malkocy
malkocy (üye)
Yurtdışı / Amatör

Dslr Almamak İçin 10 Neden

Fotoğraf çekmeyi seven, yada çekenlere özenen bir çok arkadaş, şu günlerde daha da ucuzlamış olan DSLR'lardan bir tane almak için o internet sitesi senin, bu forum benim araştırıyor. "Hangi Nikon?", "Canon 450D mi, yoksa 550D mi?", "Full-frame makine almaya değer mi?", "Crop'lu makinede kalite kaybı yaşarmıyım?"... Sorular istediğimiz kadar arttırılabilir.

Bu sorulara yanıt arayan bir çok kişi de netfotoğraf sitesine üye olup tek bir soru soruyor, ve aldıkları cevaba göre de bir DSLR ediniyor. Sonra da ya kamerayla verilen lensi kullanıyor, ya da forumlarda verilen önerileri dikkate alarak kendine uygun başka bir lens alıyor. Hevesi geçene kadar kullanıyor, ve iki bin poza gelmeden makineyi bir kenara bırakıyor.
Kimileri de elindeki makineden hoşnut oluyor, ona yeni ciciler, lensler, uzaktan kumandalar, filtreler almak için sitedeki diğer konulara bakmaya başlıyor. "Ben doğa çekimi yapıyorum, hangi lensi almalıyım?", "Ben portre çekmeyi seviyorum, 85mm mi, 100mm mi?". "Elimdeki lense konvertör alırsam görüntü kalitesi düşer mi?"..

Bu işin en başına dönerek, kimilerini bu hevesten vazgeçirmek için 10 nedeni aşağıda sıralamak istiyorum.. Baştan bu işe kalkmasınlar diye Ama bu hobiye yatırım yapmak isteyenler, bu önerileri zaten dinlemeyeceklerdir, ama bana katılacaklardır

1. Ağır ve Büyükler.. Evet, DSLR kameralar, basçek kompakt makinelere göre çok daha ağır ve büyük boyutlular.. Ayrıca modeliniz iyileştikçe bu ağırlık giderek artar..

2. Taşınabilirlik... kompakt makinemi çantamın bir köşesine, hatta ceketimin iç cebine koyabilirken, DSLR'ım için koskoca bir çanta, içinde makine ve lensler, lenslerin hood'ları, uzaktan kumanda, ve hatta en zulüm olan tripodu taşımak zorundasınız. En hafifinden 1-1.5 kg oluyorlar..

3. Gördüğünü hemen çekmek.. Hmm.. Aslında DSLR'da tam otomatik modda çekim yapıyorsanız bu kısmı atlayabilirim. Ama zaten tam otomatik çekim yapacaksanız, DSLR'ı neden yanınızda taşıyorsunuzki Yolda yürürken ilginizi çeken bir görüntüyü, ya da arkadaşınızı sahilde çekecekseniz kompakt makinelerden iyisi yok.

4. Vizör mü? DSLR'larda görüntüyü çekmek için vizörden bakmanız ve yüzünüzü kameranın arkasına yapıştırmak zorunda kalırsınız.. Yüzünüzün izi kameranın arkasındaki LCD ekrana bulaşır Kompakt makinelerde öyle mi isterseniz kameranızı kafanızın tepesinde isterseniz ayaklarınızın altında tutarak kolaylıkla çekim yapabilirsiniz..

5. Baskı yapmak.. Eğer çektiğiniz fotoğrafları standart fotoğraf boyutlarında bastıracaksanız, kompakt makineler yeterli görüntü kalitesi verirler. Büyük poster baskılarına ihtiyaç duymuyorsanız, boşuna DSLR almayın..

6. İlgi... Boynunda DSLR asılı biri elbette kalabalığın arasında belli olur. İstemediğiniz bir ilgi size yönelebilir. Ayrıca etrafta fotoğraf çekerken insanlar sizden, karenizden kaçmaya çalışabilir. Kompakt makineye göre etrafa rahatsızlık veren bir tiptir..

7. Ben DSLR kullanmayı bilmiyorum.. Evet, DSLR'ı kullanmayı öğrenmeniz gerekir. Kompakt makinelerdeki gibi aldığınız gibi pilini takıp çekim yapmaya başlayamazsınız. Diyafram nedir, odak uzaklığı nedir, enstantane hızı nedir, bunları kamerada nasıl ayarlarım, ayarladıktan sonra nasıl güzel fotoğraflar çekerim... Bunların cevaplarını vermek kısa sürsede öğrenmek genellikle çok daha uzun zaman alır.

8. Hobi olarak pahalıdır.. DSLR kamera aldığınızda eğer bunu bir hobiye dönüştürmek isterseniz, ona yeni elemanlar almanız gereklidir. Kamerayı aldınız, üzerine yeni lensl almalısınız, tripod almalısınız, filtre almalısınız, çanta almalısınız, uzaktan kumanda almalısınız, yine yeni bir lens almalısınız. Her zaman alacak yeni bir lens bulursunuz.. Kompakt makineler için alacağınız tek ilave aksesuar, 15 TL'lik bir kılıf olabilir.

9. STRES.. DSLR makineler her ne kadar ucuzladıysa da PAHALIDIR.. Lensleri de PAHALIDIR.. Lenslere iyi bakılmazsa çizilebilir.. Kameranızı düşürürseniz çalışmayabilir. Kameranızı biri yürütebilir.. Kompakt makineler DSLR'lara göre oldukça ucuz olduğu için canınızı acıtmayabilir, ama DSLR'lar PAHALIDIR, ve ona birşey oldumu, içiniz ACIYABİLİR

10. PAHALI.. Bu konuya yukarıda değinmemiş miydik Evet, ama DSLR'lar PAHALIDIR Lensler de PAHALIDIR O halde, cebimize göre hareket etmeliyiz, ve 200-300 TL'ye basçek fotoğraf makineleri varken, DSLR almadan önce bir kez daha düşünmeliyiz..

Bu saydıklarıma rağmen DSLR alıyorsanız, o zaman daha fazla okuyun, daha fazla araştırın, daha fazla fotoğraf çekin.. Aldığınız kamerayı harcayın...

Saygılar...

Tarih: 28 Mayıs 2010, 10:58 - İp: 116.***.**1.172
cankartal
cankartal (üye)
Balıkesir / Meraklı

Eline sağlık bence çok güzel bir yazı olmuş malkocy İnsanlar sürekli birşeyleri merak ederler ve bunlar için bir bütçe ayırıp yatırım yaparlar.
İnsanların merakları bazen geçicidir ve kısa bir süre hevesle yapılıp sonrasında unutulur. Yapılan yatırımlar yüksek meblaalar ise açıkçası yazık olur.
Fotoğraf da bir hobi olarak insanların ilgisini çekiyor ki şu aralar benim de acayip hevesle uğraştığım bir "hobi". O şahane fotoğrafları görüp "ben de böyle fotoğraflar çekmeliyim" diye düşünmüyor değilim Ancak gerek bütçem gerekse saymış olduğun bu maddeler yüzünden "giriş aşaması" için kompakt ucuz bir makine alarak bu hevesimin ne kadar uzun soluklu olduğunu test ediyorum şimdilik. Elimdeki makine ile otomatik ayarları varken farklı odaklanma, EV ve ISO değerleri ile değişik yöntemleri denemeye çalışıyorum! (tabi kompakt ile nereye kadar olursa! )
Ama yeri geliyor o kompakt makine bile ağır geliyor insana :S Makinesinin yanında olmadığı "O an"ları kaçırmak da istemiyor insan. Sırf "O an" fotoğrafları için Dslr taşımak mantıksız geliyor açıkçası ve bu olayın amaca göre yönlenmesi gerektiğini düşünüyorum. Yani bu olay "Dslr mi yoksa Kompakt mı alayım?" olayı olmamalı. Dslr nin kullanıcısı ile Kompakt ın kullanıcısı kendisini önce bir ayırt etmeli ki ikisinin kullanıcı portföyü çok farklı bence.
Aynı "Motorsiklet mi almalıyım yoksa araba mı?" olayı gibi bir durum bu. Eğer sadece anı yakalama amacı varsa ve fotoğraf çekmek bir tutku ve/veya meslek değil de bir hobiyse o zaman "Kompakt mı Like mı?" sorusu akla gelmeli ki kompakt ile Like arasında seçim de "Scooter mı almalıyım yoksa vitesli mi almalıyım?" gibi bence.
Amacımıza uygun bir tercih yaparken + ve - lerini de baştan göze almalıyız. Bu yazın ve diğer yazın kesinlikle tercihin değerlendirmesi için çok yerinde olmuş.

 

Tarih: 24 Eylül 2010, 16:42 - İp: 88.***.**5.85
camoka
camoka (üye)
İstanbul / Meraklı

Sevgili ozansan 'küçük düşünenler küçük makine, büyük düşünenler büyük makine alırlar' ifadesi biraz aşağılayıcı olmuş bence. Siz yaptığınız tercihten memnunsanız buna diyecek bir şey yok. Bu mantıkla düşünürsek o zaman 'hasselblad veya mamiya' almadığınız için sizin de küçük düşündüğünüz söylenebilir ki bu doğru olmaz. Tercihlerin arkasında başta maddi nedenler ve profosyonellik olmak üzere daha birçok neden vardır.
Bilinçli bir fotografçı kendi seviyesini bilir ve ne tür makine alacağını da büyük ölçüde bilir zaten.
Benim karşı olduğum, bu ve benzeri sitelerde fotografçılığa bir hevesle ilgi duyan herkese genelde DSLR makine önerilmesi, almak isteyenlerin de buna çok teşne olmalarıdır.
DSLR sistemleri çok pahalıdır. Birçok yeni başlayan bunun farkında bile değil.
Çoğunun fotograftan beklentisine esasen kompakt ve DSLR-like tipi makineler fazlasıyla cevap verir. İlgili kişi fotografçılığı gerçekten öğrenir ve ilgisini devam ettirmek isterse zaten doğru makinesini bulur.

http://forum.netfotograf.com/dslr_slrlike_reviews.asp?msg_id=33649

#camoka' tarafından 27.09.2010 12:39:57 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 24 Eylül 2010, 20:23 - İp: 88.***.**7.26
voltron
voltron (üye)
İstanbul / Amatör

Yazınızı büyük bir keyifle okudum malkocy.DSLR konusundaki gercekleri yazmıssınızki, gercekleri yazdıgınız ıcınde hemen taşlanmaya başladıgınızı gördüm

Amatör olarak fotograf çekmeyi, gezmeyi ve bisikletle dolaşmayı seven biriyim.Bu 3 ü biraraya gelince aldıgım zevkin tadı ayrı.Genellikle yanıma compact makinamı olarak bisikletle uzun turlar yapıyorum.Hem gezmenin hem bisiklete binmenin hemde kimsenini kolay kolay gitmedıgı yerleri fotograflamak büyük zevk veriyor.

Şimdi belirttıgınız maddelere göre bisikletle gezen birisi olarak kendimi degerlendırecegım.

1)Evet DSLR makinalar agır ve büyükler.Bisikletle gezen birisi için bisikletıne 1.5 kg lık yük bindirmek,eziyetten başka birsey degıl.

2) Taşınabilirlik konusunda siz tahmin edin DSLR bisiklet ustunde nasıl tasıyacagım.Bunu tasıyabılmek ıcın ekstra bir canta takmam gerekiyor.

3)Bisiklette gidiyorsunuz ve bır anda bırseyı fotograflamak gerekti.DSLR ile bunu yapabilmek.Bisikleti durdur, in, çantadan DSLR yi cıkar, lensi tak, fotoyu cek, hoooppppp ee bunları yapana kadar cekecegım sey uçup gitmiş.

daha pekcok sebebi var DLSR almamam için.... saymakla bitmez.

O yuzden gidip 150$ a canon sx130 aldım.ister elinde ister cebinde taşı,bisiklet ustundeyken bile rahatlıkla çekim yapabılıyorum.Benım ıcın bunlar cok onemli. Ha manuel ayarlarmı oda var.bu makina sayesinde enstantane, diyafram vb. nin ne oldugunu ogrendim.Bu işede yarıyor anlayacagınız.

Görüntü kalitesi tabiiki baba makinalar gibi degıl ancak benımde işimi görüyor.

Ayrıca DSLR sahibi olmak isteyenler, ne kadar boş zamanınız var, fotograf cekemek ıcın haftada ne kadar zaman ayırabıleceksınız.Bunu ne kadar cok sevıyorsunuz.DSLR ile pekcok yerı fotoglamak için arabanız varmı???

DSLR ülkemizde adeta sonradan görmeliğin yansıması haline geldi.Eline bırazcık para gecen, ilk maaşını alan hemen DSLR almaya koşuyor.Şehirde Range Rover dan inmeyen krolar gibi.

Eger ileride makinamı dahada geliştirmek istersem kullanım amaclarıma uymayacagı için tercihim yine dslrden degılde olympus XZ-1 yada pen serisi gibi makinalardan yana olacaktır.

Sevgiyle kalın.


 

Tarih: 10 Ocak 2012, 11:58 - İp: 94.***.**1.83