Fotoğrafçılık Forumları
Kodaktan Bomba!!
eğer hakikaten bu performansı verebiliyorsa devrim demektir bu!!
Heberin tamamı Tıkla
Bana pek devrim gibi gelmedi, iso1000 iile çektikleri fotoğraf mesela, piyasadaki makinelerin büyük kısmı halihazırda daha temiz fotoğrfa üretir.
Bu iso konusu artık bir ticari aldatmacaya dönmeye başladı kompakt piyasasında. Bakın biz iso 1000 de temiz foto veriyoruz diyorlar ama fotoğraftaki detay, keskinlik de kalmıyor.
Örnek fotoğraflar zaten amatörce hazırlanmış. 1/10 enstantane ve iso100 ile çekilmiş fotoğrafın aynısını iso1000 de çekersen enstantane biraz artmak durumundadır.
ARGE si yerlerde sürünen, gittikçe pazar kaybeden bir marka görünümü sunuyor kodak.
buffalo bence devrimdir.Neden? çünki şu an için sensör büyümeden mp artarsa direk noise artıyor.
Ama kodak'ın bu sensörü gerçekse bu sensörleri belli bir süre daha büyütmeden mp artırımına gidilebileceğinin işaretidir bence.
Birde bu iki foto da 1/10 ve iso 1000 de çekilmiş.
Üstteki hali hazırda kullandığımız eski teknoloji ile üretilmiş sensörün fotosu, alttaki ise kodak'ın yeni sensörüyle aynı ayarlarla çekilmiş fotosu.İkisinin de denklanşör hızı ve iso su aynı yani.
aha burada da(tıklayınız)
Sayfanın en altında additional images bölümünde diğer örnek fotolarıda görebilirsiniz.
http://www.letsgodigital.org/tr/15177/kodak-sensor/
Kodakın çözümü ışık algılama yeteneğinin değişmesi ile ilgili bir çözüm. Doğrudan pozlama ve isoya yönelik bir çözüm değil.
Ölümü gösterip sıtmaya razi etmeye çalışıyorlar.
ikinci resim de pek vasatın ustunde degil.Bence kodak bukadar ugrasacagına gitsin Fuji den biraz teknoloji kiralasın.
Ben, nacizane, konu uzerinde biraz dusununce su sonuca vardim:
Beyaz veya gri renkler sozkonusu oldugunda Kodak'in yeni sensoru, eski Bayer sensorlerden 2 kere daha fazla isik alir.
Aciklamasi:
Eskiden her piksel 3 ana renkten sadece birini algilayabiliyordu, isigin geri kalani filtreden gecemedigi icin kullanilamiyordu. Simdi piksellerin %50si beyaz, yani uc renge de duyarli, dolayisi ile beyaz-gri tonlar sozkonusu oldugunda 3 kati fazla isik toplayacaklar %50 x 3 + %50 = %200.
Beyaz-gri degil de mavi veya kirmiz tonlar sozkonusu oldugunda durum daha da iyi, eskiden %25 olan isik kullanimi %50(beyazlar pikseller) + %12.5 (mavi veya kirmizi pikseller) = %62.5 , yani eskisine %150 artis var. Eskiden %50 olan yesile karsi duyarlik %75'e cikiyor (%50 beyaz piksel %25 yesil piksel), yani eskisine gore %50 artis var.
Yalniz burada esas sorun Moire. Mavi ve kirmizi piksellerin sayisi iyice dustugunden ciddi Moire problemi olur. Moire onlemenin yolu daha guclu Anti-alias filtresi kullanmak. Anti-alias filtresi denen meret oz itibari ile sensorun onune konan bir aydinger kagida benziyor, goruntuyu bulandiriyor. Sonucta bulanik goruntu ile idare edilecekse eski NR yontemleri zaten gayet iyi calisiyordu.
benim k10d current technology mi yani? iso1000 ile çektiğim fotoğraf üstteki gibi çıksa hayatta çıkmam iso100 ün üzerine.. ama bu kadar küçültülmüş halinde 1600 iso daha iyi kalite veriyor..
hem sormamız gereken bir soru var; küçültülmüş fotolar mı bunlar ?
Evet bu ufaltilmış hali. Bence onuda(moire)hallederler. Sonuç olarak eğer gerçekten başarabilirse noise denen meret artık çokda baş ağrıtamayacak.
bbbbooommmmmmmmm
drk_m
Evet bu ufaltilmış hali. Bence onuda(moire)hallederler. Sonuç olarak eğer gerçekten başarabilirse noise denen meret artık çokda baş ağrıtamayacak.
Pahali video camera modellerinin neden 3 CCD kullandigini biliyor musun? Veya Sigma DSLRlarda kullanilan Foveo sensoru.
Her ikisininde sensor motif tamamen beyaz pikselerden olusuyor, yani buyun pikseler her 3 ana rengi de algilayabiliyorlar.
Fakat onlar da gurultu yapiyorlar.
Yani anlayacagim Kodak@in bu yeni seklinden cok daha iyi bir [aterne sahip sensorler de gurultu yapiyorsa, bundan boyle buyuk bir devrim beklemek biraz fazla iyimserlik degil mi?
Hem ayrica Moire olayi anlattigim sebepten pek oyle kolay kolay asilacak mevzu degil.
- 1
- 2
İlgili olabilecek konular
-
-
İşte Son Bomba Yeşil Fonda Kesme Prgrmı
30 Ara. 2010, 20:32 rgbss
4301512 Oca. 2011, 02:15
hayalet03 -