Fotoğrafçılık Forumları
Sanat Kurallarla mı Olur ?
Bu sitede olsun diğer fotoğrafçılık sitelerinde de olsun fotoğraflara yazılan yorumlarda sıklıkla rastladığım bir yorum türü var ki o da Fotoğrafçılık Kurallarına(!) ilişkin yorumlar.
Örneğin bana göre gerçekten mükemmel olan fotoğraflara bazı arkadaşlar
"3-1 kuralı ihlal edilmiş"
"Kadraj kurallarına uyulmamış"
"Kadraj yamuk"
"Simetri tam olmamış"
vb. birçok kalıplaşmış yorumlar yapılmakta.
Kısacası daha önceden öğrenilmiş veya empoze edilmiş bazı Fotoğrafçılık Kurallarına aykırılık görüldüğünde o fotoğrafın değerine bakılmadan olumsuz eleştirilmekte.
Şimdi sizlere sormak istediğim şu:
Sanat Bu Mudur ?
Sanat Kurallarla Mı Olur ?
Büyük Sanatçılar Daha Öncekilerin Kurallarına Uyarak Mı Büyük Sanatçı Olmuşlardır ?
Bana göre kurallara uyarak zanaatkâr olunur sanatkâr değil.
Bu konuda sizler ne düşünüyorsunuz.
Saygılarımla...
#ozgurzeyhan' tarafından 16.05.2010 16:46:06 tarihinde düzenlendi.
Bence de kurallarla olmaz ama belli başlı standartlar da oluyor. Bariz bir şekilde o karenin daha iyisi olacaksa onun 3te 1 e çekilmesi gerekebilir.
Yine de altını çizerek söylüyorum, klişeleşmiş şekilde yorumların da kimseye yararı yok. Size hem katılıyorum bir yandan da o kuralların da ortaya çıkışında bir faktör vardır diyorum.
Kurallar olduğu gibi kuralların hangi durumlarda bozulabileceğinin de kuralları var
Elbette kurallar var ve olacaktır. Olmalıdır da. Bu kurallar eğitimsiz bir gözün "estetik olarak terbiye edilmesi" için çok önemlidir. Fotoğraf çekerken de, fotoğraf okurken de bu kuralları biliyor olmak temel estetik algıyı mutalak kuvvetlendirecektir.
Ama bu kurallar olmadan sanat olmaz mı? Elbette olur. Hangi sanat dalı kalıplara sığabilir ki? Resmi, müziği, şiiri, edebiyatı sığdırabilir misiniz ki kurallara da fotoğrafı sığdıracaksınız?
Bir de her eseri herkes beğenmek zorunda da değil. Bunu unutmayın. Birilerine çok itici gelen bir esere başkaları hayran olabilir. Tasavvuf Musikisi - Heavy Metal...
Size alternatif fotoğrafçılıkla ilgili iki site örneği. Örnekler çoğaltılabilir. Takipçileri yüzbinlerdir, beğenirsiniz beğenmezsiniz ama bir sanat dalında faliyet gösterirler. Ama bu böyledir.
http://www.nonphotography.com/
http://www.lomography.com/
sadece başlığa cevap yazayım:.. Olmaz ..
Sanat kurallarla olmaz tabi (SANATCI ICIN GECERLI) ama bu degildirki sarkıcı cıksın ıstedıgı gıbı soylesın ressam ıstedıgı gıbı cızsın fotografcıda ıstedıgı gıbı ceksın. Bir Sarkının resmın fotonun sanat olup olmadıgının tespıtı oncelıkle onemlı. Kuralları ıyıce ogrendıkten sonra yıllarımızı bu ıse verdıkten sonra kımse kadraj yamuk demeye cesaret edemez zaten :D İşte ozaman kendınızı asmanız lazım buda kuralları asmakla mumkun bence tabı
- 1
İlgili olabilecek konular
-
Kendi Telefon Numaramızı Öğrenme Imeı Kodu Öğrenme
02 Eki. 2024, 18:48 prodersler
015902 Eki. 2024, 18:49
prodersler -
İup İşgücü Uyum Programı (typ) Başvurusu Nasıl Yapılır
05 Eyl. 2024, 22:47 prodersler
017805 Eyl. 2024, 22:48
prodersler -
-
Fotoğrafın Geleceği: Bugünüm Var mı Ki, Yarınım Olsun!
04 Ara. 2023, 21:07 miratcenk
072304 Ara. 2023, 21:08
miratcenk -
Fotoğraflarımıza Bokeh Ve Havai Fişek Efektleri
02 Kas. 2017, 15:26 prodersler
1489909 Haz. 2023, 19:01
havaifisek -
Filmi Düzgün Çıkaramadım Direkt Çıkardım Sarmadan Yıkanır Mı
27 May. 2023, 19:48 nuref
1121628 May. 2023, 14:11
fdiker -
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sözleşmeli Personel Alımı