Fotoğrafçılık Forumları
Paraflaşlı Çekimle İlgili Bir Soru?
Öncelikle herkese merhaba.
8 sene yashica fx3'le negatif çalıştıktan sonra bende dijitalin cazibesine kapıldım (belki biraz geciktim de) ve d300s ile dijitale adım attım. Çok da iyi yapmışım çünkü bir çok yeni şey öğrendim ve öğrenmeye de devam ediyorum. Ayrıca d300s'in yanında 110'luk paraflaş seti de edindim. Stüdyo ortamında çalışmak bir hayalimdi ve yavaş yavaş giriyorum içine. Tabi ki bununla birlikte bir çok sorun da beraber geliyor. Bu da bilmediğimden oluyor elbette. Şimdiki ilk sorunumu sizlerle paylaşıcam. Eğer bu konudaki bilgilerinizi benimle paylaşırsanız çok sevinirim.
SORUN: (plexiglass malzemenin üzerinde) Manuel modda perde hızı ve açıklık 250/f.9 iken flaş patladığında görüntü net oluyor. Fakat açıklığı 250'nin üstüne (320,400...) çıkarıp flaşı patlattığımda kadrajın üst kısmı siyahlaşıyor ve bu koyuluk değerin büyümesiyle kadrajın ortasına kadar geliyor. Acaba sorun ayarlarımda mı yoksa ekipmanımda mı? Eğer sorun ayarlarda ise ne gibi değişiklik yapmam gerekir? Şimdiden teşekkür ederim..
normal bende de aynısı oluyor. zaten 250 enstantene genelde stüdyo ortamında yeter ama çok illa yüksek enstantene kullanmam gerekir diyosan ya diyafram açıcan yada yüksek watt lı flaş alman lazım
Merhaba,
Bu sorunun cevabını anlamamız için öncelikle perde hızı (enstantane) dediğimiz şeyi doğru olarak kavramamız gerekmekte. Perde, kullanıcı deklanşöre bastığında algılayıcının önünde kapalı konumda duran (bu film veya dijital algılayıcı olabilir) makinenizin görüntüyü kaydetmesi (pozlama yapması) için bir anlık açılıp kapanan düzeneğe denir. Perde hızı ise; bu açılıp kapanma olayının süresini belirleyen standarttır. Örneğin 1/250 değeri, saniyenin 250 de biri kadar bir sürede perde açılıp kapanır ve algılayıcınız bu kadar süre için içeriye ışık alır.
Şimdi sorunuza gelince; siz deklanşöre bastığınızda flaşa gönderdiğiniz patla komutunun ve flaşında bir patlama süresi vardır. Makinenizin perdesinin açılıp kapanma süresi içinde (ki verdiğiniz örnek 1/250) flaşın patlama süresi uyum sağladığından algılayıcı tam olarak aydınlanıyor. Fakat 1/250 nin üzerindeki hızlarda perdeniz flaştan daha hızlı açılıp kapandığı için makinenizin pozlama süresi olan 1/320 de bir miktar 1/500 de daha fazla bir miktar alan flaş ışığı henüz oluşmamışken pozlama yaptığından kadrajın bir kısmı karanlık çıkıyor.
Eğer 1/250 tam olarak aydınlık kadraj veriyorsa, fotoğraf makinenizin desteklediği maksimum flaşlı çekim perde hızı 1/250 dir. Bunun altında değerlerle flaş kullanmanız tek çözüm yoludur. Bu bilgiyi tam olarak kitapçığından da öğrenebilirsiniz.
Sevgilerimle;
slm size bu konuda arkadaşların söylediklerine katılıyorum neden yüksek estantene cekiyorsun önce onu sorayım eger gerekmiyorsa düşük cek cektigin ürünleri birde görmek isterim eger eklersen beni sana daha detaylı yardımcı olurum [email protected] www.canstudyomalzemeleri.com
Evet makinemin flaşlı çekimde max perde hızının 1/250 olduğunu öğrendim. Bu da sorumu yanıtlıyor.
Acaba bardağa boşalan suyun en küçük damlasını yakalamak için ekipmanda mı değişiklik yapmam gerekir?
Bilgiler için tekrar herkese teşekkür ederim..
bardağa boşalan suyun en küçük damlasını yakalaman için çözüm ya ters ışık kullanmalısın yada 4000 perde hızında çekime izin veren flaş almalısın
- 1
İlgili olabilecek konular
-
Low Key Potre Çekimleri İçin Paraflaş Tavsiyesi.
10 Tem. 2019, 14:09 alltug
0299510 Tem. 2019, 14:10
alltug -
-
360 Çekimler İçin Uygun Bütçeli Öneri Arıyorum.
12 Nis. 2019, 23:43 easutay
0189812 Nis. 2019, 23:43
easutay -
Kompakt Kamera Bilgili Kişilerin Bilgisi Lazım
17 Mar. 2019, 14:02 tahakiraz
0211017 Mar. 2019, 14:02
tahakiraz -
Hukuk Ve Avukatlar İle İlgili Görseller
13 Ara. 2017, 21:25 sahali
1246908 Oca. 2018, 17:54
fototekinbodrm -
Ayakkabı İmaj Çekimleri İçin Aynasız mı Yoksa Dslr
14 Ağu. 2017, 23:17 asmiral
1620420 Eyl. 2017, 15:03
the_photgrpher -