ozgurcoskun
ozgurcoskun (üye)
Sakarya / Amatör

Acemilere Neden Yorum Yok

BU SİTEYE YAKLAŞIK BİR YILDIR ÜYEYİM FAKAT BEN ŞUNU GÖRDÜM AMATÖR ARKADAŞLARA PROFESYONEL ARKADAŞLAR TARAFINDAN GEREKEN İLGİ GÖSTERİLMEMEKTEDİR.YANİ FOTOĞRAF YORUMLARINDA BİLE FOTOĞRAFA BAKMADAN GEÇİLMEKTEDİR.HALBUKİ HER FOTOĞRAFA BAKILIP GÖRÜLEN HATALARIN YORUMSAL İFADE İLE BİLDİRİLMESİ GERKMEKTEDİR.HATALARIN BELİRTİLMESİ,ELEŞTİRİLMESİ VE TARTIŞILMASI BENDE DAHİL AMATÖR ARKADAŞLARIMA TEKNİK AÇIDAN KOLAYLIK VE GEREKLİ FİKRİ DONANIM SAĞLAYACAKTIR.KISACASI KÖTÜ FOTOĞRAF BAKILMAYA BİLE DEĞMEZ HATA YERİNDE KALSIN.

Tarih: 13 Kasım 2009, 01:11 - İp: 78.***.**4.197
sereze
sereze (üye)
Karabük / Meraklı

paperman'in önerisi mantıklı

Tarih: 13 Kasım 2009, 20:49 - İp: 94.***.**9.39
stumer
stumer (üye)
İzmir / Amatör

Sayın Coşkun düşüncelerinde hem haklı hem haksız gibi. Kişi, onun deyişiyle acemi daha doğrusu fotoğrafa yeni başlamış olabilir ama bu arada güzel fotoğraflar da çekebilir. Bu iş bir parça yetenek, görüş, bilgi ve biraz da şans işi. Öncelikle kendinizi acemi diye eksikli görmeyin. Ancak yapılan yorumlar genelde beğenilen, hoşa giden, ilgi çeken belki mükemmel olmasa da bazı küçük düzeltmelerle ileride daha iyi olabilecek fotoğraflar için oluyor. Hiç bir özelliği olmayan tabiri caizse sıradan bir fotoğrafa veya bir anı fotoğrafına pek yorum beklenmemesi normal karşılanmalı. Diğer yandan bazı yorumların eş, dost, arkadaş grubu vb. kişilere yapıldığı şeklindeki düşüncelere de bir ölçüde (genellememek şartı ile) katılmamak mümkün değil, bunu birçok fotoğrafda görebiliyoruz. Bunlar da olmamalı. Aslında değerlendirmeler daima objektif, yapıcı ve yeni başlayanları teşvik edici olmalı. Ayrıca bu siteye fotoğraf gönderenlerin büyük kısmı amatör kişiler. Profesyonel demek fotoğrafçılıktan filen para kazanan ve bu işi meslek edinmiş kişiler demektir. İyi fotoğraf çekeni mutlaka profesyonel diye algılamamak lazım. Zamanla kendilerini geliştirerek, okuyarak, deneyerek, izleyerek ve tecrübeli dostlara sorarak (tabii onların da kıskançlık yapmamaları koşulu ile) yeni başlayan arkadaşların da ileri bir amatör olmaları her zaman olasıdır.

Tarih: 13 Kasım 2009, 20:59 - İp: 88.***.**7.252
fotosafaripro
fotosafaripro (üye)
İzmir / Reklam Fotoğrafçısı

Fotoğrafın keşfinden bu güne kadar geçen zaman.....fotoğrafın orta çağı.
Dijitalin hayatımıza girdiği günden bu güne geçen zaman....fotoğrafın yeni çağı.
Ama, yeni çağ henüz daha çok yeni ve gençlerin elinde...yani yeni çağın gelişme ve gidiş şeklini gençler yönlendiriyor.
Bir genç, fotoğraf makinesini cebindeki telefonu gibi ustaca, kıvrak manevralar ile kullanabiliyor. İnternet sayesinde her şeyi çok çabuk takip ederek elde edebiliyor.
Bu gün çıkan yeni ürünü, yarın satın alarak çantasına koyabiliyor. Kullanma klavuzu denen kolaylığı bir tuşlama ile indirebiliyor.
Yani...dijital benim çağımın oyuncağı, bunu en iyi ben bilir, ben kullanırım diyor.
Ve....biri, yani gencin biri, bana diyor ki....'' sizin zamanınızda bunlar yoktu, makineler yoktu, bilgisayar yoktu, internet yoktu....biz sizlerden şanslıyız '' diyor.
Bizim zamanımız denen birşey yok. Bizler, yani sizden önce fotoğrafçı olanlar....daha ölmedik, buradayız. Aynı zamanda yaşıyoruz, bu zaman hepimize aynı olanakları sunuyor. Aynı ekipmanları alabiliyor ve kullanabiliyoruz.
Senin evine/ofisinde olan bilgisayarın aynısı hatta çok daha güçlü olanı bende var.
Senin güvendiğin internet bende de var.
Araştırma yaparken ulaşabildiğin her dosyayı ben de indirip kullanabiliyor ve çağın tüm elektronik/dijital nimetlerinden ben de...seninle aynı anda yararlanabiliyorum.
Yani çağ senin çağın değil.....bana, bir daha '' sizin zamanınızda '' diye söz etme.
Sen de, ben de...her ikimiz, dijital makineyi aynı anda vitrinde veya katalogda gördük.
Belki sen bu gün aldın, belki de ben...biraz daha geç davrandım ve senden bir gün sonra aldım. Sen de aynı eğitimi yaptın, bende aynı eğitimi yaparak makinemi kullanmayı öğrendim. Baskı makinelerini veya bilgisayar ile photoshop müdahalelerini aynı anda gördük ve kullanmaya başladık.
Kısacası sevgili genç kardeşim...çağ, ikimizin de çağı...her şeyi dijital ortamda aynı anda yapmaya ve kullanmaya başladık.
Ama.............seninle aramızda bir fark var, senin düşünemediğin bir fark var.
Teknolojinin nimetlerinden aynı an ve imkanlarla yararlanıyoruz....ama aynı avantajlar ile kullanmıyoruz.
Sen...karşına gelen hazır teknolojiyi satın alarak ve birde fotoğrafı, yeni başladığın için öğrenmek zorunda olarak kullanıyorsun.
Bizler....yani senin eski dediğin, zamanınız geçti dediğin kişiler.....ayrıca 45-50 yıllık tecrübemizin, fotoğraf alt yapımızın avantajları ile kullanıyoruz.
Senin beslendiğin mama kutularında bizim çektiğimiz fotoğraflar var.
Senin okuduğun kitap ve dergiler bizim çektiğimiz fotoğraflar ile hazırlandı.
Senin kullandığın ürünler ve kullanman için hazırlanan kataloglar bizim fotoğraflarımız ile süslendi ve sana sunuldu.
Senin seyahat etmek için araştırdığın turizm rehberlerini biz yaptık.
Şu çok güvendiğin internetin ile yaptığın araştırmalarda karşına çıkan tüm reklam ve bilgilendirme sayfalarını ve fotoğraflarını bizler hazırlıyoruz.
Senin yaşamını kolaylaştıran tüm teknik/endüstriyel çekimleri bizler yapıyoruz.
Güzel sanatlar veya meslek okullarında......bizim yaptıklarımızı sizler yapın, bayrağı alın ve sizler ilerleyin diye....fotoğraf derslerini bizler veriyoruz.
---------------------------------------------------------------------------
Ama sen ne yapıyorsun ?
Makineni oyuncağın gibi kullandığın için...fotoğraf bilgin olsa da olmasa da, sana yorum yazanlara ters, ukalaca cevaplar veriyorsun.
Karşındaki kimdir/nedir diye hiç düşünmeden.....acaba bana bir faydası olur mu? diye bir an bile düşünmeden....en ağır dil ile, eleştirildiğin için sinirleniyor ve kırıcı olabiliyorsun.
Karşındakinin bilgisi olmasa da, senin fotoğrafına yorum yazma zahmet ve nezaketini hiçe sayıyor ve bazen ahlak kurallarını bile unutarak ağır sözler sarfedebiliyorsun.
Tüm sitelerde yorum bekleyen, ama yorumlara sinirlenen genç kardeşlerim ;
Sizlere yorum yazmak için..................
Adım şu...
Yaşım şu...
Konumum ve kariyerim şu...
Nick'im şu, ama sen bakma.....aslında senin okuldan hocanım.....mı ? demem lazım.
-------------------------------------------------------------
Nasıl ki...teknolojik oyuncakların ile övünüyorsan, hızlı kullandığın internetin ve imkanların ile övünüyorsan.......biraz da, o internetine bağlanacak, ahlak ve insanlık kurallarını öğretecek siteler bulacaksın.
Daha nazik ve mütevazi olacaksın.
Büyüklerine saygılı olacak, fotoğrafı senden az bilse bile kırmayacaksın.
Eğer, fotoğrafı senden iyi biliyorsa.....ondan yararlanmaya bakacaksın.
Tabii ki, küçüklerine de saygılı olacaksın. Sen öğretecek ve paylaşacaksın.
Bak....bu tarz sitelerin asıl amacı, misyonu...paylaşım.
Paylaşacak ve bu imkanlardan zevk almaya, bilgine bilgi katmaya bakacaksın.
Ben ve arkadaşlarım, yani senin '' devriniz bitti '' dediklerin, senden azar işitmeye, hakaret dinlemeye gelmedik.
Sen muhtemelen 20 li yaşlardasın......bizler babandan daha yaşlıyız. Ama seninle aynı ağırlığı taşıyor, turlara çıkıyor ve dağları geziyoruz. Biz de ürettiklerimizi paylaşmak ve kim olduğuna bakmadan yorumlar yapmak ve yapılan yorumları....yine de birşeyler öğrenebilirmiyiz diye, okumak ve faydalanmak istiyoruz.
Dünyayı sadece kendinin zannetme. Ilımlı ve mütevazi ol, sabırlı ve nazik ol.
Fotoğrafında hataların olabilir, bizlerin yorumlarımızda hatalarımız olabilir.
Önce....sanatkar ruhlu olmanın huzuruna ermeye çalış, buna gayret et. Her yorumu '' bakalım ne öğreneceğim '' mantığı ve hevesi ile oku.
Öğrenmesen de, beğenmesende....zahmet ederk sana yorum yazan kişiye en azından teşekkür etmeye çalış, veya sus...........ama kırıcı olma.
Her genç mi senin yaptığını yapıyor, kırıyor ve kabalaşıyor ? Tabii ki hayır.
Ama....kimin, nereden saldırıya geçeceği bilinemediğinden....iç huzurum bozulmasın, düşüncesi ile yorum yapılmıyor.
-------------------------------------------------------------
Benim fotoğrafçılık için bir andım var.....ben her zaman fotoğraf tekniği adına ve paylaşım adına acımasız teknik yorum yapabilirim.
Yukarıdaki yazımı, gerçekten iç huzurlarını korumak adına yorum yazamayan ve çeşitli vesileler ile bunları benimle paylaşan, danışarak dert yanan.....eski fotoğraf dostlarım adına yazdım.

Tarih: 13 Kasım 2009, 21:13 - İp: 195.***.**7.188
bayar28
bayar28 (Objektif)
Balıkesir / Doğa Fotoğrafçısı

Özgur arkadasım, fotograflarına bakdım yapılan yorumları okudum yenı bır makına aldıgını belırtıyorsun ve bu makınayı tanımaya calıstıgını anlatıyorsun guzel hepımızın basından gecen bır olay 2 senelık makınamı ben yenı yenı tanıyorum,

Bırıncısı zor olan gece cekımlerınde deneme yapıyorsun, pekı yaptın guzel olmusmu olmamıs nıye bu denemelerını yukleme zorunlulugu hıssedıyorsun guzel olmamıssa yukleme ben begenmedıgım bır calısmayı yuklemıyorum once kendım begenmem lagazım deyılmı,

Ikıncısı cok yorum almıs deyıl gercekden guzel olana fotografları ıyıce etut edeceksın'kı sana yukleyecegın karelerde rehber olsun,

Ucuncusu bol bol fotograflara yorum yazacaksın ıyıyse ıyı kotuyse kotu sen burada yenısın herkez senı tanıyacak bellı bır sevıyeye gelıncede yorum alırsın herhalde,

Kolay gelsın..

Tarih: 13 Kasım 2009, 21:34 - İp: 78.***.**0.7
dedemkorkut
dedemkorkut (üye)
İstanbul / Amatör

ben iki aydır siteye üyeyim,fakat bazı bilenler ben padişahım halkın ayağına gitmem diye diretiyor.eleştir,de ulan de senin foıtoğrafında şu kusur var diye illa iyi olanımı yorumlayacaksınız ayıplamaz kimse korkmayın kötü deyin kerekirse kötü olun.herkesin ekmeği ayrı. kimse bu devirde şah değil, padişah değil bezirgan değil.fakat bu konuda iyi ve kötü eleştiren arkadaşlarımızı hatta herkesi eleştirmeye çalışanları tenzih eder ve takdir ederim.ha bide birileri kötü fotoğraf çekiyor aman ne güzel diyenler var.hatta bu kötü fotoğraflar bazzen üst bantta çıkyor,belkide neden sizce.sakın yanlış anlaşılmasın benim fotoğraflarımdan üst bandı şu ana kadar hakeden olmadı bence fakat bazı çok iyi fotoğrflar değilde netlikte veya başka şekilde yanlışlıkla üst banda çıkanda oluyor.

Tarih: 13 Kasım 2009, 23:07 - İp: 88.***.**4.194
coldmountain
coldmountain (üye)
İzmir / Amatör

Sadece yorum yapmaktansa, paperman'in yaptığı yorum ve önerdiği çözüme katılmak, bu sorunun kökten halledilmesini sağlar. Daha önce çeşitli şekillerde dillendirilmiş bir konuya ve önerilmiş çözümlere yöneticiler lakayt kalıyorsa, "objektifleri kırılsın" derim.

Tarih: 14 Kasım 2009, 12:37 - İp: 88.***.**3.74
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Sansabosa sitede bu konuyla ilgili geçmişte yaşananları özetlemiş , Fotosafaripro'da başlı başına yeni bir topik olabilecek güzel bir konuyu dile getirmiş ....

Ben yine de yorum yapılmamasındaki ASIL sebebin " gelecek tepkiden korkmak " olduğunu kabul etmiyorum .

Asıl sebep istememek ve aldırmamak ...Bu düşüncede olan grubu bir kenara bırakalım - insanlara zorla yorum yazdıramazsınız .

Eş-dost-tebrik yorumları konusuna da takılmayalım . Buna girersek işin içinden çıkamayız , çözümü de yok zaten .

Fotoğrafçılığı yeni öğrenmekte olup , yüklediği fotoğraflardaki hataların gösterilmesini , eleştirilmesini isteyenlere nasıl yardımcı olabiliriz , ona çözüm arayalım .

Bu konuda da önerimi 1. sayfada yaptım . Dikkate alınırsa , genelde sitede bir kenara çekilmiş yeni başlayanlara katkısı olacağı görüşündeyim .

Tarih: 14 Kasım 2009, 22:30 - İp: 96.***.**9.175
the_wall
the_wall (üye)
Ankara / Firma

Merhabalar...
Amacın elbet üzüm yemek olduğu bir siteyiz ancak bağcıda işini bilecek diye bir cümle ile başlamam ne kadar sağlıklı olur bilemiyorum...
Özetle serzenişinizin akabinde bir iki konuya değinmek istiyorum...
evet elbet eş-dost hatta el ense v.s muhabbetler söz konusu. ancak bunun sitenin kalitesi ile değil direkt bireylerin kalitesi ile alakalı olduğunu bilmekte yarar var. ben bu sitede kargaya konuşma baloncuğu koyup geyik çeviren üyeler de gördüm ki fotograf hatta sanat bunun neresinde dediğim de ... her neyse...

okumayan
araştırmayan
merak etmeyen
sormayan
denemeyen ...herhangi bir üye emin olunki fotograflarının kalitesini aldığı eleştiriler doğrsultusunda değerlendirecktir. ve en şöhretli fotografındaki komposizyonun dan haftada bir iki defa çekecektir. Bu sitede örnekleri onlarca.... söyleyin ve alın ağzınızın payını

ben arkadaşlarımın daha çok merak etmelerini tavsiye ediyorum ki site içerisinde onlarca bu hususta msjlaştığım,sorular sorduğum arkadaşlarım var... sorun ve direkt açıklama bölümünde denediğiniz yöntemi,f değerini, odak uzaklığını v.s v.s neyi merak ediyorsanız sorun... ben burda bunu denedim ve şu sonucu almak istedim v.s gibilerinden...

ve fark sanatın her dalı için değerlidir... adam ne güzel çekmiş ve yorum manyağı olmuş dur bende çekeyim dediğinizde emin olunki tıkanıp kalacaksınız... exif bilgilerini her fotograf için incelemeye çalışın. artistik yapıp bana ne kardeşim exifinden felan diyen üyelere adabı ile uçun derim.

fikrine önem vereceğiniz değerli üyelere direkt özel msj atarak sorun...
abi-abla-arkadaşım-sn-bay-bey .. şu fotografımda şu nasıl, şu nu denedim v.s v.s... olaki hiç kaa_le alınmadığınızdan emin iseniz o vakit hesabını sorun.. burası üyelerin sergi açacağı bir platform değil...

Bir de sitemizde şöyle bir uygulama hayalim hala var...
en azından günde 1 yada 2 fotografın profösyonel üyelerimiz tarafından inciğine boncuğuna eleştirildiği bir köşe... emin olun ki çokkk değerli bilgilere ulaşacağız... her hangi bir fotograf olabilir...

sanatı halk için yapanların sanatına laf ederken sanatı sanat için yapanların içinde olmak çokk daha değerli...

saygılarımı sunarım...
ve forum için ayrıca teşekkürler...

Ahmet YILMAZ....

Tarih: 16 Kasım 2009, 07:11 - İp: 212.***.**9.16
ozge71
ozge71 (üye)
Ankara / Amatör

Tam da söyleyeceğim konuya değinmişsin sevgili Ahmet. Adı lazım değil başka bir sitede detaylı yorum isteyenler için bu yazdığının bir örneği var ancak onun da çok işlediği söylenemez. Girdim, işaretledim ve bekledim ki biri detaylı yorum yazsın, ama sıra gelmedi. Daha kötüsü ilk detaylı yorum işaretli fotoğrafım detaylı yorumlanmadığından sıradaki fotoğraflarıma da bu talepte bulunamadım ve ilk fotoğraftan da bu isteği kaldıramadım. Gördüğün gibi bir tıkanma var. Bunu kötülemek için de yazmadım, ne o sitede ne burda ne de bir üçüncüsünde farklı olmayacaktır. Talebe karşılık o yorumu yazacak insan sayısı çok az çünkü. Haklı olarak her açıdan yorumlayacakları fotoğrafa vakit ayıracaklar, o fotoğraf yeterli süre ana sayfada kalacak ki faydalanmak isteyenlere ulaşsın. Çok zor. Bu konudaki diğer yorumların tamamını ayrıntılı okumadım henüz, geri dönüp okumaya bir fırsat yaratınca benzeri bir öneri görür müyüm bilmem ama benim de bir önerim var. Üst bant ile ilgili. Belki eleştiri alamayanın sorununa derman değil ama birşeyler öğrenmek isteyene bir çeşit ilaç. Ben diyorum ki üst banda seçilen fotoğraf -her kim tarafından seçildi ise- o kişi veya kişiler bir 15-20 dakika ayırıp o fotoğrafın teknik olarak yorumunu yazsın, kompozisyon nasıl, ışık nasıl kullaılmış, verilmek istenen konu ya da anafikir için uygun ışık, uygun ekipman kullanılmış ve doğru bakış açısı seçilmiş mi yoksa bunlar olmasa bile onu etkileyen farklılık nedir o fotoğrafta, vb açıklamalar? Çok değil, bir paragraf bile yeterli olur. Bu yorumu özel bir nick adı altında girdikten hemen sonra da üstbanda eklese fotoğrafı.. Üst bant çok izleniyor, izleyiciler o yorumu okurlar ve bilgilenirler. Belki sitede daha az tıkanma ile fotoğraf yorumlarında kalite artar, üstbanda habire getirdiğiniz çözümsüz eleştiriler de seçim kriterleri somut olarak ortaya döküleceğinden azalır, hatta belki bir tartışma platformu haline gelebilir üstbant.

Tarih: 16 Kasım 2009, 11:14 - İp: 80.***.**3.187
kumköy34
kumköy34 (Objektif)
İstanbul / Meraklı

Acemilere Neden Yorum Yok

İlgilenilip,İzlenince yorum yazılınca olur pektabii..

Tarih: 16 Kasım 2009, 18:58 - İp: 78.***.**9.111