absolute
absolute (üye)
İçel / Amatör

Fotoğraf Bi Hobi Diildir

bence en önemli sorun şu lanet compact digital makineler;artık herkes kendini fotoğrafçı sanıo;ama üzgünüm tıp ya da hukuk nasıl eğitimsiz kişilerce yapılamazsa fotoğrafçılık da aynı şekilde eğitim gerektirio;kimse dünyayı değiştiren fotoğraflar serisini görmedi mi; bu bağlamda fotoğrafın bilinçsiz kullanımının nasıl kitlesel bi eziyet olabilecei unutulmamalı!

Tarih: 14 Eylül 2006, 21:23 - İp: 88.***.**0.225
orhan yum
orhan yum (üye)
Diyarbakır / Stüdyo Fotoğrafçısı

fotoğrafçılığıda tıp ve hukukla bir tuttunuz ya pes doğrusu.

bunu yazdığına göre fotoğrafçılıkta çok bilgili biri olmalısın. eğer değilse yazet yazdıklarınla çelişiyorsun. çönkü sende avatarının altına amatör yazmışsın. amatör kelimesinin ne anlama geldiğini bi araştır bence. anlamı bu işten hiç bir ticari beklenti içinde olmayan ve sadece bir hobi olarak görmektir. bu en büyük çelişkiniz.


fotoğrafçılıkta aynen futbol ligi gibidir. birinci ligde oynayanda var, amatör takımda oynayanda. bunlar bu işi hem sevip hemde bundan para kazanan kişiler. ve bazılarıda varki para için değilde sadece keyif olsun diye halı sahada oynayanda var.
bu durumu saçma gören zihniyete şaşarım ben.

arkadaşım isteyen herkes fotoğraf çekebilir. bunu neden kendine sorun ediyorsun anlamış değilim.

başkalarının ne yaptığına bakma; sen ne yapıyorsun ona bak.

 

Tarih: 14 Eylül 2006, 23:29 - İp: 88.***.**9.158
esoes
esoes (üye)
İçel / Stüdyo Fotoğrafçısı

sana katılıyorum absolute,aslında bi bakımdan orhan yumda haklı ama bende şöyle diim herkes fotograf çekebilir ama herkes fotografcı olamaz ve iddea ediyorum mesela bu sitedeki fotogrrafcılarda dahil bende dahil paraflaşı herzaman her ayrı pozda 4 / 4 lük kullanan yok mesela.fotografcılık aslında bir tıp ve bir hukuk kadar zordur bunada katılıyorum.bu meslek basit değil biz daha ortalara doğru ileliyoruz.sadece bu kadar arkadaşım.Ama işyeri olan herkes kendini fotografcı sanmasın.

 

Tarih: 15 Eylül 2006, 03:04 - İp: 88.***.**0.203
onrkorkmaz
onrkorkmaz (üye)
İstanbul / Meraklı


diğer konularda diğer arkadaşlara tamamen katılıyorum belki herkez bu işten para kazanamaz ama herkes kendince sanat yapabilir
dijital makineler hakkındaki görüşüne gelince elbetteki bir dijital makine bir analog makineyle yarışamaz belki ama bu durum günümüz için geçerlidir emin ol sen sevsende sevmesende sende kendini bir gün o dijital makinelerden birini kullanıyo olarak bulucaksın çünkü hatırlatırım 30lu yılların çatlak sesleride sinamanın sesli olamayacagını savunuyolardı, 70li yıllardada şu anda bahsi geçen fotğraf sanatının ustalarıda renkli fotoğraf sanat değildir diyorlardı fakat hepsinin söylemleri teknolojiye yenik düştü lütfen artık bu yüzyıllardır süregelen İSTEMEZÜK anlayışını bir kenera bırakalım

 

Tarih: 15 Eylül 2006, 07:13 - İp: 85.***.**3.148
buffalo
buffalo (üye)
Ankara / Amatör

fotoğraf bir sanattır.
aynı zamanda diyaframdan geçen ve sensöre ya da filme yansıyan ışığın çeşitli yollarla ölümsüzleşmesi sürecine verilen isimdir.
fotoğrafçı, deklanşöre basan mıdır, ondan öte bir şey midir? sevgilinle gezerken makineyi yoldan geçen bir çocuğa verip ''bak şu karenin içine yerleştir ve şu yuvarlak düğmeye bas'' dediğimizde ömründe ilk kez deklanşöre basan çocuk bir saniyeliğine de olsa fotoğrafçı mıdır?
ya da her makinede self timer var. fotoğrafı makine kimseye ihtiyaç duymadan çeker,burada fotoğrafçı kimdir?

2005 yılında dünyada yılın fotoğrafı seçilen bir fotoğrafı çeken nikonun 4 mp lik hiçbir manuel ayar içermeyen lanet kompaktı böyle saygın bir kurum tarafından verilen ödülü nasıl hak eder?

fotoğrafçı bu işi meslek edinene denebilir mi, bence evet, fotoğrafçı odur. elindeki makineyle sokakta dolanıp fotoğraf çekip bunları satan ve bu şekilde geçinen de güzel bir stüdyosu olan da fotoğrafçıdır o halde.

ama 30 senedir fotoğraf çeken bir doktor fotoğrafçı değildir. ne kadar usta da olsa değildir. belki fotoğraf sanatçısıdır, ama fotoğrafçı değildir.
buradaki -ci,cı eki bu bağlamda esasında bie mesleğe işaret eder.
televizyoncu, simitçi, politikacı gibi. ancak sonunda -ci,-cı eki olmadan da bir mesleğe işaret eden kelimeler var elbet. avukat, akademisyen, hakim, doktor gibi. bunlar bir eke gerek duymadan bir mesleği işaret eder. neden? çok eski mesleklerdir çünkü. fotoğraftan daha eski. sanırım hiç bir dil henüz fotoğraf kavramını tam yerleştiremedi.
resim sanatıyla uğraşana ressam dense de fotoğraf sanatıyla uğraşana fotoğrafçı diyoruz garip bir şekilde.

fotoğraf günümüzde tam bir kavram kargaşası yaşıyor.

evet bu konuda haklısınız aslında. eline plastik makineyi alan herkes kendini sanatçı sanabiliyor, ya da kendine fotoğrafçı diyebiliyor.

ama bir amatör, bu işi meslek edinmedikçe fotoğrafçı değildir. fotoğraf onun için bir hobidir.
bir stüdyo fotoğrafçısı, başarısız da olsa, kötü işler de çıkarsa bir fotoğrafçıdır.
bir fotoğrafçı, türkiyenin en çok iş yapan stüdyosunu işletse de fotoğraf sanatçısı sayılmayabilir. zira sanatçı kavramı ciddi kültürel ve felsefi birikim gerektirir.

 

Tarih: 15 Eylül 2006, 09:27 - İp: 81.***.**0.120
atakan
atakan (Objektif)
Bursa / Amatör

Fotoğrafın bir hobi olmadığını ve fotoğraf çekmek isteyen herkesin eğitim alması gerektiğini düşünün. Böylece amatörler ortadan kalkacak sizde basacak kart, yıkayacak film bulamadığınız için açlıktan nefesiniz kokacak. Fotoğrafçılar içinde kaçı eğitimli, stüdyo sahipleri yanlarında çalıştırdıkları elemanların kaçını eğitimlere yolluyorlar. Kaçınızın Photoshop sertifikası var, ya da kaçınız lisanslı Photoshop kullanıyor. Fotoğrafçılık hobi değil ise her fotoğraf çekenin bundan para kazanması gerekmezmi, bu da kaliteyi düşürmezmi...

Biz amatörleri eleştirmeden önce bunları düşünmenizi tavsiye ederim.

 

Tarih: 15 Eylül 2006, 09:30 - İp: 81.***.**3.185
  • 1