nizamoglu
nizamoglu (üye)
Afyonkarahisar / Amatör

Fotoğraf Nedir.. ?

evet fotoğraf nedir.?
bu aslında bir süredir kafamı kurcalayan bir konu fotoğraf nedir ? - fotoğrafın amacı nedir ?

acaba bir böceğin yapraklar üzerinde duruşunu çekmek mi ?
veya bir kuşun gökyüzünde sessiz sedasız uçuşunubelgelemek mi?
yoksa bir şehrin büyülü ışıltısını sergilemek mi ?
hatta bir insanın sakin yürüyüşünü görüntülemek mi?

evet evet belki hepinize bu yazdıklarım çok saçma gelebilir.fakat kafamdaki bu soru cevabını bulmak zorundayım...
son 15 gündür makinamı elime bile almadım desem yeridir..çünkü neyi çekeceğim, nasıl çekeceğin ,ne anlatacağım sorularına yanıt aramaya çalışıyorum.belki bir iki kelam da siz edersiniz diye bu konuyu açtım .

siz şimdi diyeceksiniz nerden çıktı bu konu diye hemen söyleyeyim ARA GÜLER'in DÜNÜN DÜNYASI isimli vir videosunu izledim.oradaki fotoğrafların her birin de bir hareket hissi vardı ve sanki bizlere bir şeyler anlatmaya çalışıyorlardı..siteye girdim baktım buradaki fotografların çoğunlugumanzara üzerine,çok azında insanı düşünmeye sevk eden bir duruşun var olduğunu gördüm .kafam karıştı ve düşünmeye başladım.
hangisi fotoğraf diye .

evet sizden fotoğraf ne için vardır ve ne işe yarar , fotograf ta olması gereken temel ögeler nelerdir vb. sorulara cevap istiyorum..





Tarih: 14 Ekim 2009, 14:59 - İp: 78.***.**3.181
emrahsevim
emrahsevim (üye)
İstanbul / Amatör

Tek kareyle bir hikaye anlatabilmektir.

 

Tarih: 14 Ekim 2009, 15:28 - İp: 85.***.**2.142
dedemkorkut
dedemkorkut (üye)
İstanbul / Amatör

gerçektir.bir fotoğraftan bir hikaye bile yazılabilinir.

 

Tarih: 14 Ekim 2009, 21:05 - İp: 78.***.**6.197
kurab_canavari
kurab_canavari (üye)
Aydın / Amatör

soru:
fotoğraf nedir?


cevap:
fotoğraf makinasının çektiği şeye fotoğraf denir.

 

Tarih: 14 Ekim 2009, 21:15 - İp: 81.***.**6.47
iviavi
iviavi (üye)
Gaziantep / Amatör

remi5861

 

Tarih: 14 Ekim 2009, 21:26 - İp: 88.***.**4.91
eskidost
eskidost (üye)
İstanbul / Reklam Fotoğrafçısı

fotograf cekilir
tesbih cekilir
Ya sabır'da Çekilir...


----------------------------------------------------------

HEPSİNİ OKUU


----------------------------------------------------------
FOTOĞRAF NEDİR?


Fotoğraf, doğada mevcut gözle görülebilen maddi varlık ve şekilleri, ışık ve bazı kimyasal maddeler yardımıyla ışığa karşı duyarlı hale getirilmiş film, kağıt veya her hangi bir madde üzerine saptayan fiziksel ve kimyasal bir işlemdir. Kelime Yunanca ışık anlamına gelen "photos" ve yazı anlamına gelen "graphes" kelimelerinden oluşmaktadır. Yani ışıkla yazmak anlamına gelmektedir. Fotoğrafçılık uluslararası bir dildir ve modern hayatta üçüncü bir göz vazifesi görür. Fotoğrafçılık bakmakla görmenin ayrı ayrı şeyler olduğunu kanıtlar. Fotoğraf bugünkü gelişme devrinde bir bilim ve diğer bilim kollarının da hiç şüphesiz ki en büyük yardımcısıdır.

----------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------


TARİHÇESİ

Fotoğrafçılığın başlangıç tarihi kesin olarak bilinmemektedir. Fotoğraf tarihi karanlık kutu içinde görüntü elde etmenin tarihi olduğu kadar, bu görüntüleri fotokimyasal yollarla saptamanın da tarihidir.

Sekizinci yüzyılda Cabir İbni Hayyam adlı bir Arap'ın Gümüş Nitrat'ın güneş ışığı etkisiyle karardığını bulması ve 15. asırda büyük sanatçı Leonardo da Vinci'nin karanlık odada mevcut ufak bir deliğin dış dünyadaki görünümlerini aksettirmesi fotoğrafçılık tarihindeki önemli başlangıçlardır. Sanatçılar Rönesans devrinde karanlık kutuyu buldular. Böylece, ışığın girdiği ufak bir delik aracılığıyla karanlık kutunun öbür ucunda konunun ters çevrilmiş bir görüntü görebiliyordu. 18. yüzyılda karanlık kutunun bir ucuna mercek ve diğer ucuna da buzlu cam konularak görüntü kutunun dışında görülebilir hale getirildi.

Işığın kimyevi maddeler üzerindeki etkisi ve gümüş tuzlarının görüntü sapma duyarlılığı 200 yıl önceden biliniyordu. 1725 yılında, kireç ve gümüş nitrat sürülmüş bir kağıt üzerine bir şekil konulup güneşe tutulduğunda kağıt üzerinde bu şeklin bir görüntüsünün meydana geldiği görülmüştür. 19. yüzyılın başında kağıt, gümüş nitrat çözeltisine batırılarak negatiflerin elde edilmesi başarıldı. Fotoğrafçılığın ilk ve esaslı gelişmesi, vernikle saydam hale getirilmiş olan kağıt üzerindeki bir görüntünün kalay levha üzerine getirilmesidir. Daha sonra, Yuda Bitümü ile kaplanmış kalay levha üzerine düşürülen bir görüntüde güneş ışığı düşen yerlerin beyazlaştığı görülmüştür.

Niepce ile başlayan fotoğraf çalışmaları 1829 da Jacques Mande, Daugerre ile birleşip 1837 de Daugerreotype'ı ortaya koymalarıyla birden gelişim göstermeye başladı. Bu işlem gümüşle karıştırılmış bakır bir levhanın sünger tozu ve zeytinyağı ile silindikten sonra 1/16 oranında su ve nitrik asit birleşiminde yıkanıp hafif bir ateşte ısıtılmasını ve ikinci defa nitrik aside batırılmasını gerektiriyordu. Böylece hazırlanan levha iyoda batırılıp makineye yerleştiriliyor, ışık durumuna göre 5 ile 40 dakika poz veriliyordu. Elde edilen görüntü 47.5ºC ısıdaki cıvayı kapsayan bir tepsinin içine konulana kadar ortaya çıkmıyordu.

1840 yılında ışığı 16 kere fazla geçiren bir mercek kullanılarak poz süresi düşürüldü. Daugerre tipi ile elde edilen görüntü çok net olmakta ise de gümüş bakır karışımı levhanın kolayca kırılması ve bu yönden çok pahalı olması fazla gelişmesini önledi.

Aynı süreler içinde Henry Fox Talbot bir takım kimyasal maddelere batırılmış kağıtlar üzerinde görüntü elde etmeyi başardıysa da yavaş yavaş kararması ve görüntünün net olmaması nedeniyle kolayca unutuldu. Ancak Talbot'un bu buluşu için ilk defa "FOTOĞRAF" kelimesi kullanılmıştır. Bir süre sonra da negatiflerin pozitife çevrilmesi başarılmıştır. Böylece modern fotoğrafçılığın temeli atılmıştır.

Daha sonra fotoğraf kağıtları, yumurta akına batırılarak pürüzsüz bir yüzey elde edilmiştir. Ancak bu yöntem ayrıntıları ortaya çıkarmakta başarısız olmuştur. Yumurta akının iyotlaşması ise başarılı sonuç vermiştir. Bundan sonra ıslak levha yöntemi daha donra da kuru levha yöntemi bulunmuştur.

Bu tarihlerde bir fotoğraf çekebilmek için ulaşılabilmiş en büyük poz süresi 1/25 saniye idi.

1852 yılında George Eastman, Kodak makinelerinde 10 poz çekebilen bromür kaplı Jelatin rulolar bulunan Kodak fotoğraf makinelerini piyasaya sürerek çok büyük aletler taşıması gereken fotoğrafçıya kolay hareket imkanı sağladı. Fotoğraf çekildikten sonra makine fabrikaya gönderiliyor ve jelatin film kağıttan ayrıldıktan sonra bir cam üzerine yerleştiriliyor ve sonra yeniden makineye film doldurularak sahibine iade ediliyordu.

1870 de Hermann Vogel emülsiyonları muhtelif banyolara batırılarak duyarlılıklarını arttırma yolunu buldu. 1880 yılında kırmızıya karşı duyarlılığı çok sınırlı olan ortokomatik filmin yanında, pankromatik filmler ortaya çıktı. Fotoğraf 19. ve 20. asırda değişik astigmat merceklerin, selüloz asıllı filmlerin kullanılması, fotoğraf makinesi ve film sanayinde gelişmelerle günümüzdeki durumuna geldi.














#eskidost' tarafından 15.10.2009 01:26:36 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 15 Ekim 2009, 01:16 - İp: 78.***.**9.198
msandikci
msandikci (üye)
Konya / Amatör

fotoğraf bence gördüğün bir cisme,varlığa yada her neyi görüyorsan ona içindeki duyguları yükleyerek o anı ölümsüz kılmanın ödülüdür.

 

Tarih: 18 Ekim 2009, 10:18 - İp: 88.***.**9.249
ozge71
ozge71 (üye)
Ankara / Amatör

"fotoğraf makinasının çektiği şeye fotoğraf denir. "

sana katılmıyorum Remi.. fotoğrafı önce gözün çeker, makine onu saklayan bir cihaz sadece..

gelelim fotoğraf nedir? sorusuna; fotoğraf zamandan bir "an" çalmaktır, şık bir hırsızlıktır, ayrıca ayıptır, günahtır

şaka bir yana günümüzde fotoğrafçı sadece "an"ı kaydetmekle kalmıyor, üzerinde oynayıp onu değiştirebiliyor da.. aslında her ne kadar fotoğraf sadece bir belge ise de günümüzün teknolojisi ve kişinin yaratıcılık düzeyi sayesinde aynı zamanda bir anlatım biçimi, kendini ifade etme şekli..

 

Tarih: 18 Ekim 2009, 20:52 - İp: 88.***.**9.83
nizamoglu
nizamoglu (üye)
Afyonkarahisar / Amatör

hay alllah razı olsun özge hanım...

bu konuyu açarken ki düşüncem her fotografçının fotografa kattığı anlamları anlamak ve kafamdaki fotograf ve fotografçı imajını sağlam bir temele oturtmaktı...
fakat aldığım cevaplar karşısında şok oldum adeta
çünkü sizinde okuduğunuz gibi fotografın tanımı ve tarihçesini yazmışlar.

bunları soruyor olsaydım. giderdim bir kitapçıya ; fotoğrafın tanımı ve tarihçesi ile ilgili bir kitap alır okurdum !

çok şükür okumam yazmam var

neyse uzatmamak lazım...ben agzımın payını aldım bu konuyla alakalı olarak...

size de beni bir nebze dahi aydınlattığınız için çok teşekkür ederim....

 

Tarih: 19 Ekim 2009, 19:52 - İp: 88.***.**4.195
  • 1