Fotoğrafçılık Forumları
Nikon Af Noktalarının Tamamını Kullanma?
Arkadaslar 11 af noktanın hepsınıde bır resımde kullanmak ıstıyorum bırseylerı cekerken ama bazılarını kullanmıyor bunun bı yolu varmı netlemeyı yapdıgım zaman o noktaların hepsı aktıf olsun ıstıyorum
11 AF noktasinin ayni anda yanmasinin size faydasi nedir ?
Bu konu zaman zaman benim de kafa yorduğum bir durum.Hepsini değil elbet ama bir çekimde birden fazla af noktasının aktif olabilmesini arzuladığım oluyor.Özellikle yakın plan macro çekimlerinde.Nikon'u bilmem ama benim kullandığım Canon 450d'de bu imkan yok.Duyduğum kadarıyla Canon 5d Mark III'de bu imkan varmış.Kelebek çekimlerinde işe yarar gibime geliyır
Cok basitce: Tahminen senin makinende 11 odak noktasinin 11'i aktiftir ama sadece odagi yakalayan noktalar yanar, digerleri yanmaz. Ornegin odak en sagdaki 4 noktada yakalandiysa sadece o noktalar aydinlanir. Cok uzaklarda bir nesneyi cekiyorsan (ornegin tepeden asagidaki bir agaci) o zaman net alan derinligi cok fazla olacagindan butun noktalar odagi yakalar ve hepsi aydinlanir.
öztürert in açıklaması son derece doğru, siz bir kare de alan derinliği yaratmak istiyorsanız neden tüm af noktaları yansın ki zaten mantığa aykırı. bazıları aktif olacak yani af oraya yapılmış olacak ki diğerlerinin aktif olmadığı kısımlarda alan derinliği oluşsun. Ha manzara çekiyorsanız çok açık bir diyaframda iseniz yine bazı noktalar yanmayabilir. Ancak manzara yani sizden çok uzak nesneler çekerken zaten alan derinliğine ihtiyacınız olmayacağı için f8 gibi görece kısık bir diyafram kullanacaksınız bu durumda ise yine 11 i birden yanar mı bilemem ama çok daha fazla sayıda AF noktası yanıyor olacaktır. Kısık diyaframla denemenizi öneriyorum daha fazla AF noktasını aktive edebilmek için. Açık diyaframda zaten amaç arka planı öldürmekse tüm noktaların AF yapması zaten mantıklı değil.
Arada bir yaziyorum - en basit gozuken AF islemi/operasyonu aslinda cok detayli bir islem ve cogu kisi makinalarinin AF nasil yaptigi konusunda tam bilgili degil diye.
Yazilanlar dogrultusunda bir kac sey ekleyeyim; isteyen istedigini / ise yarayanini alsin.
Oncelikle, cok noktadan AF algilama islemini statik fotograflar icin tavsiye etmiyorum. Size digru kosan cocuk, yaris arabasi, ucan kus olur anlarim - makina sizden cabuk dusunup objeyi takip eder. Ama onun disinda statik bir fotografta makinaya cok noktali AF yaptirmanin manasi yok.
En basitinden, makina hangi nokta uzerinde fokus kurulacagini sizden iyi bilemez. Nerede, ne kadar alan derinligi istediginizi de bilemez. Tek yaptigi, verilmis algoritmlere dayanarak bir takim ortalamalar almak. Mesela onceligi en yakindaki objeye veya hareket eden bir nesne varsa ona vermek. Ayni noktaya AF yaptiginiz halde, her seferinde degisik AF noktalarinin yanacagini garanti edebilirim.
Bu arada, diyaframin da makinanin AF noktasi seciminde bir etkisi yok. Makinalar her zaman en acik diyaframda AF yapar . Secilen diyaframi elbet bilir ama AF noktalarini buna gore degistirecegini ( ne yapacaginizi tahmin edebilecegini ) dusunmek biraz abarti olur.
Bir fotografci olarak nereye hangi diyaframda fokus yaparsaniz, nerenin net olacagini bilmek zorundasiniz. Tek noktadan AF yaptirdiginizda her seferinde makinaya o noktaya fokus yaptirabilirsiniz ama cok noktaya yaptirdiginizda bu oran duser zira makinanin sizin hangi objeyi net istediginizi %100 bilmesi mumkun degil. Fokus cogu zaman tutabilir ama tutma sebebi de bir cok noktadan ortalama almasidir. Aci genis, diyafram da biraz kisiksa alan derinligi sayesinde AF tutar.
Statik/makro vs fotograflarda ( yeri degistirilebilir ) tek noktadan sasmayin derim - %100 AF basarisi icin .
#paperman' tarafından 12.11.2012 22:05:03 tarihinde düzenlendi.
@paperman,
bunca zaman geçti, teknoloji ilerledi, ekstra sayılan şeyler standart hale geldi ama yıllar önce canon'un geliştirdiği ve "50E" modelinde kullandığı "eye focus" sistemi neden sürdürülmedi ve yaygınlaştırılmadı anlamış değilim...
vizörden "baktığınız yere" netleyen bu sistemin sorunları mı vardı, yoksa ticari bir taktik mi çözemedim...aradan yıllar geçti, yeni modellerde var da ben mi farketmedim bilmiyorum ama olsaydı forumlarda konusu geçerdi...
sizin belki bilginiz vardır diye sorayım dedim...
Merhaba Erjan,
Bende bir Nikon kullanıcısıyım Nikon'larda kullanılan AF sistemini anlamak için yapabileceğin çok basit bir deney var;
Masana boş bir A4 kağıt koy,gölge olmamasına dikkat et ve kadrajını sadece bu kağıdı görecek şekilde ayarladıktan sonra deklanşöre yarım bas ve netlemeye çalış, makinenin netleyemediğini göreceksin. Şimdi Kağıda kalemle bir çizgi çiz ve tekrar netlemeye çalış. MAkinenin siyah çizgi olan yeri netlediğini göreceksin. Aynı deneyi kağıdı buruşturarak yaptığında makinenin muhtemelen bikaç noktadan netlediğini göreceksin. Aynı şekilde gölgeleme yaparsan da aynı şeyi görürsün.
Kullandığımız makineler netleme için referans alabilecekleri bir ayrıta ihtiyaç duyarlar buda kontrast yani ton farklılığıdır. Yani netlik çekeceğin kadrajdaki ton farklılıklarının Nikon mühendisleri tarafından tanımlanmış bir algoritmasıdır ve inan bana bu kadar yazdıktan sonra sana mutlu bir son hazırlıyamacağım. Sayın Paperman'ın dediklerine katılıyorum, dediği durumlar dışında çoklu af çoğumuzun tercih etmediği bir durumdur. Al makineni tek AF'ye keyfine bak. MAkina sana değil sen makinaya nereye netleyeceğini söyle. Hatta AE/AF lock'un nasıl kullanıldığın öğren, fotoğrafını çekerken eğlen ( Slogan gibi oldu ) . Sormak istediğin başka şeyler olursa lütfen yaz. Sana internette aradınmı diye sormam. Arıyorsun İşte zaten öyle değilmi. Bildiğini paylaşmayan, paylaşmaya üşenen insanlar olursak geriye gideriz. Bu kadar yazdım inşallah uzun deyip okumamazlık etmezsin. (bu arada elinde kullanım kılavuzu diye muhteşem bir kaynak var mutlaka uygulayarak oku onu. Nekadar çok bilgi içerdiğine şaşıracaksın.)
Işığın bol olsun.
Cevaplarınız ıcın tesekkurler klavuz vs gıbı yollarıda okucam bırazda deneme yanılma yollarını kullanıp makınayı tam anlamıyla cozmek ıstıyorum sımdıden tesekkurler.
- 1
İlgili olabilecek konular
-
Caz'ın Kadrajı'nın Bu Haftaki Konuğu Cenk Mirat Pekcanattı
15 Kas. 2024, 13:35 miratcenk
018315 Kas. 2024, 13:35
miratcenk -
Arayanın Fotoğrafını Gösterme Tam Ekran Yapma İphone
08 Eki. 2024, 22:19 prodersler
016908 Eki. 2024, 22:20
prodersler -
-
Arayanın Fotoğrafını Gösterme Tam Ekran Yapma İphone
02 Eki. 2024, 18:47 prodersler
018702 Eki. 2024, 18:47
prodersler -
Podcast - Mirat'ın Puslu Fotoğraf Atlası
04 Eyl. 2024, 12:59 miratcenk
043804 Eyl. 2024, 12:59
miratcenk -
İzmirde Fotoğraf Makinası Tamiri
04 Ağu. 2008, 21:03 tanyeri
112765811 Ağu. 2024, 16:36
medicuscurat -
Sedat Pekcanattı Fotoğraf Hibesi 2024
03 Mar. 2024, 10:36 miratcenk
278415 Tem. 2024, 14:02
miratcenk -
Samsung Dijital Fotoğraf Makinesinde Yatay Çizgiler Problemi
28 Haz. 2024, 12:45 alisamilx
2101028 Haz. 2024, 16:26
alisamilx -