Fotoğrafçılık Forumları
Uv Filtre - Ters Isikda Patlama
Merhaba arkadaslar,
Öncelikle sorum daha önce cevaplandiysa özür dilerim. Forumda kisa bir arastirma yaptim ancak tam bir cevaba ulasamadim ya da benzer bir soruna.
UV filtresi takili iken, kameramin vizöründen baktigimda (ters isik olan ortamda görebiliyorum sadece) bir nokta beliriyor ve bu nokta ters isikla ayni hizadayken, deklansöre bastigimda fotograf icerisinde isik kaynagi haricinde bir tane daha isik kaynagi beliriyor. (tam da nokta üzerinde)
UV filtresini cikarip ayni islemi yaptigimda ne vizörde bir nokta ne de fotograf icerisinde bir patlama görüyorum.
Ancak UV filtresini defalarca gözlük temizleme bezi ile temizlememe ragmen, (ciplak gözle baktigimda ne bir toz ne de bir cizik gözüküyor) bir sonuc alamadim.
Biraz mantik yürüttügümde, belki de objektifde yada sensorde bir sorun olabilecegi ve bu sorunun sadece UV filtresi takildiginda gözle görülmeye basladigini düsünüyorum. Beni bu düsünceye iten ise, pozlama yaparken UV filtresi de objektifle beraber döndügü halde (yanlissam affola) bu lekenin yerinin degismemesi.
Diger yandan, normal isikda cekimler yaptigimda bu lekeyi görmüyorum. (ne vizörde ne de fotografta)
Bütün bu konularda da yeni oldugum icin, aklima baska yapacak bir sey gelmedi. Simdiden yardimlariniz icin tesekkürler.
P.s. bu bir sorun mu bundan bile emin degilim.
Cevap : "Multi Coating" yani "Çoklu kaplama"
1950'lere kadar lenslerde kaplama falan yokmuş. Bu tür lensler "beyaz" görünür aynen sıradan cam gibi.
1950'lerden 70'lere kadar kaliteli lenslerin yüzeyleri tek kat kaplanmış, yani bir nevii cilalanmış. Cilalı yüzeyin daha az ışığı dağıtarak kırdığı gözlemlenmiş. Işığın dağılması başlı başına kayıptır, bu kayıp önlenince lensin geçirgenkiği artmış, dağılıp gelen ışıgın resim üzerinde oluşturduğu lekeler de azalmış. Tek kat cilalı lensler mavi-açık mavi görünür.
1970'lerden itibaren bütün kaliteli firmalar lensleri birkaç kat cilalamaya başlamışlar yani "çoklu kaplama" yapmışlar. Dağılan ışık daha da azalmış, lekeler de. Çoklu kaplamalı lenslerin ayırdedici özelliği mor-yeşil renkleri. Günümüzde bütün Alman ve Japon markalarının piyasaya sürdükleri neredeyse bütün lensler çoklu kaplamadır.
Kaplamanın en önemli sorunu çok nazik olmasıdır. Bu nedenle lensleri temizlerken çok ama çok dikkatli olmalıyız, mümkünse yani kir işimizi bariz etkilemiyorsa lensin yüzeyini asla TEMİZLEMEYİZ.
Lensler ve kaplamaları hakkında belirttiğim bu durum aynen filtreler için de geçerli. Biraz kesenin ağzını açıp Hoya veya marka (Canon,Nikon,Minolta...) çok kaplmalı filtre almalısınız o lekeleri azaltmak için. Tabi bu durumda filtreyi habire temizleyemeyeceksiniz cilası soyulmasın diye. Bir de UV filtreni ince olanı makbuldur ki bu durumda yine aynı şekilde kesenin ağzını açmanız gerekir yani Hoya veya marka filtre.
Bence en iyi çözüm çekim yaparken ters ışığa dikkat etmek, dağılmanın en az olduğu açıyı yakalamak için gayret göstermek MultiCoared lens ve filtrelerden çok daha etkili bir çözüm olacaktır.
örnek fotoğraf koysaydınız. Lens flare gibi duruyor. Çaresi yok, ters ışıkta çekim açısını değiştirmekten başka. Ya da lens hood alcaksınız ters ışığın girme şansını azaltacaksınız...
Işık kaynağı kadrajın içindeyse hood bir işe yaramaz. Kadrajın dışında fakat kadraja yakın güçlü bir ışık kaynağı varsa hood işe yarar. Bence arkadaşın derdi başka, ters ışıktan bahsediyor.
Mesela gece şehir manzarası çekeceksiniz. İster istemez şehir ışıkları karenin içine girecek. Eğer UV filteniz ucuz birşeyse çıkarmaktan başka çareniz yok.
Daha aciklayici olmasi acisindan örnek bir fotograf ekliyorum.
http://img141.imageshack.us/img141/7665/img1587ju.jpg
Diregin altlarina dogru ortaya cikan isik, UV filtresi takili iken pozlama yaptigimda vizörden gördügüm "nokta" üzerinde olusuyor.
Sokak lambasinin güçlü ışığı lensin merceklerinin birinden, belki de bizzat sensörün kendisinden geri yansımış, filtre üzerinde tam simetrisinde (çapraz) hayalet bir görüntü oluşmuş, filtre aynen bir sinema perdesi gibi işlev görmüş.
UV filtre daha şeffaf olsaydı böyle bir görüntü oluşmayacaktı.
Şefaflığı arttıran unsurla ise camın inceliği ve kaplaması.
Bu durumda daha kaliteli bir UV filtresi almam sorunu cözecektir? Umarim daha ciddi bir sorun yoktur.
ışık kaynağından gelen ışık iç elementlerin yüzeyinde yansıma yapıyor. bu sebeple tam orta noktaya göre simetrik yerde ışık kaynağının yansımasını görüyorsunuz. aslında bu yansıma tüm fotoğraflarda oluyor ama gece fotoğraflarında diğer bölgeler karanlık olduğundan, güçlü ışık kaynağının yansıması daha belirgin hale geliyor. bu sorun lensin iç elementlerinin kaplamasıyla alakalı, yeni nesil yansıma önleyici kaplamaya sahip lenslerde ne kadar az olsa da yine karşılaşılıyor. özellikle düşük fiyafram değerlerinde (1.4 1.8 gibi) çok fazla ortaya çıkar (diyafram gerisinde kalan elementlerin daha fazla yüzeyi kullanıldığından)
bu sorunu çözmek/azaltmak için gece çekimlerinde diyaframı kısmanız gerekir.
#eraycanli' tarafından 18.09.2009 17:51:45 tarihinde düzenlendi.
Eray bey ters mi söylediniz? Benim deneyimlerim tam tersini söylüyor. Kısık diaframda lens elemanlarından yansıma daha fazla oluyor. Misal:
f8,0 4,0sn iso100 odak uzakalığı: 28mm
f32 73sn iso100 odak uzaklığı: 28mm
Çok uzun pozlananda minrenin ucunda beliren parlamayı görüyorsunuz. Sizce çok uzun pozlamadan mı kısık diaframdan mı? Peki lensin yada sensörün üzerindeki lekeler neden kısık diaframda belirgin oluyor?
f8,0 4,0sn iso100 odak uzakalığı: 28mm
Bu tip yansımalara genelde çoğu uv filtreler neden olabiliyor. Bence en iyi çözüm lensleri dikkatli kullanmak ve UV filtre kullanmamak.
- 1
İlgili olabilecek konular
-
Biometrik Ve Vesikalık İçin Photoshop Filtre
25 Eki. 2022, 11:56 dyingsoul
0265425 Eki. 2022, 11:56
dyingsoul -
(n)akit (f)ondip (t)arikatı @twitterspaces 14 Haziran 2022
12 Haz. 2022, 13:24 miratcenk
077412 Haz. 2022, 13:24
miratcenk -
-
Neşet Abalıoğlu Çalı Çırpı Yuva Kurdum Yad Ele [yurt Kokusu]
03 May. 2022, 19:12 prodersler
082703 May. 2022, 19:12
prodersler -
Sıradışı Makroculuk: Ters Lens
20 Oca. 2009, 11:47 taneryildirim
293260626 Ara. 2021, 05:16
ertugrulkoca -
Makro Ters Bağlama Halkasındaki Vida
19 Mar. 2021, 20:19 a.onder_x-h1
1179930 May. 2021, 13:37
karmetta -