Fotoğrafçılık Forumları
Sony A-100 Full Review (ilk Defa)
SONY A-100 için ilk kapsamlı değerlendirme (Fullreview) Cameralabs'da yapılmış. (yakında Dpreview, Imaging resource ve Steve's Digicam da da testler yaınlanmaya başlar sanırım)
Piyasadaki en iyi Giriş seviyesindeki DSLR olduğu belirtilmiş. Şu ana kadar en iyi olan 350D'nin sadece yüksek ISO'da daha iyi olduğu, onun dışında her alanda A-100'ün daha iyi olduğu yazıyor.
Test sonuçlarında 85 almış,
350D...80,
D50 ...78,
D200...91 almış
daha fazlası için adres aşağıda...
http://www.cameralabs.com/reviews/SonyA100/index.shtml
Selamlar arkadaşlar.
Hay Allah o/o80 yazmışım Osmanlı arkadaşımızın dediği gb. o/o 95 olacak cok özür dilerim. mesajın saatine bakarsanız hak vereceksiniz
Ama Canon EOS 350D de SPOT METERİNG yok CENTER WEİGHTED(merkez agırlıklı) var. Ben makinayı kullanmadım. Ama burada http://www.usa.canon.com/consumer/controller?act=ModelTechSpecsAct&fcategoryid=139&modelid=9430 spot metering yazmıyor. Ayrıca kullanıcıların hepside bu konudan sikayetci...
Not diger mesajıda editledim yanlış anlasılmaya yol açtığım için herkesten özür dilerim
#mbsahan' tarafyndan 28.07.2006 15:53:05 tarihinde düzenlendi.
Evet Pervince, ne yazıkki 350D'de SpotMetre yok!!!!!
Sadece Genel Ölçüm ve Merkez Ağırlıklı ölçüm var.
Detaya dalmadan kabaca anlatırsak eğer,
Genel Ölçüm modunda görüntünün her bölgesinden gelen ışık bilgileri değerlendirilerek makina tarafından ortalamaları alınır ve ona göre diyafram genişliği ve hız belirlenir.
Merkez Ağırlıklı Modda ise yine görüntünün her bölgesinden gelen ışık ölçülür ama hesaplamada makina merkezdeki %10-12'lik bölgeden gelen ölçümlere %70, geri kalan bölgelere de %30 ağırlık vererek hesaplama yapar.
Spot Ölçüm Modunda ise diğer ikisinden farklıdır.
Her bölge dikkate alınmaz, sadece görüntüdeki ölçüm almak istediğimiz %1-2'lik bir noktanın ışık bilgileri ölçülür. diyafram ve hız ona göre ayarlanır.
Analoğ makinalar zamanında spot ölçüm sistemi önceleri sadece üst sınıf makinalarda vardı ama sonradan yayılıp her makinada bulunan bir standard oldu.
Ama garip bir şekilde 350D'de sadece ikisi var.
Ben 350Dyi alırken bu konuyu hiç aklıma getirmemiştim.
Bir DSLR'de spotmetre olmayacağı aklımın köşesinden geçmediği için özellikle varmı diye bakmayı düşünmedim bile. Açma-kapama düğmesinin varlığından nasıl eminsem spotmetrenin olacağından da o kadar emindim. Gerçekten büyük hayal kırıklığı oldu.
5-6 ay kadar kullanıp bu makinayı satmamdaki en büyük nedenlerden birisi spot metre eksikliği oldu (diğerleri ise plastik gövdesi, kaliteli ve ağır lenslerle kullanırkaen dengesiz olması ve ergonomisinin çok kötü olmasıdır
Selamlar Fotoman SpotMetre olmayışı çok eksikliğini hissettiriyor mu?
fotoman, 350D'de partial diye üçüncü bir mod daha var spot metering yerine.
Metering modes *
• Evaluative 35-zone
• Partial 9% at center
• Center-weighted average
"Koyunun olmadığı yerde, keçiye Abdurrahman Çelebi denirmiş"
İşte, Partial metering de böyle bir şey.
Bende 350d kullanıyorum.Nedense partial modu yeterince işimi görüyo.Bide bazı kişiler takılmışlar 350d nin ergonomisine,sırf bu yüzden makineyi satıyolar.Acaba makineyi hiç test etmeden internetten resimlerine bakarakmı alıyolar anlamadım.Ki spot mat.olmadığını bile görememişler.Bitanede battery grip aldım.Artık elimede çok iyi oturuyo makine.Hiç bir sıkıntımda yok,zaten bu fiyata bu kalite sensör hala yok.
,
Partial metering (Kısmi Ölçüm) Nokta ölçümün yerine geçecek bir şey değil. Bu daha çok merkez ağırlıklı ölçüme yakın sonuç veriyor.
Nokta ölçümün konulmasının sebebi yüksek kontrastlı ortamlarda, sürekli değişken ışık şartlarında, veya çok fazla objenin bir arada bulunduğu ortamlarda asıl çekmek istediğimiz cismin ışık koşullarına göre ölçüm yapılmasını, Yani konumuzu çevresinden ayırdedip olabilecek en mükemmel ölçümün yapılması için en etkili ölçüm sistem olmasından dolayıdır.
Spot ölçümle elbette faklı sonuçta birisi %1'lik bir alandan diğeri %9'luk alandan ölçüm yapıyor. Spot ölçümün yerini tutar veya tutmaz o ayrı olarak tartışılır. Benim dikkat çekmek istediğim 350D'de 2 değil 3 ölçüm modu var ve canon spot ölçüm yerine partial ölçüm metodunu koymuş.
Ama Canon EOS 350D nin çektiği fotograflara kimsenin sözü yok ve begenmedigini kimse söyleyemez. Esas 350D nin en büyük avantajı da bu bence...
#mbsahan' tarafyndan 28.07.2006 21:40:05 tarihinde düzenlendi.
Arkadaşlar, 350D'den memnun kalmamak bir suçmu? Allah yapısımı ki eleştiremiyeceğiz....Her makina gibi iyi ve eksik yanları var.
Ergonomisi gerçekten de kötü. orta boy bir bayan olarak benim elim bile cok rahat etmedi. Bu makinayı kullananların da pek çogu bundan şikayetçi.
Spot metering olmaması konusunda da Fotoman arkadaşımızın değil canonun ayıbı var, fotografla ciddi olarak ugraşan bir kimse deklanşör, spotmetere, vizör gibi temel unsurların olmayacağını beklemez asla. Bunlar standarttır ve her DSLR'de zaten olması beklenen şeylerdir. Diger makinalardan farklı yanları, üstünlükleri nedir diye standart olmayan özellikler araştırılır.
Araba alırken motor gücü, yakıt sarfiyatı, dizel veya benzinli olması, klima, otomatik yada düz vites olup olmadığı gibi, arabadan arabaya değişen özelliklere mi bakarsınız yoksa direksiyonu varmı, dikiz aynası varmı acaba diye zaten tüm arabalarda standart olarak bulunması gereken özellikleri mi sorgularsınız?
350D sayesinde artık ögrendik ki en temel unsurlar bile olmayabiliyormuş....
Partial metering konusunda da Ocaklılar arkadaşımız en uygun cevabı vermiş zaten.
#pervince' tarafyndan 29.07.2006 01:12:59 tarihinde düzenlendi.
#pervince' tarafyndan 29.07.2006 01:15:56 tarihinde düzenlendi.
İlgili olabilecek konular
-
Yeni Bölüm: Mirat'ın Puslu Fotoğraf Atlası, S. 04-b. 03
06 Oca. 2025, 11:41 miratcenk
03906 Oca. 2025, 11:42
miratcenk -
Hiti 525l Termal Baskı Hakkında Yardım
04 Oca. 2025, 13:30 megavision
09304 Oca. 2025, 13:30
megavision -
Beyanlı Trafik Para Cezası İndirimli Ödeme
03 Oca. 2025, 19:04 prodersler