ozaygonlum
ozaygonlum (üye)
Antalya / Amatör

Fotoğraf Üzerine Röportaj

Ahmet Derici ile Fotoğraf Üzerine Web Röportaj

İnternette Pentax diye arama yapanlar mutlaka sizle veya çektiğiniz fotoğraflarla karşılaşacaktır. Pentax’ın fahri temsilcisi olduğunuzu söylesek yalan olmaz. Sizi Pentax’a çeken ne oldu? Nikon, Canon ve Pentax’ın sizce artı ve eksileri nelerdir?

Aslında yıllardır her 3 markayıda kullanan biriyim ancak Pentax benim profesyonel anlamda kullandığım ilk SLR sistemim oldu (35mm filmli) Bunun yanında özellikle 2006 yılında aldığım Pentax K10D’nin verdiği doku ve detay kalitesi ile doğal renkleri beni fotoğrafa “dijitalde” tekrar bağlayan en önemli unsur oldu. Halen piyasadaki tüm dijtal gövdeler içinde filmli sistemlerin verdiği kaliteye en yakın imajı Leica haricinde Sigma SD1 ve Pentax K10D nin verdiğini düşünüyorum. Bunun yanında Nikon D700, NikonD3 ve Canon 5D MKI ve MKII gibi sınıfının en çok satan sistemlerinide alıp kullanıyorum. Ayrıca alım satım işinin içinde olduğum için kullanmadığım dijital gövde sayısı çok azdır diyebilirim. Genelde şahsıma özel çekimlerde Pentax K10D Grand Prix (Sınırlı sayıda özel üretilen modeli) kullanıyorum.

Canon 5D ve Nikon D700 sistemleri ise duruma göre özel çekimlerde, duruma göre (genelde) iş amaçlı kullanmaya çalışıyorum. Şahsen kullandığım Full frame D-SLR gövdeler içinde bu iki modelin sonuçlarını oldukça beğeniyorum. Her markanın ve modelin kendine göre artı ve eksi yönleri var ancak genelde ben Nikon’u hızı ve imaj kalitesi için, Canon’u kullanım kolaylığı ve etkileyici sonuçları için, Pentax’ı ise gerçeğe en yakın imaj kalitesi için severek kullanıyorum. Şuan en son çıkan sistemler içinde ise dikkatimi en çok çeken ve imaj kalitesini yüksek MP oranına göre en beğendiğim model Nikon D800E oldu diyebilirim.

7- Üç yeni DSLR’ı piyasaya arka arkaya çıkaran Nikon, sizce 2012 yılına nasıl girdi? Özellikle yılın hemen başında çıkardığı Nikon D800 için insanlar sıraya girmiş durumda. Test sonuçları ve ilk kullanıcı görüşleri çok başarılı gözüküyor. Sizin Nikon D800 modelini denediğinizi biliyoruz, sizce Nikon D800 özellikleriyle nasıl? Böyle bir makine sizi heyecanlandırıyor mu?

2012 Nikon D800 yılı oldu diyebilirim. İlk test çekimlerini incelediğimde beni 5D MKIII modelinden daha fazla etkilemeyi başardı. Özellikle D800E versiyonu benim aradığım detay ve doku kalitesine oldukça yakın bir model olarak karşımızda. Bu bağlamda 2012 model Full frame Nikon ailesinin yeni lokomotifi D800 ve D800E oldu diyebilirim. Canon 5D MKIII beklenen çıkışı bana göre yapamadı. 5D MKI ve MKII sensöründe kullanılan merkezi çift çapraz algılayıcı haricindeki diğer sensörlerin düşük ışıkta duyarsız olması büyük bir eksikti ve görüyorum ki öncelikle bu eksiği gidermişler. Her iki gövdenin ham (RAW) karelerini incelediğimde Nikon sistemlerde dokuların daha iyi olduğunu gözlemledim. Canon 5D MKIII ise daha yüzeysel fotoğraflar verebiliyor. Bunun asıl sebebini düşük gürültü (noise) oranına sahip olmak için gereğinden fazla temiz ve pürüzsüz kareler işleyen merkezi analog / dijital konvertörüne bağlıyorum. Gerçek hayat ne yazıkki bu kadar temiz ve pürüzsüz değil. Olması gereken mümkün olduğunca gözün gördüğüne yakın imajı işleyebilmek bu anlamda Nikon ve Pentax modellerini daha başarılı buldum diyebilirim.

www.turknikon.com'dan alıntıdır.

Tarih: 25 Şubat 2013, 10:01 - İp: 78.***.**9.240
lightingturkey
lightingturkey (üye)
Kilis / Amatör

her makinenin her kişide farklı algıya neden olduğu gerçeğini unutmamak gerekir. ihtiyaçlar, algılar ve deneyimler bile farklılık gösterebilir. yani %100 doğru diye bişey yoktur.

Tarih: 25 Şubat 2013, 15:20 - İp: 176.***.**9.49
lightingturkey
lightingturkey (üye)
Kilis / Amatör

ayrıca, fotoğraf üzerine röportaj demişsiniz makine üzerine röportaj olmuş

Tarih: 25 Şubat 2013, 15:21 - İp: 176.***.**9.49
ozaygonlum
ozaygonlum (üye)
Antalya / Amatör

Dostum röportajı ben vermedim. Ama röportajın tamamı için

http://www.turknikon.com/ahmet-derici-ile-fotograf-uzerine-web-roportaj-10706

buraya bakabilirsin.