Fotoğrafçılık Forumları
K10d Lens Ve Su Geçirmezlik
k10d nin su geçirmediğini ( tabi basınçlı suları geçirir) okudum.. peki bu sadece body mi su geçirmeyen tarafı.. objektif su geçirmiyor mu? sadece birlikte verilen objektif mi su geçirmiyor?
onixon varsa tanıdığın bir ses editörü görüşeyim. ben mühendislik yüksek lisansımı medikal görüntüleme ve sinyal işleme üzerine yaptığım için fazla ses editörü( kaldı ki ne iş yapar bu ses editörü onu da bilmiyorum) tanımıyorum.
eğer merak ediyorsanız söyleyeyim bir adc'yi değerlendirirken kullanılan yirmiden fazla parametre vardır dinamik aralık, dinamik aralığın doğrusallığı, sinyal gürültü oranı, dinamik cevap, efektif derinlik ve daha bir sürü parametre eğer bu sinyal bir görüntüye aitse işin içine karşıtlık sinya oranları, dinamik denge katsayısı gibi bir yığın daha parametre giriyor. piyasadaki dijital kameraların çoğunda zaten 12bitin üstünde adc'ler kullanılıyor en az 16 bit tek ve çift kanllı olanlar var fakat bu bitlerin değerli olan 12 bitlik kısmı kullanılıyor böylece gürültü azaltılmış oluyor. k10d'de kullanılan adc'nin efektif dinamik aralığı 15 bit'in altında çok da başarılı bir adc değil. zaten 22 bit kayıt yapmıyor.
Tamam mühendis değilim,pratikte haşır neşiriz.
stüdyoda bu bit , çevrimi bayabir anlamıştım.Kaynak ne kadar temiz fazla örnek yollarsa çıktı ne olursa olsun daha temiz ve netti.
16 bit üzerinden mp3 yaptığımızda ayı şekilde
32 bit üzerinden yapılan kaydı dinleyip veya tayfa baktığımda sonuçlar çok farklı.Normalde ses sisteminde aradaki farkı anlamasamda.HI-FI güzel bir kulakla aradaki farkı beynim algılıyordu.
Ama arkadaşım fark yok diye silip geçmişti.
dediğinden istifade şu grafik olduğu gibi yanlış çıkıp de yanıltıcı diyebilirsiniz.Davada açabilirsiniz.
Efektif 15bit demişinde hatta altında kaynak nerden ,ADC nin tam model ve numarasımı var mı ?Bir kaç kişi NDX-2240 diyordu ama net bilgi çıkmadı.
Yanlış veya yanıltıcı birşey olsa çoktan diğer firmalardan bu konuda yalanlama veya açıklama,rekebate varan bir çok şey ortaya çıkardı.
Herşeyde hurafeler oluyo
jpeg soft , body leğen , renkler yok , digital aksan patates , ekliyelim bolca
#onixon' tarafından 21.06.2007 17:18:32 tarihinde düzenlendi.
#onixon' tarafından 21.06.2007 17:28:33 tarihinde düzenlendi.
adc'nin tam numarası ndx2240 brilliant tech adında taiwan kökenli bir firma tarafından üretiliyor. ben silip atmadım yapılan testlerde 14 bir civarı dinamic aralık yakalnmış bu tabi ki 12 bite nazaran daha iyi bir sonuç ama 22 bit olarak lanse etmek reklam amaçlı müşteriyi yanıltma demek. yoksa zaten firmware upgrade ile 16 bit kayıt yapılabiliyor.
medical görüntüleme normal fotoğraf sektörünün en az 30 yıl önünden gider bunun nedenini tahmin etmek zor değil en basit bir planar tomografi cihazi 250.000 euro'dan başlamakta. o cihazlarda ben hiç uzak doğu üretimi adc görmedim bu işin ustaları bellidir analog devices ve texas instrument ve bildiğimiz tüm büyük firmalar nikon, canon, olympus, leica, panasonic bu firmaların adc'leri ile iş yapıyorlar. herkesin bildiği bir şey vardır nasa mercekleri leica'dan adc'leri analog devices'tan alır çünkü ikiside bu işin en son noktasındadır. gönderdiğin resim teoriye ait açıklama eğer varsa gerçek hatttan dsw yada storage analyzer görüntüsü gönder bakalım hepbirlikte.
bir kısımda yalanlamış o adc yi,üzeri boş sanırsam.Açıp baksammı.?Garantisi bitsin.(samsunda görülüyor gerçi :D)Dünyadaki ilk 22bit ADC olarak lanse edilmiş yanlış hatırlamıyor isem NDX-2240,
tüm üreticilerde 22/12 22/14 22/16 gidecektir. 32/22 32/24 görecezmi kaç senede becerecekler ?
Nese çokta önemli değil pratikte farkını ortaya koyanları kovalamasınlar.
Balon demekte olmaz zaten.Bir çok rawla karşılaştırdığızda beyaz ve siyah alanlarda daha fazla detay vermekte.Daha ezici donanılara karşı.Burda belli oluyor bence.
Tıb alanındaki cihazlar ve Ultra Hızlı kameralar tabiki önde.Akan sudaki petrol baloncuklarını videosunu çekiyordu arkadaş u.s.a da universite laboratuarında dilim düşüyor.
texas ins. her yerde karşımıza çıkıyor zaten.CPU lardaki Cache 'lerde teknolojikbir çok şey sattılar AMD'ye
#onixon' tarafından 21.06.2007 18:00:59 tarihinde düzenlendi.
22 bit adc'ler senelerdir üretiliyor yanlız bit sayısı arttıkça adc'nin hızı yavaşlıyor. görüntü yakalamkta kullanılanların ise son derece hızlı olması gerekiyor buradaki yenilik hızla alakalı.
sensorlerdende gele veri Mp arttıkça artmakta.
NDX-2240 16 Bbit ve üzeri verebileceği söylenmiş tanıtımında.Fakar pentax'ın prime ismini verdikleri IPU bunu işleyebilir mi.Ne kadar süresini alır.
Sonuçta bir çok üretici artık çift IPU koyma yolunda.
Bu ADC 'ninde 12,14,16 çıktı veren versiyonları var sanırım.
Digital Output'a kadar 18 ve 16bit geliyor ?
Fakat her halukarda 22 'den 12 ye düşmek daha fazla data içerir,bu kesin.
16 Point Pre Gamma Correction demişler beyaza yakın ve siyaha yakın yerlerdeki detaycılığı sanırım bu açıklıyor.Range açısından Filme bir adım daha yaklaşıldı denmiş :S
Two stage Hybrid pixel-by-pixel Gain Adjustment with resolution of
0.03 db gain per step hmm bu ne :D
Bu chip resimlerde örneklerde 1 tane k10d üzerinde bunlardan 2 tane gözüküyor,hız için mi konmuş ?Farklı işlevlerdemi. (:D buldum mühendisi bırakmam )
NDX'in (code name Puma and Hayabusa imiş) PDF 'ten aldım.İncelemişssindir.İlk şemeyı bana tek tek bir anlat
pma 2006'dan
#onixon' tarafından 21.06.2007 20:43:53 tarihinde düzenlendi.
artan veriyi işlemek dediğin gibi zorlaşacak bu nedenle bu işler için normal işlemciler yerine asic(application specific integrated circuit)'ler kullanılıyor ve bu sayede istenilen bit genişliğinde ve hızında veri yolları kullanabiliyorsun. Olympus bu konuda E1 ile büyük çığır açtı ama ülkemizde pek yankısı olmadı. Piyasada bulunan ucuz makinelerden compact makinelere kadar görüntü ccd veya cmos sensorden pixel pixel okunuyordu, dslr ve prof makinelerde satır satır okunurken/örneklenirken olympus full frame transfer (EFT- neden eft olarak kısaltılıyor hiçbir fikrim yok-) ccd'leri kullanmaya başladı ki bu sensorlerde görüntünün tamamı tek seferde örnekleniyor, bunun görüntü kalitesini nasıl etkilediğini tahmin etmek güç değil yüksek hızlarda son derece keskin resimler veriyordu. Fakat artan veri trafiğini kontrol etmek zorlaşınca olympus sistemi 3 parçaya böldü ve her biri için bir birinden bağımsız bir fpga kullandı. Temel olarak bunlar görüntüyü alan bölüm, işleyen bölüm ve depolama işlemini halleden bölümdü bu 3 fpga paralel çalışarak dünyanın ilk hafıza kartı dolana kadar kesintisiz resim çeken makinesini meydana getirdi efsanevi olympus E1. Fakat bu belirli bir maliyet getiriyor sisteme 1 yerine 3 sistem kuruyorsunuz çünkü. Ama dediğin gibi bit sayısı ve veri akışı artarsa diğer markalarda mecburen birden fazla fpga kullanarak sistemleri paralel çalışır hale getirmek zorunda kalacaklar. Bu gecelik bu kadar diğer sorularına yarın cevap veririm artık .
hiç makineleri :d bu kadar didiklemedik , yakında k10d nin fokus motoru,prizması,aynsı hepsine el atacaz :D:D:D
şuda varki NDX-2240 verdiği temiz sonuçlar ile bayabir konuşulmuş.12-bit çıktı fakat 22'den örneklenmiş.Detay,kontrast,yumuşak geçişler getiriyor
Olympus biraz standardı okusa sersörlarde çok daha iyi iş yapacaktır.Sevdiğim iyi bir firma.4:3 ne öle :D
Bir açıklaması varmı sizce ?
4:3'un mu? aspect ratio olarak aciklamasi sanirim bilgisayar ekranlari ve compact makineler ile uyum olabilir. 2x crop factor'un (o da 4/3 standardinin icinde, wikipedia linki) aciklamasi da ekonomik olarak daha ufak lensler daha ufak bodyler yapabilmek, boyutu yuzunden dslr dusunmeyen, aslinda dslr ihtiyaci da genelde olmayan sokaktan gecen adama dslr satarak pazari genisletmek saniyorum.
konuyu da saptirdik iyice. a/d aciklamasi guzelmis.
ccd ve cmos sensorlerin her satırının başında ve sonunda dummy ve dark area olmak üzere iki farklı bölge vardır. efektif pixel hesabı yapılırken bu bölgedeki pixeller çıkartılır hani duymuşsunuzdur 3.3Mp 3.1Mp efektif gibi. dummy pixeller direkt 0 volta(gnd) bağlıdır ve mutlak sıfırı ölçmek için kullanılır. daha sonra dark area başlar bunlar görüntü alan pixeller ile aynıdır fakat üzerleri ışık almayacak şekilde kapatılmıştır bunlardan ölçülen değer siyah rengin değerini bulmak için kullanılır. çünkü pixel algılayıcılar ışık almasalar dahi 0 volt üretmezler yarı iletkenler temel olarak basınç, ışık, sıcaklık, manyetik alan ve titreşimden etkilenir ve voltaj üretirler. elde edilen bu siyah değeri okunan tüm verilerden çıkartılır. geleneksel adc'lerde gain ve offset'i ayarlamak için kullanılan dac'lar vardır bu sayede offset değeri dinamic aralıktan düşülmez. ndx'te ise bu işi digital olarak çıkartarak yapıyor bu nedenle 22bit okunan veri 18 bit'e düşüyor. daha sonra hardware gama correction yapılıyor ve veri 16 bite düşüyor (bence lanse edilmesi gereken rakam budur çünkü diğer firmalarda kazanç ve offset değerlerini hesaba katar ve 32bit örnekleme derki bu mantıkla hiç de yanlış sayılmaz sonuçta bu değerlerde görüntü işlemede kullanılıyor) bu işlem medical görüntüleme veya endüstriyel uygulamalar için çok iyi olsa da fotoğrafcılık açısından biraz sorun olabilir sonuçta gördüğünüzü çekmeye çalışıyorsunuz histogram dengeleme ile çıplak gözle dahi farkedemediğiniz ayrıntılar ortaya çıkıyor ki bu sizin kurduğunuz ışık düzenini anlamsız kılabiliyor. burada işlem hardware yapıldığı için müdahele şansı az ama geleneksel sistemde tamamen yazılım kontrollü olması kaliteli makinelerde çok iyi sonuç veriyor. En basitinden E-500'de bu işlem fotoğraf çekildikten sonra kullanıcı onayı ile gerçekleştiriliyor.
İlgili olabilecek konular
-
Hüseyin Ceyhan Kemancı Erol Çöke Sultan'ım
04 Ara. 2024, 19:39 prodersler
06204 Ara. 2024, 19:39
prodersler -
-
İup İşgücü Uyum Programı (typ) Başvurusu Nasıl Yapılır
05 Eyl. 2024, 22:47 prodersler
021405 Eyl. 2024, 22:48
prodersler -
Samsung Dijital Fotoğraf Makinesinde Yatay Çizgiler Problemi
28 Haz. 2024, 12:45 alisamilx
2105528 Haz. 2024, 16:26
alisamilx -
Sony Zve-10 İçin Lens Önerisi
27 May. 2024, 10:30 zeynelvardar
0111727 May. 2024, 10:30
zeynelvardar -
Fotoğrafın Geleceği: Bugünüm Var mı Ki, Yarınım Olsun!
04 Ara. 2023, 21:07 miratcenk
077304 Ara. 2023, 21:08
miratcenk -