Fotoğrafçılık Forumları
60d Nasıl Bir Makine
Merhaba ;
Bu aralar 60D Almayı düşünüyorum. 18-135 Lens ile birlikte kullanan arkadaşların fikirlerini sormak istedim bütçem buna yettiği için bunu uygun gördüm. Kullananlar fikirlerini sunabilirse çok güzel olur, Ayrıca 60D kıyasla başka hangi makineleri alabilirim önerebileceğin bir makine varsa incelemk isterin.
d1 dir mar 3 dür gidiyor....manzara çekmek,hakkıyla çekmek için çok yüksek mp olmasada orta format bir makina lazım...
gaijin 19 nokta netlemeyi manzara fotoğrafında elbet kullanamam, Orada kastetmek istediğim doğada nesne sayısı fazla olduğundan odaklamayı kullanarak bunlara farklı boyutlar verilebiliyor. Birde bir yürüyüşte farklı bir kuş çeşidi veya çeşitlerini gördüğünüz zaman 9 netleme ile istediğimiz kaliteye ulaşamıyoruz örneğin br atmaca'nın fotoğrafını çekecekseniz çok hızlı ve pratik olmak gerekir kısa sürede en iyi netleme ile güzel bir fotoğraf çıkarmak gerekiyor.
Tabi siz benden daha net ve doğru bilgilere sahipsiniz elbette yorumlarınıza saygı duyar ve kesinlikle dikkate alırım.
#wiceligenc' tarafından 21.03.2012 07:37:07 tarihinde düzenlendi.
bilmem ben ben yıllardır tek netleme noktası dışında kullanmadım zaten merkezden uzaklaştıkça (objektif) diğer netleme noktalarının merkezdeki kadar iyi sonuç verdiğini görmedim... 39 tane olsa 11 çapraz olsada kullanılan yine aynı bence.. doğada kuş takibi vs de yine tek nokta dışındakilerin kullanımı binde 1...
Atmaca havadayken ne kadar çok AF noktası olursa o kadar iyi, atmaca daldayken biri dışında hepsi başa bela.
Geniş açı çekimlerde sadece merkezdeki sensörü kullanarak sonradan kadrajın kenarında kalacak bir noktaya göre fokuslamak ise en çok düşülen hatadır. Çünkü fokus mesafesi makinanın konuya uzaklığına göre değil, sensör/film düzlemine dik olarak izdüşümüne göre hesaplanmalıdır. 50mm ve üstündeki lenslerde bu iki mesafe arasındaki fark daha önemsizdir. (*)
(*) Bazı özel çekimlerde Tilt&shift lensler benzer nedenle kullanılır, sensörünüzü/filminizi fotaograflayacağınız satıhla paralel hale getirirsiniz. Örnek: Çiçek tarlasının ortasında yapılan çekimde hem yakındaki hem de uzaktaki çiçekler fokus içinde kalır.
benim kastetdiğim o değildi DOF hesabını net alan derinliğini zaten herkes bilmek zorunda... benim kastetdiğim tekrar kadrajlama bozulan mesafe nedeniyle focusun farklı çıkması değil objektifin merkeziyle kenarlarındaki netliğin aynı olmaması nedeniyle kenardaki odaklama noktalarını tek nokta seçseniz bile ortadaki kadar hiçbir zaman keskin sonuç vermesinin mümkün olmadığıydı. leslerin kenar laradaki keskinliğiyle oratadaki keskinliği aynı değildir... ama tolere edilebilir değerler içinde kabul edilir...
Lensin kenarlarındaki netlik kaybından bahsetmiyorum. Şöyle bir örnekle anlatayım :
Sadece merkezdeki AF sensörünü kullanarak geniş açı çekim yapıyorsunuz. 2 metre önünüzde bir cisim var ve arkaplanı da kullanarak bir kompozisyon oluşturmak niyetindesiniz.
Sensörünüzü cisme doğrulttunuz, AF yaptınız ve denklaşörü yarı basılı tutarak fokusu kilitleyerek kadrajı ayarlamak için (çoğunlukla resmin 1/6sı oranında) sağa-sola-aşağı-yukarı objektifin istikametini değiştirdiniz. Makinanız hala o cisme 2 metre mesafede, objektifiniz 2 metreye fokuslanmış FAKAT sensörünüzün/filminizin düzlemi ile arasındaki mesafe değiştirdiğiniz açı oranında 1.8 metre veya 1.5 metre olacak şekilde kısalmış. Artık o cisim fokus dışındadır.
#antika' tarafından 22.03.2012 00:14:31 tarihinde düzenlendi.
Hadi biraz işin içine biraz da hendese katalım :
Kadrajı ayarlamak için değiştirdiğiniz açıyı "T" ile, makina ile cisim arasındaki mesafeyi "L" ile ifade edersek,
fokus_mesafesi_farkı = L*(1-Cos(T))
- 1
- 2
İlgili olabilecek konular
-
Tiktok Ucuz Jeton Nasıl Alınır? Tiktok Jeton Yükleme
09 Ara. 2024, 21:17 prodersler
054409 Ara. 2024, 21:18
prodersler -
Tapu Senedi Nasıl Alınır Tapu Müdürlüğü'ne Gitmeden 2024
19 Eki. 2024, 17:01 prodersler
025019 Eki. 2024, 17:01