filan değil .Benim kastettiğim sensörün ışık hassasiyeti de buydu.
photoart hakan alkan
.........................
ztrm 16.12.2008 12:43 tarihinde # 386575 | Msj. 9
Eskıden uzun uzun anlatmıstım simdi kisaca anlatayim,
Butun sensorler/islemciler grup halinde uretilirler waffle a benzer 100 200 sensorden olusmus kocaman bir parca halindedir. Bunlarin bir miktari hatali cikar onlarida yeniden eritip yeniden yaparlar.
CCD niye pahalidir? bir waffledan cikan aktif CCD sensor sayisi azdir/
CMOS niye ucuzdur? bir waffledan cikan CMOS sayisi daha fazladir.
CCD niye daha kaliteli? bir pikselin 4/4unu algilayici olarak kullanir bilgileri alt katmana gonderip oradan fotograf olusturmaya baslar, biraz sikisiklik yasanacagi kesindir cunku herkes alt katmana gonderir bu yuzden data buslari daha dusuktur. alan %100 kullanilmaya calisildigindan isinir.
CMOS niye daha az kaliteli? bir pikselin 3/4unu algilayici 1/4unu bilgi aktarici olarak kullanir. yukariya bakarsaniz 3/4luk bir oranla CCD daha kalitelidir ama aktarma devresi uzerinde bulundugundan data bus daha hizlidir. Aralarda bir kullanilmayan alan oldugundan daha az isinir.
İlgili olabilecek konular
-
Hangi Fotoğraf Makinesini Almalıyım?
06 Mar. 2023, 00:49 alperencnky
1164831 May. 2024, 19:07
compozer -
Capcut Videoyu Programa Çağırma Alma Nasıl Yapılır
12 Eki. 2022, 00:39 prodersler
098812 Eki. 2022, 00:40
prodersler -
-
Tiktok Ucuz Jeton Alma Ucuz Jeton Nasıl Alınır