Fotoğrafçılık Forumları
Sony A100 E Tepki Neden
bugün sirkeciyi dolaştım hayyamın hepsini gezmedim fakat gördüğüm yerlerde a100 yoktu. Sorduğumda sony alma sıkıntı çekersin dediler çünkü piyasa nikon ve canon hakim lenleri pahalı servisi yok falan filan. Benim incelememe göre sony a100 ile piyasaya iyi bir şekilde girdiyse başarıya ulaştığına inanıyorum. sizler ne düşünüyorsunuz acaba..
Buralardayım aslında merhaz.. merak ettiğin ve sorduğun için çok teşekkür ederim. sadece günlük hayatın debdebesi yüzünden pek sık yazamıyorum.
objektif sıkıntısını bende yaşadım, hayyam ve diğer sirkeci esnafı ile konuştuğumda farklı şeyler duyuyorum, aralarında sonyciler olduğunu da unutmayın
kimi diyorki sony nikonuda bünyesine katacak
kimi geleceğin markası sony diyor
başka bir esnafta sony fotoğrafçının ihtiyaçlarını anlamıyor dedi (kısmen doğru)
objektifteki sıkıntılar ıvır zıvırında da var ve bunlar beni pes ettirdi, her türlü fotoğraf makinası için bulunan basit bir 15ytllik su terazisi sony'ye uymuyor
benim şu anki kararım nikon ama ilerde özellikle türkiye'deki bu sıkıntıları atlatırsa sony'ye yeniden dönebilirim
"Başka bir esnafta sony fotoğrafçının ihtiyaçlarını anlamıyor dedi"
Bu esnafın söylediklerine katılmam mümkün değil. aksesuarlar zaman içerisinde oturacaktır ama mesela Fotoğrafcının ihtiyaçları ile ilgili mesela R1 bazında düşünecek olsam Sony kadar fotoğrafcının ihtiyaçlarını anlayan bir makine yok derim. Ek$i de konuyla ilgili güzel bir yazı vardır
"bunca lafı makinenin tepesine yerleştirilen lcd için yaptım,açıkcası söyleyeyim. hani fotoğafçı diye geçinen o diğerlerinin düşünemediğini düşünmesi, beni kendilerine hayran bırakmıştır. bu ahım şahım bir yenilik gibi gelmiyor aslında, ama uzaktan.
mamiya gibi orta format bir fotoğraf makinesi kullanan birisi olarak benim için o profeyonel makinelere yakınlaşmak gibi gelsede; üsten bakışı, makineyi göbeğe dayayıp o deklanşöre basışı zaten tadan bir insan çekim tarzını tamamen değiştirir. hakikaten olması gerek çekim pozisyonu sanırım bu, vizörden bakmak tabi ki ayrı bir kolaylık ama özellikle özenle çektiğim konularda vizörü kapatıp sürekli tepeden tepeden baktığımı fark edince daha iyi anladım. lcdnin heryere nazlanmadan dönmsi ,ayağa kalkması, yanyatması zaten ayrı bir tatken, tamamen kendinizi vizörü unutmuş olarak buluyorsunuz.
çok zekice, bunu diğerlerinden bekliyorsunuz, bu tarz kullanım sağlayan özellikleri; bu ayrıntıları. ama nerde...
şimi gelelelim 24-120mm f2,8-4 carl zeiss lensimize. bakın burda da yine bir fotoğrafçı zekası görülmekte, niye diye homurdanmaları duyar gibi oluyorum. eski modeller yani f828 ve f707( biraz yenilenmiş f717 de unutmayalım) 'lerde daha bir tele ağırlıklı zoom lensleri vardı. f707 (f717) de 38-190mm gibi boktan sayılabilecek bir odak aralığı vardı ki 190mm ancak avantajdan sayabiliriz, yoksa ben ne yapayım 38mm yi, geniş açı bile sayılmaz. f828 de bu durum ise kafaya dank etmiş olacak ki değişim geldi ve otel fotoğrafçılarının favori zoom lensi olan 28-200mm seçildi (tabi hedef bunlar değildi, otelciler, turizmciler); ve evet 28mm yi içinde barındıran 200mm kadar çıkan 28-200mm bir zoom lens; insan "başka daha ne isterim allahtan sağlığımdan başka" der, yani o kadar süper. (bok! dicem, götümüze giricek, bu kadar odak uzaklığını bir arada barındıran bir lensin bizden alıp götürdüğü nelere var ah bir bilinse) neyse tam japon turist avlama taktiği. ama hakkınıda vermek gerekir, slr olmayan yani objektifi (zaman zaman lens olarakta tanımlıyorum, kastım benim lenslerim değil) değişmeyen bir makineye sanırım konulabilecek bir kaç zoom aralığından birisidir, belkide en iyisi. ama işte fotoğrafçıyı, fotoğraf çekeni tatmin ediceğine pek inanmıyorum. ki sony bunu hissetti eleştirlere rağmen bu değerli objektifi aramıza gönderdi, saygıyla anıyoruz. saygı duyuyoruz çünkü 24mm gerçekten önemli bir açı, odak uzaklığı; kullanım sıklığına bakın geniş açı herşeyi çeken bir fotoğrafçı için daha hayatidir. yani demek istediğim tek bir objektif seçeneğin var 200mm mi yoksa 24mm diye sorsalar çoğunluk geniş açıdan yana kullanır hakkını. insanın doğasında var zaten, daha geniş görebilmek için iki göz istemişiz allahtan; dar bir açı rahatsız eder insanı, daralırsın; evet insanın yine doğasında var röntgencilik uzaktan uzaktan seyretmecilik ama geniş açı kanımca daha önemli. bu yüzden 28mm den 24mm inebilmek için carl zeiss amca 80mm feragat ederek lensin maksimum odak noktasını 120mm de tutmuş, tabi bu odak noktasının 120mm kalmasının nedenlerinden biriside tabi ki geniş açıda f/2,8 maksimum diyafram açıklığını sağlamak.
ve işte bu tercihi yine sony yapıyor, işte ben buna deli oluyorum ya, aha işte kendini sony gibi olmaya adamış bir marka : samsung yani tek derdi bu, her halta her boka burnunu sokuyor; çıkardı bir taneslr-like makine : samsung digimax pro 815, rezalet! işte fotoğrafa girmemesi gereken bir marka.
pro815in özelliklerine bir bakın allah aşkına;
+28-420mm 15x zoom lens (yani komik =), bu sektörde artık kalite x'lerle ölçüldüğü için,yani kaç x'in varsa o kadar işe yaradğın için, 15x gibi tamamen göz boyamalık, tamamen katalogluk b
murat bir yaramazlık olmadığına sevindim..
ahmet(dire) sony a100ü çıkardığı dönemde lens ve malzeme sıkıntısını çekiyorduk.yalnız bu aralar bu konuda birazda olsa rahatız.artık hem sony nin hemde sigma gibi firmaların sony uyumlu lensleride piyasada rahatça temin edilebiliyor..
en önemlisi ise günlük kullanım için farklı fiyatlarda ve çok güzel aralıklara sahip lensler çıkardı..zeiss 16/80 aralık ve kalite olarak piyasada sınıfının en iyisi,diğer firmalarda bu kalite ve aralıklarda bir lensin olmadığını hepimiz biliyoruz..bunun yanında kalite olarak gene güzel aralığa sahip iki lens daha var:sony 16/105 ve 18/250 gibi lenslerde günlük kullanım için oldukça güzel lenslerdir..
yalnız zeiss 16/80 bizi bir sürü masraftan kurtaracak bir lens.tüm aralıklarda oldukça başarılı bir mtf ye sahip bir lensi alan bir insan 16mm deki başarısından dolayı en azından geniş açı bir lense vereceği para cebinde kalacak..portre içinde oldukça iyi sonuçlar alınacak bir lens..
şimdi sony nin 2008 yılında piyasaya süreceği ff sensörlü makina ile birkaç lensi daha piyasaya süreceği söyleniyor.daha doğrusu buna mecburlar.bunların yanında zeisslerde olacak..sony kullanıcısı ayrıca carl zeiss kullanma ayrıcalığna sahip olacak.buda oldukça güzel bir asyrıcalık olcak..
murat aynı anda yazmışız
Aksesuar konusunda ben de serzenişlerimi bir yerlerde yazmıştım. Sonuçta biraz haksılık ettim galiba diye düşünmüştüm, işte piyasaya giriyorsun ve ilk senende 25 objektif ki bunların 5 tanesi yeryüzündeki en iyilerden.
Nedir;
70-200 f2.8 (tüm markalar içerisinde en iyi 70-200 olarak bilinir, hayret uyandıran mtf si vardır)
135mm f1.8 ---samuray kııcı diye bilinir, bizim dadanagast ın ağzının suyunu akıtan bir lens
85mm zeiss ----muhteşem bir lens
300mm f2.8 G.---sony.jp de mtf eğrisine bakın, inanılmaz bir şey kesinlikle....f2.8 ya da f8 hiç farketmiyor lenste.
16-80, gövde kalitesi ile ilgili sıkıntılar olsa da mükemmel bir optik
sony 135mm ,bokeh manyağı bir lens.
tabi, bunlar sonuçta minolta döneminde de vardı denebilir(zeissler hariç) , ama 20 küsür lensi yeni baştan yaratmak da kolay değil.
2008 içerisinde 40 a yaklaşacak lens seçenekleri sunacaklar.
2009 da bu sayı artacak .
2008 de 3 yeni DSLR de bekleniyor ve yine 2008 de yeni bir flaş daha bekleniyor.
az önce 16-105 isimli yeni kitin incelemesine baktım , nikkor 18-135 i resmen ezip geçmiş. 18-135 piyasanın en iyi kit lensiydi bu tarihe kadar.
16-105 gibi amatör bir kullanıcı için nimet olan bir lensi düşünme nezaketi sony ye ait
titreşim önlemeyi gövdeye koyan buna rağmen ekstra bir fiyat talep etmeyen aksine makineleri daha ucuza satan da sony.
A100 le birlikte mükemmel bir raw editörü sunan da sony.
2008 Alpha yılı olacak diyordu alpha lupteki bir yazıda, site editörü. Sony yelken açtı ve şişiriyor yelkenlerini ...Zamanla daha da iyi olacaklar.
Kompakt makineleri ise tam tüketici dostudur, kredi kartı büyüklüğündeki cihaza neredeyse video kamera kalitesindeki video özelliğini monte edip satıyorlar.
Ve büyük kısmına SSS yi de bonus olarak koyuyorlar.
Murat R1 den bahsetmiş, f828, f707 gibi makineler harika makinelerdi, bir sürü insan bu makinelerle ileri amatörlüğe adım attılar. zeiss f2 ve 180mm de 2.8 yapan bir objektifi vardı bu f828 in
Ve H serisi, Phil Askey H1 incelemesinde ''video çekecekseniz gidin S2 alın, yok eğer fotoğraf çekecekseniz H1 alın'' demiş ve makineye övgüler yağdırmıştı. Canon makinelere olan kıyaklarıyla bildiğimiz dünyanın en ünlü foto makinesi test yapan adamı......
Öyle güzel, öyle kullanışlı ve öylesine rahat kullanılan bir makineydi ki, bana fotoğraf hakkındaki her şeyi o makine öğretti. A100 alana kadar bir DSLR hatta gelişmiş bir SLR kullanmamıştım, A100 ü ambalajından çıkardım ve çektiğim ikinci fotoğraf A modundaydı Öylesine de mükemmel menü sistemine sahiptir Sony makineler....
- 1
- 2
İlgili olabilecek konular
-
Ülkelere Göre Araba Markaları Ve Logoları
22 Kas. 2024, 15:47 prodersler
03722 Kas. 2024, 15:47
prodersler -
Caz'ın Kadrajı'nın Bu Haftaki Konuğu Cenk Mirat Pekcanattı
15 Kas. 2024, 13:35 miratcenk
024015 Kas. 2024, 13:35
miratcenk -