Fotoğrafçılık Forumları
Olympus E-300 Nasıl Makina? ??
öncelikle herkeze merhaba ben daha önce analog makinalarla amatörce fotğrafla uğraştım..şimdi dijital almayı düşünüyom baktığım kadarıyla E-300ün fiyat özellik oranı iyi geldi sizce nasıl..diyafram aralığı oldukca az bu tür makinalarda alan derinliği yeterli olabiliyo.. bu makinada 2X fokal çarpan olması iyi değil mi... aklım cok karışık acıkcası bu fiyata daha güzel makina albilirmiyim.. yorumlarınız benim için önemli ,,, teşekkürler
bakınız sevgili dadanagast. anlaşamadık
canon aps-c boyutlu sensörler için, ef-s lensler üretiyor. hakeza, nikon da x1.5 luk lensler üretiyor. hakeza minolta da öyle. sigma dg ler, tokina dx ler vs.. bunlar hep küçük sensörlere göre üretiliyor. olympusun yaptığı çok unique bişi diil.
lakin anlatmak istediğim şu. ne olursa olsun, depth of field değişmiyor. zaten bu yüzden mesela kompakt makineler ile daha geniş bir net alan çekilebiliyor. bu yüzden makro için şahane oldukları düşünülüyor. ama benim portre çekimim için işe yaramadıkları, en azından benim işime yaramadıkları gerçeğini değiştirmiyor. anlatabiliyor muyum? elbette olypmus zuiko lensler çok yüksek çözünürlüklü güzel lensler. muhtemelen ileride çıkabilecek teknolojilerle, küçük alanda daha çok piksel oluşturucu kullanıldığında 16 mp 1600 isoya zorlanabilen sensörlerle kullanılması da mümkün olacak. kolayca atıl olacak bir teknoloji olmayacak. lakin zannetmiyorum ki, bir kuş fotoğrafçısı, vahşi doğa fotoğrafçısı gidip bunu alsın. açık diyafram konusunda daha başarılı olacakları bir gerçek. ama büyük sensörler çözünürlük ve hassasiyet açısından daima bir adım ileride olacak, ve daha önemlisi farklı bir şey yapıyor olacaklar.
selamlar omerbey..
evet anlasamadik bir turlu..
......
ben birseyler eklemek istiyorum..
bir crop faktoru mutlaka ki var.. olympus, crop faktoru olarak cagirmak istemese de.. cunku, 36x24mm'lik bir sensorle karsilastiriyoruz.. sanirim bu karsilastirmalar surup gidecek.. dogru olup olmadigi tartisilacak bir konu..
varmak istedigim nokta; gercek olan birsey var ki, o da, olympus'un bircok dijitale uyarli lensinin oldugudur.. (tam tamina 17 taneymis su anda..)
oysaki bir canon'a baktigimizda; 18-55, 60, 17-85 ve 10-22 var.. nikonda da benzeri bir rakamda..
minoltada bir benim bildigim 18-70 var.. km 5d ile beraber kit lensi olarak satilan..
tabii ki tamron ve sigma gibi ureticilerin de lensleri mevcut..
..bunlar olympus sisteme buyuk bir avantaj sagliyorlar..
............
bir baska konu ise, dof degerleri.. FF sensorler kullanildiginda, ayni field-of-view icin daha az alan derinligi saglanabilir.. (mesela bir aps-c buyuklugundeki sensorlerle karsilastirirsak..)
ama unutulmamasi gereken bir konu var ki, o da, depth-of-field'i etkileyen bir faktor de aperture'dir.. zuiko lenslerinin hepsi, cok yuksek aperture degerlerine sahipler..
mesela 70-200 f/2.8 lensini ele alalim.. aps-c size ile kullanildiginda 105-300mm oluyor aslinda, 135 mm'ye uyarlandiiginda.. ama olympus'un hali hazirda uyarlanmis modeli mevcut.. 35-100mm objektifi..
..fakat bir ayrinti daha var.. o da, f/2 degeri.. aslinda neredeyse, bir stop da fazlalik var..
dof hesap makinesi kullanacak olursak, aslinda o ekstra stop'un DOF'a nasil yansidigi acikca gorulebilir..
bu arada ben bir bilgiyi de eklemek istiyorum.. zuiko dijital lensleri, eski film lenslerine gore uc kat daha fazla gecirgenlermis..
............
beni olympus'da tek uzen nokta, ilerleyen teknolojiyle, artacak megapixel savasina giremeyecek olmalari.. cunku fiziksel kurallar var.. o yuzden zaten nikon da minolta da FF sensor kullanmaya baslayacak yakin bir gelecekte..
ama olympus ne yapacak bilemiyoruz..
canon ve benzeri firmalar, 40 megapixellik makineler yaparlarken, olympus 10 megapixellik mi makineler yapacak?
..tabii bu noktada baska bir soru gundeme geliyor.. kac megapixele ihtiyacimiz var..
dostum, ben zuiko lenslerin kalitesine bir şey söylemiyorum. aps-c için yapılmış lenslerin daha iyi olduğunu da düşünmüyorum ama. neticede kenarlardan fazlası atılıyor, ki en çok distortion ve aberrationlar kenardadır.
zuiko lenslerin çözünürlük ve geçirgenliği yüksek olsa da, bunu hakkıyla işlemciye yollayacak sensöre sahip değil. sonuçta zincir en zayıf halkası kadar güçlüdür. yoksa, panasoniclerde de leica lens var ama ne fayda..
focal length depth of field ve field of view konusunda biraz karmaşa yaşıyoruz. benim baştan beri söylediğim şey, olympusun daha fazla d-o-f sahibi olduğu zaten. tıpkı compact kameralar gibi. ve bazen bu gerçekten avantaj olabiliyor. dümdüz görmek istediğim fotoğrafları v-3 ile çekip çok beğeniyorum mesela.
şöyle ifade edeyim, 7-14 f:4 (keşke bir de 32ye kadar daralabilseydi) veya 11-22 2.8-3.5 lens ile donanmış bir e-500 ile 100 isoda doğa çekimi yapmak keyifli olurdu. kenarda öyle bir makinem dursun isterdim. bu durumda küçük focal length işe yarardı.
ama. ama 135mm veya en azından 85mm portre lensleri ile istediğim etkiyi yakalamam imkansız (ve benim için kötü) olacak. ya modelimi (35mm veya full frame e göre) iki kat uzağa koyup (bu sosyal açıdan da iyi değil ), yahut yarı değerinde fokal uzunluğa sahip bir lens kullanıp neticede depth of field ımı artırmam gerekirdi. iki türlü durumda da istediğim şeyi başaramıyorum.
kısacası geniş açıda ve biraz da makroda genel kullanıma göre avantaj sahibi iken, orta ve uzun telede değil. bilmem anlaşılır konuşuyor muyum.
netice itibariyle, sistem farklı, özel kullanımlara uygun olabilir. bana uygun değil. çoğu kişiye de uygun olmayacağını düşünüyorum.
yeri gelmişken benim favorim 1.3 croplu sensör.
biraz da kıskanalım:
mesela 1.3 croplu 1d ve 85mm 1.2L ile elde edilmiş bir fotoğraf
omerbey, seninle burada bu konu altinda konustugumuz icin cok mutluyum.. tabii keske diger arkadaslar da cikip fikirlerini soyleselerdi..
...
eger ki 85mm f/1.2 L'den konusuyorsak, sonuna kadar haklisin.. cunku zaten aperture cok yuksek..
fakat benim aciklamaya calistigim, mesela bir 35-100mm f/2 ile 70-200 f/2.8'i karsilastirmakti..
birini canon 5d ile digerini olympus e500 ile kullanacak olursan, benzer DOF elde edersin omerbey.. (en yuksek aperture'da..)
............
tabii ki FF sensorlu bir makine ve yuksek aperture'li bir lensle, modele cok uzaktan degilde, yakindan cekim yapmak daha az alan derinligi yaratmana yardimci olur.. tabii ki sensorun buyuklugu cok onemli..
ama benim gelmek istedigim nokta, olympus e-500 gibi bir kamerayi 1d serisiyle karsilastirma yapmamiza gerek olmayacagi..
e-500 gibi kameralari alan insanlar bellidir.. genelde ilk kez dslr kullanacak insanlar.. yoksa yaniliyor muyum?
.......................
bu arada benim de favorim 1D serisi.. insallah bir gun..
......................
son olarak, 7-14 f/4'u f/32'ye kadar kismak saglikli olmazdi.. diffraction yuzunden..
f/16 bile fazla gelecektir.. ayrica yeterli..
...neyse gorusmek uzere..
not: keske 85mm f/1.2 yerine su anda bir tane f/1.8 olanindan alabiliyor olsaydim.. almayi istedigim lenslerin arasinda geliyor..
- 1
- 2
İlgili olabilecek konular
-
Yeni Sezon: Mirat'ın Puslu Fotoğraf Atlası, S. 04-b. 01
26 Ara. 2024, 23:55 miratcenk
03426 Ara. 2024, 23:56
miratcenk -
Televizyonda Arka Plan Şömine Görüntüsü Verme
26 Ara. 2024, 00:54 prodersler
01026 Ara. 2024, 00:54
prodersler -
Canon 600d Görüntü Görüntülenemiyor, Bilgisayarda Yeşil
16 Ara. 2024, 08:32 alarissa
119625 Ara. 2024, 13:11
mete007 -
-
Yurt Dışı Çıkış Harcı (harç Pulu) Ödeme
21 Ara. 2024, 13:33 prodersler
04821 Ara. 2024, 13:34
prodersler -
Dünyanın En Büyük Kilise Binaları Google Earth 3d
19 Ara. 2024, 16:12 prodersler
07119 Ara. 2024, 16:13
prodersler -