teyoteyo
teyoteyo (üye)
İstanbul / Özel Gün Fotoğrafçısı

Dslr Makina İçin Hs20 Gibi Zoom Varmı

usta arkadaşlar hs20 veya sx30 un zoomuna yanığım ama kalite yönünden dslr almak istiyorum ama onunda bu kadar zoom yapan küçük taşınabilir lensi varmı araştırmalarımda olan lenslerde taşınır gibi değiller arda kaldım ya kaliteden taviz verip hs20 sx30 alacam yada aynı zoom yapan taşınabilir lens bulup hayal ettiğim a33-d3100-550d alacam lütfen yardım edin

Tarih: 3 Mayıs 2011, 01:09 - İp: 88.***.**1.170
muzafferacar
muzafferacar (üye)
Manisa / Meraklı

Hocam peki Nikon D3100 ünüz ile çektiğiniz fotoğrafları Bilgisayarınızda tam ekran şeklinde açarak baktınız mı? Bir de bunu daha evvel kompak makine ile çektiğiniz bir fotoğraf ile kıyasladınız mı? Olaya o kadar yanlış bir tarafından yaklaşıyorsunuz ki. İlk ve son değerlerin bölünmesi ile çıkacak "yaklaştırma oranı" o lensin en kısa ve en uzak mesafelerinin kıyasla yaklaştırma oranını gösterir. Elbette 15-20x zoomla aynı anlama gelmez. Zaten her makinenin 15-20x zoom değeri de aynı olmak zorunda değil. O makinelerin objektif kısımlarına bakarsanız orada da 24-300mm gibi değerleri göreceksiniz zaten. Ya da internetten özelliklerine bakarsanız. Zoom konusu inanın dediğiniz kadar önemli değil ama şuandaki düşünce yapınız ile keşke D3100 almasaymışsınız. Aslında elinizdeki cihaz alabileceğiniz tüm DSLR Like makinelerden daha iyi fotoğraf çeker ama yine de siz satabilirseniz gidin Nikon P500, Canons Sx30 ya da Fujifilm HS10-20 gibi bir model alın derim. Şu aşamada sizi daha çok tatmin eder ama sonra 30x de fotoğraf çektim birşeye benzemiyor diye üzülmeyin.

Bir de "crop" ya da kesme diye bir kavram var. Bunu araştırın internetten neden diyorum D3100 ile çektiğiniz bir fotoğraftak bir bölümü keserek büyütebilirsiniz. Bunu D3100 ün kendi üzerinde bile yapabilirsiniz. Fotoğrafın ışık şartlarına göre %100 e kadar aldığınız croplar bile bazen iş görebilir (Fotoğrafın 10 da birlik bir bölümünü kestiğimizi düşünebilirsiniz basitçe) o bile DSLR Like ile çekeceğiniz 30x bilmem kaç x zoom daki fotoğrafa yakın olacaktır. Ya da mesela karşı damdaki bir kargayı çekin, sonra makine üzerinde büyütüp bakın. Tabi bir yerden sonra kalite bozulmaya başlayacak ama bir noktaya kadar hala kullanılır olacak. İşte fotoğrafınızı o an ekranda gördüğünüz hale getirebilirsiniz. Böyle bakınca (çok saçma bir benzetme olacak ama) yine de 20x-30x zoom yapmış gibi sonuçlara ulaşabileceksiniz.

Bence biraz daha sabır ve deneyim lazım. Makinenizi henüz çok yeni almışken satmanız mantıklı görünmedi bana zarar edersiniz gibi geliyor. Bunun yerine 18-55 lensiniz ile biraz daha pratik yapın, sonrasında gördüm dediğiniz 70-300 lenslerden bir tane alırsınız ucuz olanları va Sigma-Tamron gibi. O sizin zoom ihtiyacınızı tamamen çözer. DSLR makinelerde lens değiştirmeden yapılan her türlü çözüm görüntü kalitesinden ödün vermek olur.

Özetle biraz daha araştırın derim. Tabi burada lense zoom a takıldık gidiyoruz ama onlardan önce makinenizin diyafram, enstantane, ISO, Pozlama, Beyaz dengesi ayarlarını öğrenmeli kavramalısınız. o da ayrı ve upuzuuuunn bir mecra

Tarih: 26 Mayıs 2011, 11:18 - İp: 62.***.**2.1
teyoteyo
teyoteyo (üye)

sizde hala benim pek bu lensler hakkında pek bilgi sahibi olmadığımı bilmediğizde belli ben daha bu söyleddiğim lensi denemediğimi bilmenizi istiyorum çok daha iyi bildiğiniz belli

Tarih: 26 Mayıs 2011, 20:17 - İp: 85.***.**1.164
teyoteyo
teyoteyo (üye)

lenslerden çok iyi anladığınız belli ben d3100 almış bulunmaktayım siz 500 civarın fazla zoom yapan len önerinde bizde faydalanalım

Tarih: 26 Mayıs 2011, 20:21 - İp: 85.***.**1.164
teyoteyo
teyoteyo (üye)

muzocan abi tşkler evet haklısın satmaktan vazgeçtim şuan ilanımı kaldırdım biraz daha 18 55 kullanıp zoom lens bakacam

Tarih: 26 Mayıs 2011, 23:30 - İp: 85.***.**7.114
muzafferacar
muzafferacar (üye)
Manisa / Meraklı

Hocam senin alacağın lens Sigma APO DG 70-300mm lens. İkinci elini 300 e kadar sıfırını ise 450 TL civarı bulursun. İnan seni zoom konusunda çok memnun edecek. Tek derdin tak çıkar olacak ama aldığın sonuçları gördüğünde ne demek istediğimi(zi) daha iyi anlayacaksın (ki bu kaliteli bir lens sayılmaz ama diğer bilmemkaç x zoom yapan kompaklardan da 10 kat iyi iş çıkarır) 18-55 ile ikisi seni bu aşamada fazlası ile tatmin edecektir.

Bu arada değinildi mi bilmiyorum bu kullandığımız DX makineler çarpanlı makinedir. Yani lens üzerinde yazan mm değerinden (nikon için) 1.5 katı açıları görebilirler. Uzatmayalım 70-300mm lens aldığınızda aslında 450mm (diğer kompaklarda yazan değerlerle kıyas anlamında) bir uzaklık değerine sahip olacaksınız. Ki bu da oldukça iyi bir değer. Zoom anlamında önemli ihtiyaçlarınızı karşılar.

Tarih: 27 Mayıs 2011, 15:10 - İp: 62.***.**2.1
muzafferacar
muzafferacar (üye)
Manisa / Meraklı

Sn.Teyoteyo size bir güzellik daha yapayım Sanırım yine bu sitede bir arkadaş önermişti Nikonusa adresine girin netten, orada lensler bölümüne girdiğinizde lens simulasyonu var. Oradan Nikon 70-300 lensin simulasyonunu yapabilirsiniz gerçek bir görüntü üzerinde hangi açılarla çekebildiği ya da objeleri ne kadar yakınlaştırabildiğine dair fikir sahibi olmak son derece kolay. Nikon 70-300 AF lens sizin makinenizde çalışmaz, diğer versiyonu 70-300 AF-S VR ise oldukça pahalı (sizin gövdenizin fiyatı kadar) dolayısıyla yine Sigma - Tamron alternatiflerine bakarsınız ama kafanızdaki "zoom" sorusunun cevabını en azından almadan görmüş olursunuz. Bu arada;

Sigma APO DG 70-300
Tamron 70-300 XR DII LD IF

her iki markada almanız gereken alternatiflerin isimleri. Bunların daha eski versiyonları da var. Farklı isimlerde yanlış bir ürün alıp üzülmeyin.

Ayrıca almadan evvel satıcıdan mutlaka ama mutlaka Nikon D3100 makinede oto AF yapacağını teyit edin orada da farklar olabiliyor çünkü bu konu çok önemli.

Tarih: 27 Mayıs 2011, 17:46 - İp: 62.***.**2.1
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

bakın, hem bilgim yok diyorsunuz, hem arastırıp ogrenmeye ugrasmıyorsunuz,
hemde ugrasıp birsey yazmaya yol gostermeye calısanlara inceden laf sokuyorsunuz.
bilmiyorsanız ogreneceksiniz. ogrenmediginiz surece isterseniz 10.000 liralık makine ve lensler kullanın bi işe yaramaz. alacagınız sonuc hep aynı olur.

siz 30x ile fotograf cekmek iyi birsey sanıyorsunuz. iyi sonuc alabileceginizi dusunuyorsunuz.
biz degil diyoruz, bilmediginiz ve bunu kabul ettiginiz halde aksini savunuyor ve hala 30x zoom istiyorsunuz.
makinenizi aldıgınızda cektiginiz 1000 fotografın 50 sinin bile 30x zoomla cekilmedigini goreceksiniz.

bu zoom sevdasının sonu yok yani.

ayrıca yine soyluyorum ki dslr makinelerde 30x diye birsey yok.
18-55 mm bir lenste 3x tir 100-300mm bir lenste 3x zoomdur.
ama biriyle 3 metre oteyı anca cekersiniz digeriyle 30 metre oteyi.

bir dslr ile dslr-like ın goruntu kalitesi karsılastırılamaz. zaten mantık buna engeldir. bir yanda 400-500 liralık makineler, diger yanda sadece lensi enaz 400-500 lira olan milyarlık makineler var.

once bir fotografcılıgı ogrenin, sonra lens alın. zarar etmeyin.

Tarih: 27 Mayıs 2011, 18:26 - İp: 88.***.**8.140
teyoteyo
teyoteyo (üye)

muzocan abi gaijin kardeş çok tşkler bu işi en sonunda çözdüm 70 300mm lens alacağım artık hakikaten güzel zoom yapıyor ve resim kaliteside net doğu bankta denedim ,ben hakikaten araştırıyorum kaç kez gittim sirkeciye size samimi söyleyim slr ye yeni geçen çok insan bu konuyu araştırıyor sirkecideki arkadaş 250mm bir fotoğraf çekti sonra resim üzerinden muzocan abinin dediği zomlama yaptı hakikaten optik zoomlu dediğim makina yanında bi hiç kaldı tşkler sizi kırdıysam affola

Tarih: 28 Mayıs 2011, 01:16 - İp: 85.***.**7.114