sonast
sonast (üye)
İstanbul / Amatör

5000tl Niz Var Ne Yapardınız?

Merhabalar 2006 yılında fotoğraf yarışmasında kazandığım Canon 400D ve 18-55 Lens ile 5 senedir kendi çapımda fotoğraf çekiyorum. (Bu makine ile çektiğim fotoğraf zamanıdır) Tabi yıllar geçti öğrencilik bitti şimdi maddi sorunumda kısmen ortadan kalktığından, bir atılım yapmayı düşünüyorum. Ancak bu atılım ne yönde olmalı bir türlü karar veremiyorum. Öncelikle maddi olarak 4000TL biraz zorlarsak ekipmanları da araya sıkıştırırsak 5000TL paramız ve elimizde Canon 400D miz var diyelim.

Fikir 1 : Zaten makinem var. Yeni lensler satın alırsam onlar beni 3-5 sene daha götürür. Hem boşuna da bu seviyedeyken (Fotoğrafçılık anlamında) makineye o kadar para vermemiş olurum.

*Fikir 1 Ek A : Diyelimki lens satın almaya karar verdim ve birkaç tane lens satın aldım. İleride makinemi de değiştirmek istersem Canon dan başka bir makine satın almam mantıksız gibi görünüyor. Çünkü lenslerim elimde kalacak. (satmak da bir seçenek)

Fikir 2 : Ben en iyisi makine satın alayım. Ama hangisini satın alayım. Nikon mu Canon mu ? Cevapsız bir soru daha

Fikir 3 : ve sonrası başka fikri olan? :D Bu durumda olup elinde bu kadar parası olan ve fotoğraftan bunları bekleyenler neler yapardı?

Ben fotoğraf için ticari bir amaç taşımıyorum yani amatörüm. Mesleğim icabı çok geziyorum ve fotoğraf çekebiliyorum. Bazen gezdiğim yerlerden bir hatıra bırakabilmek için bazen de içimi kemiren fotoğraf çekme isteğini durdurabilmek için fotoğraf çekiyorum.

Belkide saçma fikirler yazdım. Bana yardımcı olur musunuz?

Tarih: 7 Kasım 2010, 21:50 - İp: 78.***.**5.144
urun
urun (üye)
İstanbul / Amatör

Canon EOS 7D + 15-85 Kit 6.606,82 TL, bir amatör için fazla değilmi? bence 50d + lensler (tamron 17-50, 50mm 1.8, ve iyi bir tele) işinizi görür, 400dyi de satmayın bence en kötü ihtimal yeni makinanız bozulursa kullanırsınız, yada hızlaca lens değiştirmek yerine iki makina kullanabilirsiniz, bir ara 300d gibi ucuz bir model almayı düşünmüştüm benzer şekilde kullanabilmek amaçlı ama benim seviyemdeki biri için fazlaca şımarıklık gibi gelmişti vazgeçmiştim.
bu arada halihazırda canon kullanıyorsanız canonla devam edin bence..

#urun' tarafından 08.11.2010 09:54:45 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 8 Kasım 2010, 09:53 - İp: 188.***.**9.170
kurab_canavari
kurab_canavari (üye)
Aydın / Amatör

ben arkadaşın yazdığı şeyleri okudum. bir iki noktaya göre öneri sundum. ekipmanımı yenisemmi diye sormuş olsaydı yine ne istediğini sorardım ve ona göre bişeyler önerebilirdim. lakin ben bu yazıdan ancak bir önceki yazdığım mesajı çıkarttım.

şimdi hocam, ekipman işi öyle bir anda set yapılmaz. 5000tl çok değil. ama birden harcamak niye? bence bu kafa karışıklığı ile alışveriş yapmayın sonra pişman olursunuz.

bende makinesinin illa yenilenmesi taraftarıyım. sevdiğim arkadaşlarıma lens alırım. aldım dahada alırım. 3.500tl lik kamerayı almak için 2 gün düşündüm sadece ve aldım. çünkü neden? çünkü ihtiyaçlarımı biliyordum. pat diye alabildim. seçebildim.

demek istediğim ben arkadaşın mal almasına karşı değilim alsın tabi. mk2 alsın hatta. ama ben konuya bakarak aklının karışık olduğunu ve illa bişeyler alacaksa acil taraftan geniş açı ve tele alsın dedim. gövde nasılsa alınır demek istedim kendimce.

canonu tavsiye etmiştim. ekipmanları kolay bulunup, alım satımı kolay olsun ve canonla başlamış diye.. vs.

ileride full frame bir gövdeye geçmeyi dşünmüyorsan çokta öle düşünülecek şeyler değil bunlar. geniş açı için geniş açı, zooom için tele lalırsın cebindeki parana göre. mantık bu.

ama tam seeti düzmüşsün bi bakarsın özel bir iş çıkar, kaliteli lense ihtiyacın olur, eldeki işi görmez falan ozaman ah yandım dersin. bu hataya düşmemek için bence elindeki kitli 400d dursun. 1 adet lens al. paranda cebinde kalsın. sonra ne alacağına karar verirsen onu alırsın.

para kolay kazanılmıyor. kolay harcamayın derim.

Tarih: 8 Kasım 2010, 11:59 - İp: 88.***.**5.242
ozansan
ozansan (üye)
Yurtdışı / Reklam Fotoğrafçısı

Aslinda birazcik tecrube edinmis biz( )forumcular bircok konuda ayni fikirdeyiz bundan suphem yok.Sadece para ve harcanisi konusunda bu dunya fani diyenlerle aman yarinini da dusun temkinli ol diyen olarak ikiye ayriliyoruz sanirim. Ben cok kaza atlattim,oteki dunya ile aramizin cok uzak olmadigini dusunuyorum sanirim ondan olsa gerek.

Tarih: 8 Kasım 2010, 13:47 - İp: 221.***.**6.23
samettopal
samettopal (üye)
Ordu / Amatör

ürün bey verdiğimiz fiyatlar spot fiyatlardır.yoksa garantili türkiye fiyatlarına bakacak olursak haklısınız.ama dediğim gibi genelde fiyatlar hayyam fiyatlarıdır...

Tarih: 8 Kasım 2010, 14:38 - İp: 78.***.**1.208
onlymyrose4
onlymyrose4 (üye)
Manisa / Amatör

kardeşim 2006 dan beri yapıyorsan bu işi iyi kötü bilmen lazım.kaç senedir kaç tane model marka geldi geçti...ben anlamam bu işlerden ama hem makina kazanmışsın kazanacak kadar iyiysen demekki bilirsin hangisi iyi hangisi kötü bence.

Tarih: 8 Kasım 2010, 15:28 - İp: 78.***.**2.254
mete007
mete007 (üye)
Kocaeli / Doğa Fotoğrafçısı

5000 tl'yi bu işe ayırdıysam, fazla stres yapmadan spot piyasaya bakınırdım, ne var ne yok, canon veya nikon arasında tekrardan bir ölçüp biçme operasyonu yapar, ardından lens mevzularını didikler (ne fotoğrafları çekeceğimle daha çok ilintilidir lens seçimi) sonrasında, büyük ihtimalle doğubankdaki birileriyle anlaşmış ve makineyi sırtlamış olurum. Aynı akşam alırım kankaları, doğru kız kulesinin oraya.. soğuk havada sıcacık salebi içerken makineyi kullanmaya başlarım tabi.. Hem çekim, hem muhabbet derken, acıkırsak gideriz oradan bostancıya dürümde kokoreç yemeye..

Tarih: 8 Kasım 2010, 17:15 - İp: 94.***.**3.41
ozansan
ozansan (üye)
Yurtdışı / Reklam Fotoğrafçısı

Durumde Kokorec demi cikmis allah allah.Yakinda iskenderide cikar bunun heralde.
En iyi kokorec kucuk silindirden cikma,ekmegin ici alinmis,kimyon ve tuzdan baska bisey karismamis kokorectir ben onu bunu bilmem...Eskisehirde domates koyuyolar falan tam sana bulambac.IIIII...

Tarih: 8 Kasım 2010, 18:58 - İp: 221.***.**6.23
sonast
sonast (üye)
İstanbul / Amatör

samettopal, ozansan, remi5861, urun, onlymyrose4 ve mete007 çok teşekkür ederim paylaştığınız fikir ve düşünceleriniz için.

Fotoğrafçı bir arkadaşımda da var 50mm ve çok özeniyorum çektiği model fotoğraflarının kalitesine. Tabiki bunun yanında çektiği makinede Nikon D300. Sorduğumda keşke 35 mm alsaydım demişti.

Ozansan düşünceme tercüman oldun. Mesela daha ileri düzeyde makineye sahip arkadaşlarım 10 tane fotoğrafından 4 tanesine "İşte budur" diyebiliyorken ben 2-3 tanesine diyebiliyorum ve bu sonucu elde edebilmek için daha çok çaba sarfediyorum.
Makinelere baktığımda Nikon ve Canon'dan başkasına yönelmek istemiyorum. Belki bu bir önyargı, belki marka takıntısı belkide güvenme ihtiyacı. Bu iki marka arasında bakındığımda sanki Canon'da alternatifler kısıtlı gibi geliyor. Şöyle bir soru eklesem Nikon D300 e eşdeğer makineler dersem ve kasa konusunda önerilerinizi istesem. (Nikon demiyorum D300 eşdeğer diyorum)

Lens konusunda isteklerime bir daha bakarsam ve düzenlersem;
1-) Geniş Açı (dolaşırken gelip geçerken kullanabileceğim),
2-) Zoom lens (dolaşırken gelip geçerken şurası uzak kaldı yanına da gidemem, zamanımda kalmadı, bunuda kaçırmayayım vs.)
3-) Portre çekimler için 35mm veya 50mm (Yurtiçindeyken model arkadaşlarımın ısrarlarını geri çevirmemek için, ve tanımadığım insanları her ne kadar çekinsemde çekebilmek için),
4-) Macro Lens (Kendime ayırdığım zamanlarda motoruma atlayıp bugün sadece fotoğraf çekeceğim dediğim zamanlarda dağ tepe dolaşıp çiçek böceklerle zaman geçireceğim zaman)

urun, evet 400D yi satmaya gönlüm elvermiyor. İlk gözağrım

remi5861, Evet parayı kolay kazanmıyorum hatta zor da kazandığımı söyleyebilirim Birkaç kişiyle yüzyüze konuştum internettede bakındım. En sonunda buradan tecrübeleri dikkate alıp ona göre hareket etmek istedim. Tekrardan teşekkür ederim dikkate alıp emek verip cevapladığınız için.

samettopal, spot ve garantili işin içine girince sormak istedim spot almak mantıklı mıdır sizce? Ya da şansınıza kalmış mı dersiniz?

mete007, kokoreç konusunda tavsiyenizi deneyeceğim Dürümde daha önce yememiştim.

Tekrardan hepinize çok teşekkür ederim.

#Sonast' tarafından 08.11.2010 19:52:23 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 8 Kasım 2010, 19:49 - İp: 78.***.**4.182
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

gövdenin guncellenmesi iyi olur diye dusunuyorum. 500d yada ust seviye istenirse 60d iyi bir secim olabilir,fotograf orneklerine bakınca gonul rahatlıgıyla alınabilir.
geniş acı için 10-20 ye ihtiyac duyacagını sanmıyorum.
17-50 yada 17-70 aralıgında bir lens iş gorecektir fazlasıyla.
tamron 2.8 sabit diyaframıyla birinci tercih.

tanımadıgın insanları cekmekte cekingenlik yasıyorsan 50mm yerıne 85mm de dusunulebilir.
boylece biraz daha uzaktan calısırsın,aynı zamanda f:1.8 in keyfini daha iyi cıkarırsın.
35mm cok geniş bana gore. 50mm ideal. optik olarak fiyat farkına degmesede, govde kalitesi ve focus tutarlılıgı acısından degecektir diye dusunuyorum.

tele zoom için benim tercihim 70-200 f:4 olurdu..

makro içinde canon 100mm usm. bununla portrede cekebilirsin tabi.

17-50 ve 70-200 alınca aradaki 50 yada 85mm portre lensine gerek kalmadıgını dusunuyorum acıkcası.

bende remi gibi butun bunların bi anda alınmasını anlamsız bulanlardanım.
boyle bir alısveriş yaptıgınızda bir sure sonra bazılarını hiç kullanmadıgını farkedeceksin.

Tarih: 8 Kasım 2010, 20:01 - İp: 217.***.**0.133
sonast
sonast (üye)
İstanbul / Amatör

Belkide dediğiniz gibi hepsini birden almak daha sonra kullanmama gibi bir durumu ortaya çıkarbilir. Bu düşüncenize istinaden kasa satın almak düşüncesi daha bir aklıma yattı. Tabiki iyi bir seçim yapmak şartıyla...

Tarih: 8 Kasım 2010, 20:14 - İp: 78.***.**4.182