Fotoğrafçılık Forumları
Nikon D80
http://www.dpreview.com/articles/nikond80/
http://www.ritzcamera.com/webapp/wcs/stores/servlet/SearchView?storeId=10001&catalogId=10001&langId=-1&keyword=Nikon+D80&x=19&y=6
#66gursel' tarafından 09.08.2006 13:52:22 tarihinde düzenlendi.
http://www.letsgodigital.org/html/review/nikond80/d80dslr_TR.html
#66gursel' tarafından 09.08.2006 18:10:20 tarihinde düzenlendi.
#66gursel' tarafından 09.08.2006 19:50:04 tarihinde düzenlendi.
evet huzun_seli haklisin,
simdiye kadar cektigimiz fotograflarin exiflerine bir baktigimizda ne yuksek perde hizi kullanmisiz, ne de elimizdeki objektifin son sinirlarini zorlamisiz. aslinda makine almadan once biz ne kadarini kullanacagiz ona bakmak gerek. cok yuksek bir fiyatla cok kallavi bir makine aliriz ama ne 1/8000 kullaniriz ne de bilmem ne kelvin isi olcum sistemini...
satin almadan once cok iyi belirlemek gerek ihtiyaclari, yoksa bu is (eger butce varsa) D2X'ye eos1dsm2'ye kadar gider, sonucta butun ozelliklerde zirve bu makineler, ama ben ne yapayim alip
tatminsizlikten kaynaklaniyor bunlarin hepsi, hep daha-daha diyoruz en iyisini istiyoruz ama bu isin sonu yok, tam alayim derken canon-nikon patlatir yeni bir makine ortada kalirsiniz sonra
Kesinlikle sana katılıyorum Huzun seli, Bazı arkadaşlar illaki yüksek isolu fotoğraf çekmek istiyorlar. Sırf bu yüzden D200 ve A100 gibi makinalara sırt çeviriyorlar.
Fotograf sadece 800 ISO ve üzerinden mi ibaret. D200'ün 350D ile karşılaştırılması tamamen ABES. (Param yetrese ilk alacağım makina D200, param yetmezse A100)
Arkadaşlar ne yazıkki herkes sizin gibi düşünmüyo.slr makinelerin en büyük özellikleri her türlü şartlarda fotograf çekmeye uygun olmalarıdır.örneğin spor fotoğrafları çekeceğiniz bir zamanda 1/8000 ve yakın değerlerin önemini kavrarsınız.Ayrıca günümüzde yüksek diyafram sunabilen 2,8-1,4 vs...obj.lerin, makine fiyatlarında hatta daha pahalı olduklarını ve ışığın az olduğu ortamlarda bulanık fotoğraflar çekmemek için ıso nun ne anlam ifade ettiğinide bilmeniz gerekir.Tabi bu iso değerleri fotoğrafa çok fazla gren veya softluk taşıyorsa o kaliteli iso olmaktan çıkıyo.Unutmayın her iso değeri 1 stop kazandırır ki bence her stopunda çok büyük önemi vardır.(400 den 800'e 1stp.800'den 1600'e 1stp. toplam 2stp. yapar bence altın değerinde 2stp bu.)
Yüksek ıso nerdemi gerekir.
Örnek Alaska gibi ışığın az olduğu yerlerde yabanı hayatı çekerken. Mecburen öyle gerekir.
Mesela çok kısık diyaframla fotoğraf çekerken titreşimi engelmemek için. Özellikle makrod bazen alan derinliğini artırmak için yüksek ıso gerekiyor.
Iso deyip geçmeyin geçen canonun bir açıklamasını bir arkadaş sunmuştu. Baz ıso şu anda 100. Ama bunu 6400 e çekmeye çalışıyorlarmış. O zaman düşünün ne kadar kolaylaşacak az ışıkta fotoğraf çekmek.
Ancak şuda bir gerçek ki hüzün seli tarzında fotoğraf çekenler için ısonun hiçbir önemi yok. Yada normalda böyle fotoğraf çekenler için. Hüzünselinin dediği gibi bu birazda tatminsizlik. Ama olursada göz çıkarmaz.
uturuclu selam ne demek istediğini çok ama çok iyi biliyorum demek istediğini anlıyorum da...ama bir çok fotoğraf kuralından haberi olmayan insanın bu makınaları bu kadar yermesini çok da anlamıyorum...şunuda soyleyeyım açık diyafram değeri 4 olan bir objektifle 800 asada bir çekim yapıpta zor şartta çekim yaptığınzı düşünün lütfen...
4 diyaframlı objektf muhtemelen zaten size keskin sonuçlar vermeyecektir..birde yüksek isado çekilince hangi kalıteyı beklersinzi bilmiyorum o fotoğraftan...bir çok arkadaşın body bir yere kadar
iyi objektiflere sahip olun demelerindeki nedenlerden biride bu aslında...bende diyorum Body bir yere kadar objektif setlerimiz çok daha ciddi onem taşıyor bu işte...
Arkadaşlar gereklimi gereksiz miyi bırakıp Yüksek İSO da az kirlenmiş fotograf çekebilmeyi bir üstünlük olarak kabul edelim artık
Huzun_seli
"...şunuda soyleyeyım açık diyafram değeri 4 olan bir objektifle 800 asada bir çekim yapıpta zor şartta çekim yaptığınzı düşünün lütfen...4 diyaframlı objektf muhtemelen zaten size keskin sonuçlar vermeyecektir..birde yüksek isado çekilince hangi kalıteyı beklersinzi bilmiyorum o fotoğraftan.."
birde bu fotografı yüksek İSO da başarısız bir makina ile çekelim, farkı tahmin edebiliyorunuz değil mi?
#mbsahan' tarafyndan 10.08.2006 16:27:36 tarihinde düzenlendi.
neyse bu meseleyi daha fazla uzatmak istemiyorum ben ama birinin birde kötü makınayla çektiğini düşün gibi bir cevap vereceğini bilerek yazdım bu yazıyı...işte bu objektifin onemini daha iyi anlatıyo..objektifiniz iyise çok buyuk ihtimalle kaliteli bir fotoğraf sizi bekliyordur...
ama 18-55 takıpta D2x detn performans beklememek lazım...
50-100 isoya razısınız, 200 ede, hatta belki 400 e bile itirazınız yok. Ama 800 olursa olmaz öylemi ?
Ya 6400 iso'da 100 iso kadar noise alırsanız ne olacak ?
filmde diapozitifte yoktu böyle şey deyip kullanmayacakmısınız ?
Tüm firmalar ISO diye kendilerini paralıyor, her makine testinin ayrılmaz parçası ISO testleri.
Ne zaman yüksek ISO lazım diye örneklermi verelim ?
f1.0 lık merceğiniz olsa, alan derinliğine ihtiyacınız olan durumda ne işe yarar? makro çekerken ne işe yarar? alan derinliği lazım. Makro objektiflerde f değeri neden o kadar yüksek tutulur ? Çektiğiniz şeye göre Flaş patlatmak istemiyorsanız ne olacak ?
Ben karanlık binaların içinde bolca çekim yapıyorum. O cüssedeki binaları flaş ile aydınlatamazsınız, zaten iç boyalar zarar görmesin diye flaş kullanmakta yasak. Plana etraftaki insanlarıda alıyorum, onlarda uslu uslu durmuyor, geziniyorlar. Tripod ve uzun poz yok sözün kısası: ne yapayım ? fotografı çekmeyeyimmi?
Gece spor müsabakasında, tiyatroda, konserde, dans gösterisinde, zayıf ışıkta fotograf çekmenin başka yolunu biliyormusunuz ? IS filanda işe yaramaz, hareket dondurmak için enstantane lazım. Planda birkaç kişi varsa, alan derinliğide lazım. İlla bulanık sanat fotografımı çekeceğim ?
Ne yapayım, tatminsizlikten ISO yükseltiyorum işte.
Sizin kullanmadığınız şeyleri belki kullananlar vardır. Herkes kapı kulpu fotografı çekmezki kardeşim. Biraz insaflı olun.
Tamam hüzün_seli en son söylediklerine katılıyorum zaten yazımdada bunlardan bahsettim ama yüksek geçirgenliğe sahip objektifler çok pahalı.Bütün obj.lerim 1.4 olsa benim makinemin max. isosu 400 olsun razıyım.Fakat günümüz şartlarında optik kalitesi fotografçılığın en pahalı malzemelerinden.Bu gün 350d mi a100 mü d80 mi diyen bir çok arkadaşın yanında yine bu fiyatlara obj.alacağını sanmıyorum.E yani bu durumdada hiç yoksa iso değeri iyi olsun makinenin(Bu konuda mbsahan'ada katılıyorum).Ben 350d'yi alırken d70s almamamın en büyük nedenlerinden birisi yüksek iso'daki noise oranı ve ıso 200'den başlıyo olmasıydı.(ki ben 2 makineyide elime alarak test etmiştim,kesinlikle kulaktan dolma sözlerle hareket etmeden)Onun dışında özellikle d70s'in bady'si çok daha iyi gelmişti ve daha pro.duruyodu.Ama benim için ilk etapta önemli olan foto.kalitesiydi o yüzden 350d aldım.Şu anda eğer gerçekten a100'ün a.s. özelliği iyise o zaman ıso 800 ve sonrası için fazla noise bakımından çok büyük bir kaybı olmaz.(en azından aynı sınıftaki makinelere göre)Bu durumda diğer makinelere göre a100'ü çok fazla yermeninde yeri yok bence.....
Uzun süredirde bir çok arkadaş forumda nikon ve canonda gövdeye bu sarsıntı önleme sistemini bırakmalı görüşünde hemfikir.Belki bu şekilde ıso'yu daha az kullanıp a.s. sayesinde daha net ve noise'siz fot.lar elde edebilir ucuz obj.lerle daha iyi işler çıkarabiliriz.
Fatih abi çok doğru bir açıklama yapmışsın.İhtiyaçlarımız,kullanım alanlarımız,seçeceğimiz makinayı etkiler.
Abi iso 6400'de ürettiği noise ne kadar 5D'nin?
Yani kompakt bir makinanın iso 200'ü gibimi?
Yada 350D'nin iso 1600 gibi falan mı?
iso 6400 de fotoğrafta keskinlik kalıyormu,yani bu isoda netlik falan nasıl?
İlgili olabilecek konular
-
-
Nikon F55 Türkçe Kullanma Kılavuzu
06 Ağu. 2006, 19:27 tekin43
3323212 Nis. 2023, 13:15
sametcan97 -