Fotoğrafçılık Forumları
Sarsıntı Önleme.. Lens Mi, Sensör Mü
Merhaba,
Bu sarsıntı önleme veya görüntü sabitleme sistemleri bildiğim kadarıyla 2 türlü oluyor.Lensler yoluyla ve sensör yardımıyla. Ancak ikisi hakkında da herhangi bir teknik bilgim yok.Bilgisi olanların benimle paylaşmalarını rica ediyorum.Çalışma prensipleri nedir ve de biri diğerine göre üstün müdür?
Sevgiler..
Lensle yapılan Titreme önleyici sistem daha üstündür.
Lensle yapılan daha üstün, ama bu durumda alacağınız her lensi IS özellikli almanız gerekir ki, IS lensler çok pahalı. Halbuki Pentax veya Sony dslr kullanırsanız, alacağınız normal bir lens de titreşim önleme özelliği kazanmış olur, çünkü titreşim önleme lenste değil gövdede (sensörde).
Lensteki IS yi vizörden baktığınızda farkedersiniz.
Ancak gövde üzerindeki IS fotografa sonuç olarak avantaj getirsede vizörde titremeyi görebilirsiniz.300mm odaklı bir lensi kullanırken vizörden baktığınızzda çok minik titremeleriniz vizörde çok rahatsız bir şekilde görülecektir.Ancak IS lenste olursa deklanşöre yarım bastığınız andan itibaren görüntü vizörde sabitlenecektir.
Ve kadrajlamanız daha doğru bir şekilde gerçekleşecektir.
IS lensler pahalı,gövde üzerinde ki titreşim önleme sistemi bazı makinlerde var,Pentax,sony.Ama her yiğidin bir yoğurt yiyişi vardır derler yaa öyle işte Kaliteli olanı En etkili olanı teknik olarakta Lenste olanıdır.
Gövde üzerindeki IS titremeyi sağa sola yukarı aşağı hareketlerle giderirken,Lensteki IS oval hareketler çizerek 360 derecelik alanda hakimiyet sağlar bu sebepten dolayı daha hassastır.En azından bu Canon da böyle,Lens üzerinde IS olan diğer markalarda da sanırım böyledir.
Hangisinin kaliteli olduğu çok açıktır ancak karar aşamasında Bütçe önemliğ rol oynar bence.
Saygılarımla.
#e0s' tarafından 16.11.2006 11:23:44 tarihinde düzenlendi.
Cevaplar için çok teşekkürler.
Sevgili e0s, bu durumda mesela kompakt makinelerdeki titreşim önleme sistemi gövde üzerinden yapılıyordur kanımca.Çünkü kompakt makinelerin fiyatlarının lens yüzünden çok da yüksek olması cazip değil.Yanılıyor muyum?
Bir de şunu merak ediyorum:
Bu titreşim önleme sistemleri her markada aynı verimliliği sağlıyor mu?Yoksa bu açıdan üstün markalar veya modeller var mıdır?
Titreşim önleme sistemleri konusunda Canon bu konuda çok eski denebilir,Yıllardır ürettiği lenslerinde IS vardır.Kompakt makinelerinde de IS olayını optik olarak kullanıyor.G7,S3,S2,S1,A710 IS,IXUS 800 IS,IXUS 850 IS.Kompakt modellerde Elektronik yada gövde üzerinde titreşim önelem yok.
Ve dediğim gibi canon un IS si dairesel hareketler ile titreşime karşılık verdiği için çok daha hassas.
Yakında A serisinde de IS li modellerin artacağı kanısındayım.
Sevgili bora,
Burada arkadaşlar olabildiğince anlatmışlar...Kompakt makinelerde objektif (barrel) içerisinde görüntü sabitleme mekanizması olan markalardan biri de panasonic tir biliyorsun panasonic Leica ile işbirliği yaparak elektronik aksam panasonic optik aksamı ise leica bilgi ve tecrübesini bir araya getirerek üretiyorlar.
Bora t.,
1. Kompaktlarda stabilizasyon: Benim bildigim stabilizasyonlu kompaktlarda, Minolta haric, (Sony dahil) sistem mercek uzerine kurulmus. Minoltalar sensordendi, ama artik Minolta diye bir firma yok. Ilginctir kompaktlardan sensorden stabilizasyonlu bile olsa, vizorde (EVF/LCD) sabitlenmis goruntu saglanabildigi icin mercekten/sensorden ayrimi kompaktlarda pek onemli degil.
2. DSLRlarda stabilizayon:
a. Sensorden:
Bu sistemin en buyuk sorunu fokal uzunluk arttikca sensor icin ihtiyac duyulan salinim araliginin artmasidir. Mesela cekim aninda makinanin 1 derece sapma olacak sekilde titredigini dusunelim ve fokal uzunluk 200mm olsun (crop faktorunun hibir onemi yok bu hesapta), bu durumda gerekli salinim miktari yaklasik soyle olacaktir:
Sin(1 derece) * 200 mm = 3.5 mm
Makinanin sensoru 3.5 mm oynatmasi gerekir. Fokal uzunluk arttikca bu mesafe aynen artar. Simdilik sensorsun kenarinda yeterince bosluk var ama gelecekte full-frame sensorlere gecilirse, koselerde kayip yasanabilir.
Bir diger zayiflik ise optik vizorun titresimden arindirilamamasi. Neyseki bunun nihai fotografa bir tesiri yok, dolayisi ile cekim anindaki rahatsizliktan gayri buyuk bir handikap degil.
Sensorden stabilizasyonda mercek sabit kaldigi icin optik bozulma sozkonusu degildir.
Sensorden yapilan stabilizasyonun en buyuk faydasi ekonomik olmasi. En eski lensleri bile birden stabilizasyonlu hale getirmesi. Pahali optik stabilizayonun faydasinin neredeyse tamamini cok cuzi bir bedel karsiligi saglayabilmesi.
b. Mercekten
Fokal uzunluk ne olursa olsun, mercege verilen hareket daima cekim anindaki titresimin acisiyla aynidir. Yani cekim aninda makina 1 derecelik titriyorsa, mercek 1 derecelik, 2 derece titriyorsa, mercek 2 derecelik oynar, fokal carpan onemsizdir.
Vizordeki goruntu de sabitlenmistir.
Bu sistemin en kotu tarafi ekonomik olmamasidir. Eski guzel klasik lensleri iskartaya cikarmasidir. ISli VRli lenslerin cok pahali olmasidir. Saglayacagi faydaninin sensorden stabilizasyondan az birazcik fazla olmasina ragmen maliyetinin birkac misliyle fazla olmasidir.
Ayrica, stabilizasyon icin hareket eden mercek oyle yada boyle objektifin ekseninden kayar ve bunun da kim ne derse desin mutlaka olumsuz optik etkisi vardir,
İlgi gösterip, bildiğini paylaşma nezaketinde bulunan herkese teşekkür ederim.
Sevgiler...
Bir ilave de ben yapayım.
Pentax K10d'de, titreşim önleme sistemi geliştirilerek Eos'un bahsettiği dairesel hareketlerden kaynaklanan titreşim olayı halledilmiş. Aşağıda:
Shake Reduction
Pentax has implemented the same design of CCD-shift based Shake Reduction that we saw on the K100D. It is a slightly different design than other CCD-shift systems as it utilizes permanent magnets, ball bearings and four coils on the CCD plate giving the ability to move in x and y directions but also rotationally around the lens axis (click for diagram). Pentax are claiming between 2 and 4 stops over non-SR.
Dolayısıyla lensten titreşim önleme sisteminin o anlamda bir üstünlüğü yok artık.
IS'li lenslerin pahalı olduğu vurgulanmış. Ama ne kadar pahalı olduğuna somut bir örnek vermek gerekirse, Canon'un IS'li bir lensi ile IS'siz olanının arasındaki farkla titreşim önleme özelliğine sahip bir Dslr'yi kit lensiyle beraber almak mümkün.
Kit lensli bir Dslr'ye karşılık, Antika'nın bahsettiği lensten IS'ye sahip olmanın gövdeden olanına göre sahip olduğu avantajlar. Parayı nereye yatıracağınıza siz karar verin.
Simdi isin bir boyutu daha var genelde tartisilmayan. IS optik kaliteyi dusuruyor. Ayrica su bad copy ve good copy muhabetleri hep IS li lenslerin uzerinde donuyor. Ben acikcasi bir 70-200 f2.8L icin bu tip muhabetler hic duymazken IS li olan model icin bazi seyler okudum.
Sonuca gelince IS li bir lens olmak bence biraz riskli. Dunya para veriyorsun ama bad copy cikma ihtimali var, ariza yapma ihtimali var, optigi zaten az biraz daha zayif vs vs. Kisaca sunu diyorum eger lens sistemi kadar basarili IS ozelligini sensorde yapmislarsa ki K10d ile Pentax biseyler yapti gibi gorunuyor ben sensoru tercih ederim. Lense mumkunse hic dokunmasinlar o mis gibi tek parca dursun.
#guneyt' tarafından 01.12.2006 02:32:49 tarihinde düzenlendi.
- 1
- 2
İlgili olabilecek konular
-
Sony Zve-10 İçin Lens Önerisi
27 May. 2024, 10:30 zeynelvardar
0113027 May. 2024, 10:30
zeynelvardar -
-
Podcast - Ordu Cephede, Zelenskiler Nerede???
17 Ağu. 2022, 09:14 miratcenk
098117 Ağu. 2022, 09:15
miratcenk -
Sıradışı Makroculuk: Ters Lens
20 Oca. 2009, 11:47 taneryildirim
293260626 Ara. 2021, 05:16
ertugrulkoca -
3 Lens Nikon 50mm F/1. 8 Nikon 85mm F/1. 8 Sigma 50mm F/1. 4
08 Şub. 2021, 14:03 hknbjk
2266411 Şub. 2021, 13:15
hknbjk -