Fotoğrafçılık Forumları
Fotoğraf Stüdyosu
Merhaba.
Aranıza yeni katıldım.
Ben dijital fotoğraf stüdyosu açmayı düşünüyorum.Asgari düzeyde neler gerekir?Teknik anlamda araç gereç olarak..
Baskı makinelerinden ucuz, başlangıç için yeterli olabilecek ve fazla arıza yapmayan bir sistem önerebilir misiniz?
Ve gerekli makinelerin ikinci elini ne kadar fiyata bulabilirim ortalama.
Yardım ederseniz sevinirim.
Herkese iyi çalışmalar..
git kardeşim git pazarda limon sat daha iyi....
meslek bitiyor sen dükkan açmaktan dem vuruyorsun
#mete007' tarafından 02.02.2006 12:39:04 tarihinde düzenlendi.
Merak etmeyin ben pazarda limon da sattım.İş tavsiyesi değil teknik yardım istiyorum.Yazımı tekrar okursanız bunu görebilirsiniz..
#mete007' tarafından 02.02.2006 12:42:41 tarihinde düzenlendi.
Mesleğin bittiği falan yok- İşten anlamayanların geyiğidir bu. Hiç meraketmeyin Bence bi önceki msjdaki yardım teklfini de değerlendirin...
Cesur kardeş 15-20 bin doların varsa bu işe girebilirsin. borçla yapacaksan vazgeç.batarsın.
Sevgili dostum " Aklını yedin ? " gibi bir nezaketsiz üslupla başlamama kızma lütfen.
Fotoğrafçılık mesleğinin suyunun çıktığı bu günlerde sen hala stüdyo açmayı düşünüyorsan kendine yazık edersin. 10 YTL. ye vesikalık çekilen. Albümü ile birlikte 150 YTL. ye gelin damat albümü hazırlanan bu günlerde bu işler artık zora girdi. Eğer hobinse birşey diyemem. Gel o zaman reklam ve tanıtım fotoğrafcılığı adına çalışmalar yapmaya başla. Bu fotoğrafçılıkta sanat anlamına gelsede çok yakında onunda suyunu çıkaracaklar nasıl olsa. En azından hobilerini tatmin etmeye yetecek kadar çalışırsın.
Gelelim sorularının cevabına...
1. Öncelile uzun kenarı 7 metre, kısa kenarı da 5 metre olan bir çekim alanına ihtiyacın var. Tavan yüksekliği 2.80 cm. olabilir ancak estetik değerler arıyorsan 3.30 cm. idealdir. ( Saç ve amors ışıkları kullanablmen adına.)
MALİYET ( TUTTUĞUN YERİN KİRASINA BAĞLI )
2. Çekim alanının tavanını siyah plastik boya ile boya.
Duvarlarını ise her 100 gram beyaz plastik boyanın içine 18 gram siyah ve 5 gram da mavi koymak üzere karışımını yaparak boya.
MALİYET = KENDİN BOYARSAN 100 YTL. Yİ GEÇMEZ.
3. Çekim alanının yerini gri rekli en ince halıflex ile kapla ve modeli yada konuyu koyup çekeceğin alanada, 220 x 280 cm ebatlarında bir beyaz 18. mm. lik mdf lam alıp yatır.
MALİYET : 35 METREKARE İÇİN TOPLAM 280 YTL.
4. mdf ile duvarının kesiştiği noktaya mdfnin iki kenarına basacak şekilde ( aralığını fonun aralığına göre ayarlayıp.) iki adet direk dik ( 6 x 6 cm 3 mm. lik kutu profil. ) Bunların arasına da 270.cm gibi bir yükseklikten paralel olarak silindir şeklinde boruya sarılmış fon perdeni as. 1 den fazla renk kullanacaksan, diktiğim profillere daha çıkıntılı ve biraz daha aşağıdan başlayan diğer fonlarını asabilirsin.
MALİYET = FON PERDELERİ HARİÇ 125 YTL. Yİ GEÇMEZ.
FON PERDESİ MALİYETİ DE ORJİNAL KAĞIT FON ALIRSAN ADET 75 $
11 METRE BOYUNDA 2.75 CM GENİŞLİĞİNDE.
5. 3 ADET IŞIK AL ÇİN MALI FLASH TERCİH ET ÇÜNKÜ ÇOK UCUZ VE BOZULUYOR DEDİKLERİNE İNANMA 27 SENEDİR BU İŞİ YAPIYORUM MARKA DİYE SATTIKLARI DAHA ÇABUK BOZULUYOR. 2 ADET 400 W/S VE 1 ADET 150 W/S FLASHLAR OLSUN. 400 LÜKLERE TERS ŞEMSİYE TAK İÇLERİ BEYAZ REFLEKTÖR OLSUN. 150 LİĞE İSE PETEKLİ MİNİ TAS REFLEKTÖR AL.
MALİYET = TOPLAM 900 $ GEÇMEZ.
6. 1 ADET DİGİTAL MAKİNA AL. CANON D 60 İKİNCİ EL BULABİLİRSİN VE FİYATI 900 $ GEÇMEZ KORKMA SENİ HER TÜRLÜ TAŞIR. ( İLK ÇIKTIĞI ZAMANLAR PROFESYONEL AMAÇLI KULLANDIK 700.000 KARE FOTOĞRAF ÇEKTİK TIK DEMİYOR. dEDİĞİ ZAMNDA EN FAZLA OBTÜLATÖR DEĞİŞTİRİRSİN 150 DOLAR VE BİR 700.000 DAHA.) oBJEKTİF OLARAK tokina LENSLERİ TERCİH ET ÇÜNKÜ CANON MAKİNALARA EN UYUMLU LENS ONLAR ASLA CANON DEĞİL. HEDEFLEDİĞİMİZ ÇEKİM ALANINA GÖRE ALIRSAN 17-80 MM. VE 28 210 MM. OLSUN İKİ ADET. BUNLARDA 400 $ I GEÇMEZ.
7. 2 ADET SCANDISK AL BUNLARDA 256 LIK OLSUN ÇÜNKÜ BU MAKİNALARIN EN İYİ KULLANDIĞI KART BU.
MALİYET TOPLAM = 70 $
8. 1 ADET BİLGİSAYAR EDİN ( YOKSA ) PENTIUM 4 2.4 İŞLEMCİSİ OLAN 128 MEGABAYT EKRAN KARTLI, 512 MB RAM KULLANAN VE 19 İNÇ BİR EKRANI OLAN 120 GB LIK DİSKE SAHİP BÖYLE BİR MAKİNA 2.NCİ ELDE 550 $ I GEÇMEZ. ( ÇOK ÇOK TEMİZİ... )
9. BASKILARIN İÇİN LABARATUARLARI KULLAN. EMA İLLADA BEN BASAYIM DİYORSAN SİSTEME BİR EPSON 1290 YADA MUADİLİ BİR İNKJET YAZICI BAĞLA. BU MAKİNAYLA 10X15 - 15 X 21 - 21 X 30 VE 30 X 40 İLE 33 X 48 CM EBATLARA BASKI YAPABİLİRSİN. MALİYETİN BİRAZ DAHA YÜKSEK OLUR ANCAK BASKILARINDA CANLILIĞI VE KALİTEYİ FOTOĞRAF BASKISINDA BULAMAZSIN. BASKIDAN SONRA KAĞIDI MÜŞTERİNİN ÖÜNDE LAVOBAYA SOK YIKA BANAMISIN DEMEZ. MALİYETİ = 450 $ CİVARINDA. DAHADA ÇOK PARAM VAR DİYORSAN THERMAL PRİNTERLERİ ÖNERİRİM MALİYETLERİ SENİN LABARATUARA BASKI YAPTIRMANLA HEMEN HEMEN AYNIDIR. ANCAK KENDİN BASARSIN. TOPLAM MALİYET 15 X 21 E KADAR 3800 EURO CİVARI. ( KODAK 6800 ÖNERİLİR.)
10. ARTIK STÜDYON HAZIR. HAYIRLI KAZANÇLAR. BAŞKA SORUN OLURSA ÇEKİNMEDEN YAZ, SOR. YETERKİ ÜÇKAĞITÇILARA PARA KAPTIRMA...
BİR AN EVVEL BU HOBİNDEN VAZGEÇMEN DİLEĞİYLE
VOLKY...
Sevgili Volky,
Yazdıklarını sonuna kadar okudum.Seni tebrik etmek istiyorum
Sevgili best içinse tüketici sorunları bölümünde yazdığım bir yazıyı buraya aktarıyorum.Moralini bozmak adına değil sorunlara hazırlıklı olmak adına bunu yapıyorum.ve bende Volky xe temebeler gibi düşünüyorum.Dost acı söylermiş.:
Stüdyo Fotoğrafçılığı Nereye Doğru?
Sevgili Arkadaşlar,
Fotoğraf makinesinin yaygınlaşması ressamların işini olumsuz yönde etkilemişti.
Şimdilerde dijital makinelerin yaygınlaşması fotoğrafçılık mesleğinide olumsuz yönde etkilemektedir.Ben pek yakında bir çok fotoğraf stüdyosunun kapanacağını tahmin ediyorum.Benim fotoğrafçılık sektöründeki miladım 2007 yılıdır.
Bunu tezimi açıklamam gerekirse artık pek çok kimse analog makineden dijital makineye geçmekte veya kameralı bir cep telefonu satın almaktadır.Bu çekilen fotoğrafların pek azı tab edilmekte çoğunluğu CD ye aktarılmaktadır.Dolayısıyla fotoğrafçıların ana geçim kaynağı olan tab artık bitmeye yüz tutmuştur.Stüdyoda çekilen aile fotoğrafı,artistik poz,gelin-damat vs. gibi fotoğraflar ise ev geçindirmeye bile yetmemekedir.Örneğin baktığımda 2004 yılında Çorumda 1205 çift evlenmiş bunlardan düğün fotoğrafı çektirmeye gerek duymayanlar veya yeterli imkanı olmayanlar :kimisi ikinci evliliklerini (boşandıklarına pişman olup aynı eşle tekrar evlenen) kimisi ileri yaştakiler kimisi ise köy düğünü yapanları düştüğümüzde ortalama sayı 1000 kişi ...Çorumda stüdyo sayısı yaklaşık 10 tane 1000/10 =100 gelin damat stüdyo başına ve bu bir yıl için.Varın siz hesaplayın gerisini.Elektrik,vergi,ecza,bağ-kur, sigorta , telefon,kira,maaşlar,teknisyen paraları,teknolojik yatırımlar vs. vs. gibi bitip tükenmeyen masrafların hepsi işte buradan çıkacak olan para.üstüne üstlük bir de diğer meslektaşların özellikle okul zamanlarında 25-30 vesikalığı 10 ytl ye çekmeleri gibi ölümüne rekabete girmeleri cabası..Bu mesleği bitirecektir kanısındayım....
Bir çok stüdyocu fotoğraf makinesi satışını angarya olarak görmekte ve bu işe para bağlamamayı yeğlemektedir zira distributör firmaların internet satış kanallarına da fiyat koruması koymadan satış yapmaları pek az gideri olan bu satış kanallarının 1-0 öne geçmelerine neden olmakta dolayısıyla satış kapılarının da fotoğrafçılara kapanmasına neden olmaktadır.Fotoğraf makinesi almak isteyen tüketicinin önce bir stüdyoya giderek makineyi etraflıca inceledikten ve tüm sorularına yanıt aldıktan sonra allahısmarladık deyip gidip makinesini internetten satın alması stüdyoculara vitrinlerine makine koyup bir de o iş için eleman ayırmanın anlamsızlığını gözler önüne sermektedir.Gidişat stüdyo fotoğrafçılığının aleyhine doğru olduğuna göre çözüm yolları nelerdir sorusunu bence irdelemek gerekiyor.
Çorumda doğalgaz 2 senedir yaygınlaşmaya başlayınca tüp satışları bıçak gibi kesildi.Eskinin tüpçüleri şimdilerde damacanada su satıyorlar...
Ben çözümü stüdyo fotoğrafçılarının ya alan değiştirmelerinde ve reklam/moda fotoğraçılığına doğru kaymalarını yada küçülerek büyüme yoluna gitmelerinde görüyorum.
Tarih: 30 Ekim 2005, 21:59
----------------
Murat Özdemir Fotoğraf makinesi ve Video Kamera Tamircisi.
www.burukay.com MSN Messenger [email protected]
Volky çok teşekkür ederim açıklamaların iöin.Ancak bu kadaqr olabilirdi.Sağol
Diğer arkadaşlarada ilgilendikleri için teşekkürler.Şimdi size bir soru...,
30.000 nufuslu bir ilçede yaşadığınızı farzedin ve bir tane stüdyo var.Böyle bir işe girer misiniz girmez misiniz?
eger corumda 150 bin kisiden fazla insan yasiyorsa girmezdim..
- 1
- 2
İlgili olabilecek konular
-
-
-
-
-
Hangi Fotoğraf Makinesini Almalıyım?
06 Mar. 2023, 00:49 alperencnky
2197421 Şub. 2025, 11:34
emre11 -