Fotoğrafçılık Forumları
35x50 Resimden Fotoğraf Çekmek
35x50 Resimden Fotoğraf Çekmek üzerine önerilerinizi almak istiyorum.
Tripoda L şeklinde küçük bir ek yaparak sorunu halletmeye çalıştım ama tam istediğim sonucu alamadım. Sonucun olumsuz olmasının nedeni perspektif. Ayar bozulduğunda ayarlamak çin işkencesine dönüşüyor. Bu perspektif sorunu için makine ekran çizgileri ile kağıdın üzerine çizdiğim çizgiler yardımcı oluyor. Ama yine de sinirimi bozuyor.
İstiyorum ki, değişik ölçülerdeki kağıtları bir monopod ile zahmetsiz bir şekilde çekebilmek. Bunun için piyasada satılan bir makine ayağı var mı?
Kağıt ölçüleri:
En az: 10x10
En fazla: 100x100
Arkadaşım,
Bu işi devamlı yapacaksanız özel tilt-shift lensler mevcut, ayrıca normal lenslerle çektiğiniz fotografları düzeltebileceğiniz tilt-shift düzeltme programları var.
tek resmin fotografını çekecekseniz duvara asılı resmin merkezinin tam karşısına tripod veya monopod ile makinayı yerleştirin, orta af noktasının resmin orta merkezinin karşısında olduğuna emin olduktan sonra çekin.
Bir çok kağıdı ağrandizör sehpa ve ayağını kullanarak çekebilirsiniz, ağrandizör yerine makina bağlanır, aşağı yukarı hareket ettirerek kadraj ayarlanır hatta detay için (MAcro) körük bile bağlayabilirsiniz.
#evrendemir' tarafından 07.05.2013 12:53:17 tarihinde düzenlendi.
Manfrotto 055XPROB Tripod / 496RC2 Ball head ikilisi ile makineyi istediğiniz düzleme yönlendirebilirsiniz. Aşağıdaki linkte nasıl kullanılacağı ayrıntılı biçimde gösteriliyor.
http://www.youtube.com/watch?v=zmenklsAZX8
ne için gerekli bilmiyorum ama eğer düz, ... yerinden ayrılabilen bir fotoğrafsa tarayıcıda tarattır otomatik birleştiren taryıcı programları var daha sonra birleştiriyor fotoğraf makinesinden daha iyi sonuç veriyor.. ama tabi bir seferde değil ayrı ayrı ayrı bölümü 3-4 seferde taratman gerkiyor sığmadığı için... epson taryıcıların bazılarıyla verilen birleştirme progmaları otomatik birleştir,iyor...
#buzlucam' tarafından 06.05.2013 14:33:42 tarihinde düzenlendi.
Bu ayaklık ile amacım, Türkiye'deki tüm resim öğretmenlerine, öğrencilerinin yaptığı çalışmaları, toplu olarak, çok hızlı bir şekilde, zahmetsiz çektirmek.
Daha çok, gerekli olan düzenek, yerde büyük bir tabla, tablaya bağlı yükseltilebilir bir ayak ayaktan tablanın merkezine doğru uzanan L şeklinde bir metal ve bu metale tutturulmuş bir başlık.
Öyle ki, makineyi bu ayaklığa her bağladığında, perspektife uğramadan tam merkezi görecek şekilde, dakikalarca ayar yapmadan, yerleşebilmesi gerekli.
Öğretmen, tabladaki 25x35 veya 35x50 çizgilerine resmi yerleştirdiğinde hiç ayağa kalkmadan hızlı bir şekilde resmi çekebilmeli; örneğin, dakikada 20 tane resim. Bu resimler bu şekilde çekildiğinde yüzlerce resmin kenar boşlukları bir dakikada kırpılabilmektedir. Aynı ayarlarda çekildiğinden, fotoğrafları toplu olarak düzenleme işlemleri kolayca yapılabilmektedir.
buzlucam, tarayıcıda taratma işi zahmetli...
aea, söylediğin üç ayağı daha önce görmedim ama benim düzenlediğim 25 tllik üç ayakta bu şekilde bir şey. Tek yaptığım, üç ayağın başlığını çıkartıp, bir metali 90 derece ortadan eğerek başlıkla üç ayak arasına yerleştirmek oldu. Makinenin ağırlığını dengelemesi için, arkadaki ayağı kısa tutup öndeki ayakları uzun tutarak dengeleme işini yapıyorum. Ayrıca, gösterdiğiniz videodaki ayaklık öğretmen maaşına da uygun olmalı! Öyle değil mi?
evrendemir, "orta af noktasının resmin orta merkezinin karşısında olduğuna emin olduktan sonra çekin" demişsin. Yaptığım üç ayakta, fotoğraf makinesinin düğmesine basarken bile hafif kaymalar mevcut üstelik üç ayak yere sabit olmadığı için sürekli yer değiştirebilmekte ve sorun yaratabilmekte..
Bana daha pratik ve çoook uzuz bir çözüm gerekli. Meeb öğretmenlere üç ayak vermeyeceğine göre!
Hazır olarak alabileceğim böyle bir fotoğraf makinesi ayağı var mıdır, acaba?
#alpayurl' tarafından 07.05.2013 16:25:58 tarihinde düzenlendi.
#alpayurl' tarafından 08.05.2013 00:03:41 tarihinde düzenlendi.
Tekrar merhaba,
Sayın meslektaşım, sorunuzu "bunun için satılan bir ayak var mı?" şeklinde sorduğunuz için linkini verdiğim üçayağı tavsiye etmiştim. Maliyet konusunda kesinlikle haklısınız. Bunun için satılan bir ayak yok bildiğim kadarıyla.
Dia'ları fotoğraflamak için kullanılan aşağıda linkini verdiğim bir körük sistemi var. Fakat bunu resimlerde kullanmak mümkün değil. Bu sistem üzerinde modifikasyon yapılabilir.
#aea' tarafından 08.05.2013 00:21:42 tarihinde düzenlendi.
TIKLAYIN
Sanırım kurmak istediğiniz düzeneği tam olarak anladım. Sizin istediğiniz sabit bir düzenek ile sadece resimleri değiştirerek fotoğraf çekmek. Bunun için üçayak kullanmak sıkıntılı olabilir. Çünkü düzenek kurulduğunda illa ki metreyi ve kadrajı her seferinde ayarlamak gerekir.
Fakat, iyi bir işçilikle makinenin yere dik olarak (objektif yere 90 derecelik açı ile duracak) konumlandırılabileceği bir ayak yapılıp bunun altına resimler için sabit bir tabla yerleştirilebilir. Makineyi tutacak kafa ve resimlerin konulacağı tabla birbirine entegre olursa ve objektifin göreceği kısım bir lazer yardımı ile tablanın merkezine yerleştirilirse tek yapılması gereken makineyi düzeneğe oturtup deklanşöre basmak olur. Objektifin göreceği tabla sabit uzaklıkta olacağından tekrar kadraj ayarlama, netleme gibi sorunlar ortadan kalkar. Kadraj değişikliği ve titreme sorunu da çözülmüş olur.
Bir masanın ortasına objektifin girebileceği bir delik, masanın ayaklarının arasına da resimlerin konulacağı bir tabla yapılabilir.
Amacım akıl vermek değil, sadece yardımcı olmak. Umarım işe yarar.
Saygılarımla.
#aea' tarafından 08.05.2013 00:23:46 tarihinde düzenlendi.
aea, problemi kendim için çözmeye kalkmak çok bencillik olur. Kendim için çözmeye kalksam bile semeri ile seksene gelir; bu da, yine işime yaramaz. Kaldı ki, bir demirciye bu tür bir düzenek için gitsem bile konuyu anlayıp yeterince ilgileneceğini sanmam.
Türkiye'de 20-25 bin kadar resim öğretmeni ve on binlerce sınıf öğretmeninin bu tür çekimlerle daha çok karşılaşmakta olduğunu ve olacağını düşünüyorum; böylesine bir düzeneği okuluna meeb vermeyeceğine göre, kendisi yaptırmaya kalksa pahalıya mal edeceğini düşünerek, basit çözümlerin çekim sorunları yaratarak, çok zaman alması ve yorucu olması bağlamında bir çok öğretmenin bu tür işlere girmeyeceğini düşünerek, onlara, başta da kendime, bu işin kolay olduğunu, olabileceğini kanıtlamak istiyorum. Ucuz olsun, iş görsün, hazır olsun bu yeterli. Bir de bu düzeneği yapmak için başımız ağrımasın ve zamanımızı almasın. Bu iş için çok basit çözümler de olmalı...
#alpayurl' tarafından 08.05.2013 00:40:02 tarihinde düzenlendi.
Aklıma yeni bir düzenek geldi. Bu konuda düşüncelerinizi belirtirseniz sevinirim. Maliyeti de ucuz olacak sanırım.
Bir masanın köşesine takılabilecek şekilde L şeklinde bir metali alttan ve üstten kavrayacak şekilde sıkıştırma yolu ile tutturmak istiyorum; içi boş bir metalin de bu metale 45 derece açı ile kaynak yapılması gerekiyor. Satın alacağım monopod ayağı bu metalin içine yerleştireceğim. Ayağın borunun içinde oynamaması için bir sıkıştırma vidası yeterli olacaktır.
Masanın üzerine, çekimini yapacağım farklı ölçülerdeki resimlerin dış kenar çizgilerini iç içe geçecek şekilde çizeceğim.
Monopod ayağın oynar başlığını bir kere konum ayarını yaptıktan sonra işaretleyeceğim. Bundan sonraki işlemde, çekeceğim resimlerin fotoğraflarında oluşan resmin dışındaki boşlukları Microsoft Office 2010 programı ile, çektiğim aynı ölçülerdeki resimleri birlikte seçip kırpma ölçülerini girerek tam doğru yerlerden kırpma işlemini gerçekleştireceğim.
Maliyeti: 15 TL monopod ayak.
: 10 TL metal düzenek
+---------------------
25 TL
Alacağım bu monopod ayağın esnememesi ve sağlam olması gerekli.
Bu konuda önerileriniz varsa sevinirim.
Daha öncede belirttiğim gibi bozuk bir agrandizörün sehpası, direği, marjörü ile bu işi ve merkeze odaklanmayı rahatlıkla ve çok ucuza halledersiniz,
aşağıdaki örnek verilen açılı agrandizör direği oldukça işinize yarar,
1. İki küçük üçgen parçayı bir masa kalınlığı aralıklı olarak yerleştirip araya, L şeklinde demir yerleştirip kaynak yapılacak.
Masanın bir köşesine sokmak için...
2. Üçgen parçalardan alta kalana bir delik açtırıp deliğin olduğu yere somun koyup kaynattırıyorsunuz. Vidayı bu delikten geçirip masa ile sıkıştırmak için.
3. Üçgen parçalardan üste kalanın köşesine dik yerleştirip, masanın orta noktasını görecek şekilde, yaklaşık 20-25 derece açı vererek 7-8 cm uzunluğunda bir demir çubuk kaynattırıyorsunuz bu demir çubuğun yanlarından iki adet delik açtırıyorsunuz.
4. Monopod'un alt kısmını açıp demir çubuğa yerleştiriyorsunuz. Demir çubuklara karşılık gelecek şekilde iki delik açıp vida ile sıkıştırıyorsunuz. Dikkat edilmesi gereken nokta ise monopodun alt kısmınındaki borunun genişliği. Demir çubuğun bu boruya tam olarak uyması makinenin sallanmasını azaltacaktır.
Yazmışken, bir de başka bir konuda yaptığım şeyi anlatayım.
Dikkate aldığım araç: Link
1. 20x22 ölçülerinde üç parça kontrplak biçiminde ince sert malzeme.
alta kalacak olanda, 0.7 x 10 cm kadar uzunlukta ve genişlikte iki adet boşluk oluşturulacak.
2. diğer iki parça, yukarıda belirttiğim altlığın üzerine karşılıklı olarak yerleştirilecek, ancak 45 derece açı ile alt kısımları kesilecek.
3. 1. maddede hazırlanan parçanın altından dört vida ile altlığın üzerine yerleştirilecek parçalar vidalanacak.
4. Vidalar tam sıkıştırılmayacak, üst parçalar kitabın kalınlığına uygun olarak daraltılıp açılabilecek.
5. Cam ve ışıklandırma yukarıdaki linkte yer aldığı şekilde kullanılacak.
6. Üst parçalar fazla ince ise, altlıkla birleştiği alt kısmına, uzunluğunca, sert bir ağaç malzeme yapıştırılabilir ve vidalar buraya tutturulabilir.
SONUÇ: Ucuz ama süper....
FİYATI: 10 tl
SÜRE: Marangozun iş yapma ve anlama süresi. Yaklaşık 10-15 dakika...
#alpayurl' tarafından 08.11.2013 01:11:44 tarihinde düzenlendi.
- 1
İlgili olabilecek konular
-
Arayanın Fotoğrafını Gösterme Tam Ekran Yapma İphone
08 Eki. 2024, 22:19 prodersler
016908 Eki. 2024, 22:20
prodersler -
Arayanın Fotoğrafını Gösterme Tam Ekran Yapma İphone
02 Eki. 2024, 18:47 prodersler
018702 Eki. 2024, 18:47
prodersler -
Podcast - Mirat'ın Puslu Fotoğraf Atlası
04 Eyl. 2024, 12:59 miratcenk
043804 Eyl. 2024, 12:59
miratcenk -
-
İzmirde Fotoğraf Makinası Tamiri
04 Ağu. 2008, 21:03 tanyeri
112766611 Ağu. 2024, 16:36
medicuscurat -
Sedat Pekcanattı Fotoğraf Hibesi 2024
03 Mar. 2024, 10:36 miratcenk
278515 Tem. 2024, 14:02
miratcenk -
Samsung Dijital Fotoğraf Makinesinde Yatay Çizgiler Problemi
28 Haz. 2024, 12:45 alisamilx
2101028 Haz. 2024, 16:26
alisamilx -
Hangi Fotoğraf Makinesini Almalıyım?
06 Mar. 2023, 00:49 alperencnky
1164831 May. 2024, 19:07
compozer -
Listede Olmayan Fotoğraf Makine Modeli.
12 May. 2024, 23:54 mr.mehmet
054612 May. 2024, 23:55
mr.mehmet -