Fotoğrafçılık Forumları
5 Milyar Kare Fotoğraf Çekiyoruz
5 milyar kare fotoğraf çekiyoruz 120 milyon dolarlık bastırıyoruz
DİJİTAL makinelerin yaygınlaşmasıyla 120 milyon dolara ulaşan fotoğraf baskı pazarı, Kodak, Fuji, Yalçınlar arasında paylaşılıyor. Yılda 500 milyon adet baskının gerçekleştirildiği pazarda, fotoğraf stüdyolarının yanı sıra internet üzerinden faaliyet gösteren sanal stüdyoların sayısı da artıyor.
DİJİTAL makinelerin yaygınlaşmasıyla birlikte hızla büyüyen fotoğraf baskı pazarı, 120 milyon dolarlık hacme ulaştı. 2006’da 150 milyon dolara ulaşması beklenen pazarda yılda 500 milyon adet fotoğraf baskısı gerçekleşiyor. Bu da, fotoğraf stüdyolarının yanı sıra internet üzerinden faaliyet gösteren sanal stüdyoların her geçen gün yaygınlaşmasına neden oluyor. Buna da sanal stüdyo için profesyonel bir baskı makinesi ile internet üzerinde oluşturulan bir sitenin yeterli olması yol açıyor.
5 MİLYAR FOTOĞRAF: Arkadaşımız Ayşegül Akyarlı Güven’in yaptığı araştırmaya göre, Türkiye’de yılda 5 milyar fotoğraf çekiliyor. Bunun sadece 500 milyonu karta basılıyor. Bu da, dijital fotoğraf makinelerinin yaygınlaşmasından sonra çekilen fotoğrafların albüm yerine bilgisayar ya da Foto CD’lerde saklanmasından kaynaklanıyor.
3 BİN LABORATUVAR: Türkiye’de sayıları 3 bini bulan fotoğraf stüdyosunun yanı sıra, internet üzerinden hizmet veren fotoport.com, fotograf.com, fotobas.com, hipfoto.com, fotosende.com gibi sanal stüdyolar da bulunuyor. İnternet üzerinden gerçekleştirilen baskı sayısının daha şimdiden yılda 5 milyon adede ulaşması, Fuji’nin ardından Hewlett Packard’ın da sanal fotoğraf sütüdyosu pazarına girmesini sağlıyor.
HER OBJEYE FOTOĞRAF: Çekilen fotoğrafların rozetten postere, Amerikan servisten bardağa, magnetten yastık kılıfına, mousepad’den yapboza kadar birçok objeye basılmasına da imkan tanıyan sanal stüdyoların elde ettiği ciroların yüzde 40’ını bu objelere basılan fotoğraflar oluşturuyor. Müşterilerine evlerinden çıkmadan fotoğraf basma imkanı sağlayan internet siteleri, siparişten sonra 2 günde istenilen baskıları adrese ulaştırıyor. Sanal fotoğraf laboratuvarları, 30 milyon ile 35 milyon lira arasında değişen siparişlere kargo ücreti de yansıtmıyor.
İKİ FOTODAN BİRİ DİJİTAL: Basılan her 2 fotoğraftan birinin dijital olduğu Türkiye’de, yapılan baskıların, yüzde 99’u da sütüdyolarda gerçekleştiriliyor. Toplam 3 bin fotoğraf stüdyosundan 2 bin 600’ü analog baskı gerçekleştiriyor. 800’ünde ise dijital makine ve cep telefonlarından baskı yapabilen minilab yer alıyor.
5 MAKİNEDEN 4’Ü DİJİTAL: Türkiye’de bu yıl satılan her 5 fotoğraf makinesinden 4’ünü dijitaller oluşturuyor. Araştırmalar dijital ve analog fotoğraf makinelerinin kullanım oranının ise eşit olduğunu gösteriyor. Türkiye’de yapılan baskılar için yılda ortalama 7 milyon metrekare fotoğraf kağıdı kullanılıyor. Türklerin fotoğraflarını albüm yerine kutu ya da sandıkta saklama alışkanlığı, baskı talebinin mat ve yarı mat kağıtlarda yoğunlaşmasını sağlıyor. Bunun da nedenini, parlak fotoğraf kağıtlarının üzerindeki parmak izini belli etmesinden kaynaklanıyor. Mat ve yarı mat fotoğraf kağıtlarının toplam pazardan aldığı pay yüzde 70’i aşıyor.
7 MİLYON RULOYA İNDİ: Dijital makinelerle birlikte rulo film satışları da hızla düşüyor. 2004 yılında 14 milyon rulo filmin satıldığı Türkiye’de bu yıl 10 milyon rulo film satılabildi. 2006 yılında ise 7 milyon adet rulo film satılması bekleniyor.
3 milyon fotoğraf evde basılıyor
CEP telefonuyla ısınma döneminin ardından şimdi fotoğrafı paylaşma ve kağıda dökme döneminin başladığını söyleyen HP Türkiye Görüntüleme ve Baskı Grubu Ülke Müdürü Fikret Ergüder, "Bugün Türkiye’de evlerde her saat 1000 adet resim basılıyor. Geçtiğimiz yıla kadar fotoğraflarını bilgisayarda saklayanlar bu yıl kağıda dökmeye başlayınca, pazar 1 yılda yüzde 500 büyüdü" dedi.
Fotoğraf baskıda boyut büyüyor
FOTOĞRAF baskılarında en fazla 10x15 san
evet studyocu kardeşlerim abilerim ustalarım işte kiosklar 2 sene önceden nufus müdürlüklerine kodak tarafından vs basmak için konuldu neylemi çekildi vesikalıklar cep telefonu dijital makina.
ben size şunu sorayım 1999 daki vesikalık çekimleri şimdi varmı.
mümkün değil olsun.
işte adamlar aslında fotoğrafçığılın artık fotomarket olacağının sinyalini göndermeye başladılar bile.
acil önlem fotoğrafçılığın yanında yapılacak ve geçimimizi devam ettirecek en azından 5 sene sonunda da bizi yok etmeyecek bir fikir.
bunlar ne olmalıdır ne olabilir mesela son zamanlarda foto marketler çok açılıyor diye duydum.
şuda var fotokopi ile fotoğraf büyütenler arabasının arkasına yazıcı alıp köy köy dandik çerçeve ile kalitesiz fotoğraları 5 ytl ye satanlar bizi yavaş yavaş kemiriyor.bence fiyatları düşürüp fotokopicilere fırsat vermemeliyiz.
siyah beyaz studyo kurma zamanımız geldi tamam fortepan kağıdı belki bulunmaz ama sarı ışıklarla nostaji studyoları kuralım büyükse fotoğraf stüstomuz.belki dijitalde veriyosun siyah beyazı ama bunun çekim ücredini farklı yaparsın nostajiyi yaşatmak için.
ve son zamanlarda 3 boutlu fotoğraflar çıktı bunların fiyatlarınıda düşürüp milleti alıştırma lazım.
ve reklam çekimlerine acilen geçilmesi lazım promosyon olarak ben porselen kupaya baskı yapıyorum.
ve kendi reklemımı da böyle yapıyorum.
valla aklıma geldi yazdım ister kızın ister kızmayın alternetif lazım.
bende bunu diyorum kurtarıyosa sende 1 ytl den bas copyacı kazanacağına sen kazan.
ya ben demiyorumki studyo fotoğraflarını studyoda çekilenleri tabiki 1ytl ye basamassın
ama adam san getirmiş cd de onu bas gitsin minlabtada değil sende fotokopi makinasında bas doldur kartuşu bas adama söyle 100 sene mi dayansın istersin fotoğrafın yoksa 2 senemi ona göre baskı yap para fotokopiciye değil sana gelsin.
Merhabalar,
Fotoğrafçılar dertli, işler kötüye gidiyor diye, demek ki yeni açılımlara ihtiyaç var. Ben kendi adıma bazı açılımlar yapmak üzere harekete geçmiş bulunuyorum. Bu forumda da tecrübelerimi paylaşmak ve fikirlerinizi almak isterim.
Henüz girişimlerimi daha yeni harekete geçirmekteyim o nedenle sonuçlar almış değilim, ama hazırım. Benim hedef aldığım kitle hali hazırda profesyonel fotoğrafçılık hizmetlerinin verilemediği alanlar. Yani fiziki veya ekonomik nedenlerle hazlihazırda fotoğrafçılık hizmeti verilemeyen alanlar. Bunların başında da etkinlik fotoğrafçılığı geliyor.
Merak ettiğim bir konu acaba internet üzerinde fotoğraf satışı yapmış olan arkadaş var mı burada, ben böyle bir işe girişiyorum.
fotohizmetleri.com adresinden bu amaçla hazırladığım siteye bir göz atarak yorumlarınızı yaparsanız sevinirim.
Bu Konuya Mantıksız Cevap YazanLara qüfür Etmezsem İyidir.!
A3'e 1.00 YTL'ye Fotoğraf Bastırın Kartonda FotoğrafLarınız Daha İyi Durur.. İLerde RenkLer SoLar Üzerinden PasteLLe Geçer Resim çizersiniz Çok MantıkLI.
Şimdi FiyatLar 30-40 YTL'Ye Çıkıyor Niye Çıkmasın !
Bir Fotoğrafçının ALdığı MaLzeme KuLLandığı Makina Para FLash'Lar Ne Kadar BiLiyormusunuz ? Sizin YTL İLe Ödediğiniz Fotoğraf kağıdı DoLar Euro Üzerinden Alınıyor ! 50 YTL'Lik MakinaLarLa Stüdyo'da Fotoğraf Çekmiyoruz Dikkatinizi Çekerim..
Daha Yazacağım Çok Şeyvar Yazmak İstemiyorum KaLp Kırmaya Gerek Yok..
ELinizi Vicdanınıza Koyun AkLınızLa MantığınızLa Cevap Veririn..
50 KuruşLa 1.00 YTL'yi KıyasLamayın !
şip-şak kardeşim sana tamamne katılıyorum.mantıksızlık yapmaya lüzum.yok.aklın var.yeni fikirler üretrebilirsin.kalite yapabilirsin....
- 1
İlgili olabilecek konular
-
-
-
Ekrem Çelebi Benide Düşün Benide Canlı Düğün Kaydı 2005
05 Şub. 2025, 14:25 prodersler
07805 Şub. 2025, 14:25
prodersler -
-
Yeni Bölüm: Mirat'ın Puslu Fotoğraf Atlası, S. 04-b. 05
30 Oca. 2025, 14:37 miratcenk
057930 Oca. 2025, 14:37
miratcenk -
Ekrem Çelebi Duydun Mu Anam Düğün Canlı Kayıt 2005
28 Oca. 2025, 13:52 prodersler
08828 Oca. 2025, 13:53
prodersler -
Hiti 525l Termal Baskı Hakkında Yardım
04 Oca. 2025, 13:30 megavision
034004 Oca. 2025, 13:30
megavision -
-
4x6 Vesikalığı 10x15 Kağıda Action
25 Eyl. 2007, 23:47 adzs
171774231 Eki. 2024, 14:09
mucahit2331 -