gorbi67
gorbi67 (Objektif)
İstanbul / Amatör

On Kural Ve At Gözlüğü...

On kural;
YAKINLAŞIN
1) Bir objenin fotoğrafını çekerken yakınlaşarak veya varsa objektifinizin zoom özelliğini kullanarak objenin bütün fotoğrafı doldurmasını sağlamak çoğu zaman daha güzel sonuçlar verir. Böylece bakan bir kişinin dikkatini dağıtabilecek obje etrafındaki başka görüntüleri fotoğraf içine almamış olursunuz. Bu özellikle portre ve doğa fotoğrafları çekerken işe yarayan bir kuraldır. Fakat fotoğraf çekeceğiniz konuya fazla yaklaşırsanız bu sefer obje üzerindeki bazı ayrıntılar kaybolabilir. Örneğin portre fotoğrafı çekerken kişinin yüz ifadesi yanında ellerinin duruşunu da göstermek güzel olacaktır.
2) HIZLI OLUN
Fotoğrafını çekeceğiniz obje bir kuş ise uçabilir, insan ise gülümsemeyi bırakabilir veya beklemekten yorulabilir. Hızlı fotoğraf çekebilmek için alıştırmalar yapmalısınız, makinenizin ayarlarını ve kadraj belirleme işlerini hızlı yapmalısınız. Bazen makine ayarlarından emin olmadığınız zamanlarda da gördüğünüz bir konunun hızlı bir biçimde fotoğrafınızı çekmelisiniz.
3) FOTOĞRAFINIZIN SANAT ÖZELLİKLERİNE DİKKAT EDİN
Çektiğiniz her fotoğrafı yüksek bir ücrete satmayı planlamasanız da dengeli ve güzel çekmeye çalışın. Hiç fotoğraf bilgisi olmayan kişiler bile güzel bir fotoğraf gördükleri zaman iyi tepki verirler. Fotoğrafçılığın rastgele görünen konuların filme aktarılması değil bir sanat olduğunu unutmayın. Her çektiğiniz fotoğrafın kart baskısından sonra nasıl iyi görünebileceğini düşünmeye çalışın. Bunun için yandaki kuralları uygulamaya çalışın.
4) EN CAN ALICI NOKTAYI BULMALISINIZ
Fotoğrafını çektiğiniz konuya bakarken en dikkat çeken şeyi fotoğrafınıza almaya çalışın. Örneğin bir kişinin yaptığı iş, bir hayvanın oynadığı nesne en dikkat çekici unsur olabilir. Böyle bir konunuz varsa yalnızca bu en can alıcı noktanın fotoğrafını çekin. Böylece etraftaki nesneler kompozisyona girmeyecek, fotoğrafın anlatım gücü artacaktır.
5) ODAK NOKTASI OBJE ÜZERİNDE OLMALIDIR
Fotoğraf çekerken alan derinliğini kullanmayı öğrenin. Alan derinliği azaldıkça obje üzerindeki netlik etrafa göre artacak ve obje daha dikkat çekici olacaktır. Alan derinliğini azaltmak diaframı açmakla olabilir. Bu arada film üzerine düşen ışık artacağından enstantane süresi de uygun biçimde kısaltılmalıdır.
6) ZAMANI KULLANIN
Fotoğrafın en basit, eğlenceli özelliklerinden biri zamanı durdurması ve belli bir anı yakalamasıdır. Enstantane ayarını değiştirerek çok güzel etkiler yaratabilirsiniz. Fotoğraf belli bir anı yakalar fakat fotoğraf çekerken kullandığınız teknik objenin hareketli olduğunu gösterebilir. Örneğin, enstantane süresi biraz uzatılırsa, halı dokuyan bir işçinin elleri net görülmeyecek ve fotoğrafa bakanlar ellerinin hareketli olduğunu düşünecektir
7) IŞIĞI İZLEYİN
Işığın kaynağını ve gölgelerin durumunu izlemeniz fotoğraf çekerken çok önemlidir. Işık obje üzerine düşünce nasıl olacak, gölgeler nasıl görünecek veya parlak ışık bölgeleri (patlamalar) olacak mı? Güçlü ve dik gelen ışık bazen obje üzerinde beklenmedik gölgeler ve parlamalar yaratabilir. Yan gelen ışık ise gölgeleri belirginleştirir ve baskıda zorluklar yaratabilir. Birçok durumda, özellikle portre fotoğrafı çekerken indirekt ışık kullanmak daha iyi sonuçlar verecektir. Işığın yarattığı etkilerin hangisini istiyorsanız, ışığı ayarlayıp (yada günün belli bir saatini beklemek gerekebilir) objenizi ona göre yerleştirmelisiniz


8) HAVAYI DA İZLEYİN
Gökyüzüne bakın ve fotoğraf üzerinde nasıl bir gökyüzü görünümü istediğinizi düşünün. Eğer hava bulutlu ve bulutlar yüksekte ise gökyüzünü fotoğraflarınızda göstermemeye çalışın. Böyle havalarda mimari ve portre fotoğrafları çekmek daha iyi olabilir.
9) İŞLERİ BASİTLEŞTİRİN
Fotoğraf çekerken yaptığınız işleri basitleştirin. Örneğin makinenizin pozometresinin verdiği ayarları kullanmayı öğrenin. Fakat yanlışlık olmasın makinenizi tam otomatik (program) konumunda kullanmayı önermiyoruz. Her ayarı makinenin yapması durumunda sanat açısından kötü fotoğraflar ortaya çıkacaktır. Bunun yerine, ör

Tarih: 9 Kasım 2007, 16:38 - İp: 81.***.**2.91
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

bu dediklerini soylemek suc sayılıyor buralarda.

 

Tarih: 9 Kasım 2007, 16:46 - İp: 88.***.**2.89
nedimy
nedimy (üye)
Bursa / Meraklı

çok uzun..

 

Tarih: 9 Kasım 2007, 16:51 - İp: 88.***.**1.214
gorbi67
gorbi67 (Objektif)
İstanbul / Amatör

 

Tarih: 9 Kasım 2007, 16:55 - İp: 81.***.**2.91
mete007
mete007 (üye)
Kocaeli / Doğa Fotoğrafçısı

fakat... sanatın, kuralı - ölçüsü vs.. olamaz...

yazılı kurallar.. esasında kural değil, tavsiye olabilir...

 

Tarih: 9 Kasım 2007, 16:56 - İp: 88.***.**2.175
gorbi67
gorbi67 (Objektif)
İstanbul / Amatör

Doğru Mete Bey haklısınız,Ana kurallar uygulanır,sanra tavsiyelerle birlikte teknikler gelişir.

 

Tarih: 9 Kasım 2007, 17:04 - İp: 81.***.**2.91
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

mete bunlar kural degil zaten,snınde dedigin gibi tavsiye daha cok.
ama yazı uzun harbi benim gibi yazmıs adam

 

Tarih: 9 Kasım 2007, 17:06 - İp: 88.***.**2.89
mete007
mete007 (üye)
Kocaeli / Doğa Fotoğrafçısı

tam sona yaklaşınca, elektriği kesilseymiş..

 

Tarih: 9 Kasım 2007, 17:13 - İp: 88.***.**2.175
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

ben sona gelince baglantı kesiliyo..
telekomcular hala grevdemi link versene mete?

 

Tarih: 9 Kasım 2007, 17:21 - İp: 88.***.**1.23
mete007
mete007 (üye)
Kocaeli / Doğa Fotoğrafçısı

Çağdaş..

Alakalı link yok.. alakasız olanı ayıp olur.. ilintili olanı var..

http://forum.netfotograf.com/serbest_kursu.asp?msg_id=7537

 

Tarih: 9 Kasım 2007, 17:38 - İp: 88.***.**2.175
gencmenn
gencmenn (üye)
Almanya / Amatör

böyle yararli topic coktandir yoktu, gayet acik ve anlasilir bir bilgilendirme

 

Tarih: 9 Kasım 2007, 17:46 - İp: 83.***.**4.129